Liveblog | Ajax pakt punt in Eindhoven door late strafschop van Tadic

Tadicgoal
Tadicgoal

Ajax heeft de uitwedstrijd bij PSV op de valreep met 1-1 gelijkgespeeld. Via ons liveblog blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de topper in Eindhoven.

• #PSVAJA

➖➖➖

23:59 uur | Op naar weer een mooie week!
Met de highlights van PSV – Ajax sluiten we het liveblog af. We maken ons op voor weer een mooie week. Woensdag gaan we in Heerenveen strijden om een finaleticket voor de KNVB Beker en zondag wacht in de Johan Cruijff ArenA het treffen met FC Groningen. Uiteraard zijn we er dan weer!

➖➖➖

19:00 uur | De stand aan kop
Super Sunday kende twee topaffiches in de Eredivisie. Na PSV – Ajax werd ook nog AZ – Feyenoord gespeeld. Dat duel eindigde in 4-2 en levert daardoor de volgende stand aan kop van de Eredivisie op.

17:30 uur | Reactie Daley Blind
Daley Blind vond dat Ajax geen goede wedstrijd speelde in Eindhoven tegen PSV. Toch schoot Dusan Tadic de Amsterdammers alsnog in de blessuretijd vanaf de penaltystip op gelijke hoogte (1-1).

Na afloop van de wedstrijd ontstonden er nog wat opstootjes op het veld. Vooral doelpuntenmaker Tadic en PSV-verdediger Denzel Dumfries kregen het met elkaar aan de stok. Blind stond precies tussen de twee kemphanen in.

"Dusan werd wat emotioneel", legt Blind uit. "PSV-spelers probeerden hem mentaal te breken door de stip kapot te maken. Hij reageerde zich daarna af, toen hij scoorde. Ik zei dat hij kalm moest blijven. Je mag best wat zeggen, maar op een gegeven moment moet je door. Hij wilde denk ik, even laten weten dat ze niet met hem moeten sollen."

Bekijk het hele interview hieronder ⤵️

➖➖➖

17:22 uur | Realistische Ten Hag: ‘Voetballend gezien matig’
Erik ten Hag vond dat Ajax alleen in het eerste kwartier een goede indruk maakte. "Daarna kwamen er emoties in de wedstrijd en kregen die de overhand. We verloren het hoofd en er werd niet meer goed gevoetbald. We kregen de bal niet tussen de linies. Voetballend gezien was het heel matig.”

"De stress is hoog, dat begrijp ik heel goed”, vervolgde de coach op de persconferentie. "Ik moet de ploeg alsnog een groot compliment maken. We kwamen achter, maar rechtten weer de rug."

Ten Hag was blij dat zijn ploeg in een gelijkmaker bleef geloven, hoe matig het verder ook was. “We streven altijd naar beter voetbal. De rust aan de bal was er vandaag niet altijd. Dat kunnen wij beter. Dat hebben we heel vaak laten zien.”

➖➖➖

16:58 uur | 'Wij hebben een sterke mentaliteit'
Na het doelpunt van Dusan Tadic ontstond er in het veld tumult tussen de doelpuntenmaker en PSV-back Denzel Dumfries. “Drie spelers van PSV schoten een gat in de grond bij de penaltystip", legt de Serviër uit. "Dumfries zei tegen mij dat ik geen leider was en dat ik zou missen.”

Toen Tadic alsnog de gelijkmaker op het scorebord zette, reageerde de aanvoerder vervolgens gebrand. Volgens de PSV-speler wenste Tadic hem al eerder het nodige toe. “Het zit niet in mijn karakter om dan gewoon maar weg te lopen. Verder heb ik alle respect voor hem, hij is één van de beste verdedigers van de Eredivisie. ”

Na de uitleg van de ruzie in de slotfase, gaf de aanvaller voor de camera van ESPN zijn analyse over de wedstrijd. “Het was niet goed. Het veld was slecht en moeilijk te bespelen. Maar PSV is een goede ploeg, met een goede trainer. Het was van beide kanten niet zo’n goede wedstrijd. Maar wij hebben een sterke mentaliteit en komen altijd terug.”

➖➖➖

16:46 uur | De eindbalans van PSV - Ajax qua statistieken

➖➖➖

⏱️ '90+4 | Heerlijke ontknoping
Afgelopen. Een matig spelend Ajax pakt een zeer waardevol punt in Eindhoven (1-1). Dusan Tadic benutte in blessuretijd een strafschop.

Ajax zat niet in de wedstrijd en komt goed weg, maar het positieve is dat we onze voorsprong op PSV behouden!

➖➖➖

⚽️ '90+2 | BAM! Toch 1-1
YES! Niet meer verwacht, maar daar is toch de gelijkmaker van Ajax. Dusan Tadic benut een strafschop in de 92e minuut: 1-1.

De bal ging op de stip na hands van PSV'er Denzel Dumfries, die ook met geel is bestraft.

Tadic bevestigt zijn status als penaltyspecialist en schiet overtuigend raak. Wat ongelooflijk lekker dit!!

➖➖➖

⏱️ '87 | Iets meer druk
De tijd begint nu echt te dringen voor Ajax. Er resteert nog drie minuten aan officiële speeltijd.

De laatste minuten ontwikkelt Ajax weer meer druk richting het PSV-doel.

➖➖➖

⏱️ '83 | Puike redding Stekelenburg
Maarten Stekelenburg voorkomt een tweede doelpunt van PSV uit een vrije trap. Hij tikt de inzet van Max van een meter of achttien fraai uit de bovenhoek.

➖➖➖

⏱️ '80 | Kan Brobbey het weer doen? 💪
Brian Brobbey wordt als vierde invaller gebracht. De sterke spits was de laatste wedstrijden vaak doorslaggevend. Hopelijk lukt dat nu wéér, het is voor Ajax nodig ook!

➡️ Brian Brobbey
⬅️ Ryan Gravenberch

➖➖➖

⏱️ '78 | Ajax leeft nog!
Het leek beslist, want op de counter liep PSV uit naar 2-0. Maar de VAR steekt een stokje voor de goal van Yorbe Vertessen vanwege hands.

Ajax leeft nog!!

➖➖➖

⏱️ '75 | C'mon, Ajax!
Nog een kwartier te gaan in Eindhoven. PSV - Ajax is een wedstrijd met weinig hoogtepunten, maar hopelijk komt er nog een vlammend Amsterdams slotstuk.

C’mon, Ajax!!

➖➖➖

⏱️ '68 | Zonde!
Ajax heeft vandaag helaas niet zijn topvorm te pakken en dat uit zich in de aanval van zojuist. Sébastien Haller legt vanaf randje zestien te hard af op David Neres. Is de pass goed, dan heeft de Braziliaan een vrije schotkans voor zijn favoriete linker.

Zonde!

➖➖➖

⏱️ '67 | 📸
We zijn halverwege de tweede helft. Kan Ajax nog met een antwoord gaan komen om in ieder geval de ongeslagen reeks in stand te houden? 🙏

➖➖➖

⏱️ '61 | Uitstekende reflex Stekelenburg
Hier is PSV dichtbij de gelijkmaker. Een corner belandt in de kluts voor de voeten van Boscagli, maar Ajax-goalie Maarten Stekelenburg redt uitstekend.

➖➖➖

⏱️ '57 | Dubbele wissel bij Ajax
Erik ten Hag voert zijn tweede en derde wissel door. Het is meteen een dubbele. David Neres en Mohammed Kudus komen binnen de lijnen. Zij vervangen Antony en Edson Álvarez. Laatstgenoemde is de enige Ajacied met geel op zak.

➡️ David Neres
⬅️ Antony

➡️ Mohammed Kudus
⬅️ Edson Álvarez

➖➖➖

⏱️ '49 | Oh Haller, dit had de 1-1 moeten zijn
Wat een enorme kans voor Ajax op de gelijkmaker. Na een prima aanval over links legt Dusan Tadic de bal precies op het hoofd van Sébastien Haller. De bij Ajax sterk gestarte spits knikt echter van dichtbij naast het PSV-doel.

➖➖➖

⏱️ '45 | Schuurs in de ploeg gekomen
Ajax heeft gewisseld in de rust. Perr Schuurs maakt zijn opwachting en zijn entree gaat ten koste van Devyne Rensch. Jurriën Timber verhuist naar de rechtsback-positie.

➡️ Perr Schuurs
⬅️ Devyne Rensch

➖➖➖

⏱️ '46 | Kom op, Ajax!
De tweede helft is begonnen. Het is aan Ajax om met een antwoord te komen. Na een goed begin aan de wedstrijd vielen de Ajacieden in het vervolg van de eerste helft wat terug. Hopelijk is de scherpte er nu wel 45 minuten!

Je kunt overigens nog steeds meeluisteren via Ajax Radio.

➖➖➖

15:25 uur | 📸
De eerste helft in foto's. Ajax staat met 1-0 achter in Eindhoven na een rake vrije trap van Zahavi zo'n vijf minuten voor rust.

➖➖➖

15:21 uur | Statistieken eerste helft
Dit zijn de cijfers na 45 minuten voetbal in Eindhoven.

➖➖➖

⏱️ '45+1 | Rust
Makkelie fluit voor de rust. Ajax gaat met een 1-0-achterstand de kleedkamer in.

➖➖➖

⏱️ '45 | Druk van Ajax
Ajax zet nog even druk in de slotfase van de eerste helft. Tot grote kansen komt de ploeg van Erik ten Hag nog niet.

➖➖➖

⚽ '39 | Goal PSV
PSV komt via Zahavi op voorsprong. De aanvaller schiet de vrije trap binnen. Het staat 1-0.

➖➖➖

⏱️ '38 | Geel Álvarez
Edson Álvarez moet even aan de rem trekken als Malen gevaarlijk wordt. Het levert de Mexicaan wel een gele kaart op. PSV krijgt daarnaast een vrije trap op een gevaarlijke positie.

➖➖➖

⏱️ '35 | Doelpoging Antony
De Braziliaan Antony haalt keihard uit in de zestien van PSV. De bal lijkt net naast te gaan, maar voor de zekerheid tikt PSV-goalie Mvogo de bal naast.

De corner van Ajax is ook nog gevaarlijk, maar Lisandro Martínez kopt de bal langs de verkeerde kant verkeerde kant van de paal.

➖➖➖

⏱️ '28 | Au!
Daley Blind en Thomas komen in het strafschopgebied van Ajax met de hoofden tegen elkaar. Beiden gaan naar de grond. Gelukkig kunnen ze ook allebei weer verder.

➖➖➖

⏱️ '24 | 📸
Na een overtuigend begin van Ajax is het nu een gelijkopgaande wedstrijd aan het worden in Eindhoven.

Sterker nog, via Dumfries is PSV ineens dicht bij de 1-0. Als de bal over Daley Blind heen gaat is de rechtsback er als de kippen bij. Oog-in-oog met doelman Maarten Stekelenburg vindt hij de voeten van de goalie.

➖➖➖

⏱️ '15 | Goede start
Het eerste kwartier van Ajax is sterk. Via de verdedigers Rensch en Timber kregen de Amsterdammers al twee aardige kansen.

PSV is alleen via een corner in de buurt van doelman Maarten Stekelenburg geweest. Die hoekschop ging overigens aan alles en iedereen voorbij.

➖➖➖

⏱️ '7 | Rush Timber
Jurriën Timber begint op de rechterflank aan een indrukwekkende rush. Als hij de zestien van PSV heeft bereikt probeert de back af te drukken. Helaas maait hij volledig over de bal.

➖➖➖

⏱️ '5 | PAAL 💥
Ajax start sterk in Eindhoven. Na een combinatie over veel schijven wipt Rensch de bal over keeper Mvogo heen. Het schot zit tussen een voorzet en doelpoging in en belandt uiteindelijk via PSV-verdediger Teze op de paal.

➖➖➖

⏱️ '1 | Aftrap
De wedstrijd in Eindhoven is begonnen!! Je kan PSV - Ajax natuurlijk altijd luisteren via Ajax Radio. Dan beleef jij de topper zonder onderbrekingen.

➖➖➖

14:27 uur | 🤤
Wat een gruwelijk lekkere goal van Edson Álvarez nog in de warming-up.

➖➖➖

14:21 uur | Ten Hag: 'Niet teveel tornen aan winnend elftal'
Trainer Erik ten Hag heeft getwijfeld om met David Neres te beginnen tegen PSV. "Neres die komt eraan. Hij is lang weggeweest met een blessure. We weten wat hij kan. Maar ik weet ook dat Antony in alle topwedstrijden tot nu toe een uitblinkende rol heeft gehad."

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta-thuis, is er slechts één wijziging aangebracht. Devyne Rensch staat in de basis, Perr Schuurs zit op de bank. "Dit elftal blijft goed staat. Daar moet je niet teveel aan tornen."

Voor de camera van ESPN vertelde de trainer tot slot dat hij in de afgelopen dagen de nadruk heeft gelegd op de wilskracht van het team. "De ploeg die het meeste wil, gaat vandaag winnen. In balbezit moet je bereid zijn om de noodzakelijke loopacties in de diepte te maken. Daar heb ik op gehamerd."

➖➖➖

14:13 uur | 😍
De mannen van Erik ten Hag zijn druk bezig aan de warming-up. Zet 'm op straks, boys!

➖➖➖

14:08 uur | King of the Match! 👑
Je kan vandaag weer vanaf de 75e minuut stemmen op jouw King of the Match via de Ajax App.

➖➖➖

14:01 uur | De Steek!
Daar is onze keeper: Maarten Stekelenburg is bezig met de warming-up.

➖➖➖

13:57 uur | Hi, boss 👋
Erik ten Hag doet alvast een veldinspectie. Over iets meer dan een half uur begint PSV - Ajax. We hebben er zin in! 💪

➖➖➖

13:52 uur | De basiself van PSV
Ajax treft de volgende elf spelers aan de aftrap om 14:30 uur in Eindhoven ↓

➖➖➖

13:41 uur | Terug in de tijd 🔙
Kom lekker mood voor PSV - Ajax met deze heerlijke beelden uit de historie van de topper in Eindhoven.

➖➖➖

13:27 uur | Zet die radio maar aan! 📻
Kan je PSV - Ajax niet volgen via de tv, omdat je lekker buiten in het zonnetje zit? Vergeet dan niet af te stemmen op Ajax Radio.

Vanaf enkele minuten voor het begin van de wedstrijd zitten onze commentatoren klaar om de topper in Eindhoven te verslaan. Lekker negentig minuten lang Ajax, zonder onderbrekingen.

➖➖➖

13:21 uur | Kijkje in de kleedkamer 👀
De prachtige Ajax-tenue's liggen klaar voor de topper tegen PSV.

➖➖➖

13:15 uur | Eén wijziging vergeleken Sparta-thuis
De basiself van Ajax tegen PSV kent weinig bijzonderheden. Ten opzichte van het duel met Lille van afgelopen donderdag in de UEFA Europa League, keert alleen Sébastien Haller terug in de basis.

Nico Tagliafico en Noussair Mazraoui zijn niet wedstrijdfit en missen de topper in Eindhoven. In vergelijking met het laatste duel in de Eredivisie tegen Sparta staat Devyne Rensch nu wel aan de aftrap. Perr Schuurs zit op de bank.

Quinten Timber zit voor de eerste keer in de Eredivisie op de bank. Hij zou zijn debuut kunnen maken voor de ploeg van Erik ten Hag.

12:49 uur | Statistieken: het debuut van Haller tegen PSV
Terug naar 10 januari; de dag dat Sébastien Haller debuteerde voor Ajax. De spits speelde een helft mee tegen PSV en was meteen goed voor een belangrijke assist op Antony.

Haller verloor die middag in Amsterdam geen van zijn aanvallende, directe duels. Hij vocht in zijn 49 speelminuten zeven lijf-aan-lijf-duels uit en bleef telkens in balbezit. Zestig procent van zijn passes kwamen aan, waaronder dus die belangrijke bal op Antony. Haller zette vier dribbels in.

De Fransman heeft zijn draai anderhalve maand later prima gevonden. In tien wedstrijden gaf Haller vijf assists en scoorde hij zeven keer.

➖➖➖

12:20 uur | Dusan = KING! 👑
Dusan Tadic heeft dit Eredivisie-seizoen tot nu toe tien doelpunten gemaakt en tien assists gegeven.

Het is het derde Eredivisie-seizoen op rij waarin hij dubbele cijfers haalt in zowel doelpunten als assists.

➖➖➖

11:54 uur | Van Eindhoven naar Amsterdam
Zijn prijskaartje? 71.750 gulden. In 1964 kocht Ajax toenmalig PSV-doelman Gert Bals. Met onze club wordt hij in vijf jaar tijd vier keer kampioen van Nederland. Hij was in 1969 ook de eerste Nederlandse doelman in een finale van de Europa Cup 1. Met Ajax verliest hij de Europese-eindstrijd wel met 4-1 van AC Milan.

In 1970 vertrok Bals naar Vitesse. Hij was op dat moment zijn plekje onder de lat verloren aan Heinz Stuy. Drie jaar later sloot hij zijn carrière af in Arnhem. Na zijn actieve voetballoopbaan runde de oud-doelman een sportzaak in Velp. In 2016 overleed Bals op 79-jarige leeftijd.

➖➖➖

11:01 uur | Heerlijke treffers in Eindhoven ☺️
Van de klasse van Marco van Basten en Frank Rijkaard tot de rake kopbal van Klaas Jan Huntelaar. Dit zijn tien prachtige momenten uit eerdere edities van PSV - Ajax.

➖➖➖

10:10 uur | Vaste scheidsrechter
Opvallend feitje. Danny Makkelie fluit vanmiddag voor het vierde opeenvolgende seizoen het Eredivisie-duel tussen PSV en Ajax in Eindhoven.

➖➖➖

09:48 uur | Ten Hag heeft er zin in!
Erik ten Hag wil nog niet teveel filosoferen over de gevolgen die een winstpartij op PSV kan hebben voor de titelstrijd. De oefenmeester heeft de focus volledig op de wedstrijd zelf.

"Dit is een ongelooflijke clash, waar we weer klaar voor zullen moeten zijn. We verheugen ons er op. Wij kijken van wedstrijd tot wedstrijd. We moeten kwaliteit brengen."

"In februari kun je geen titels winnen. We moeten van PSV willen winnen en ons in die zin niet met de titelrace bezig houden. We hebben nu twee keer tegen ze gespeeld en dat waren twee fascinerende duels. Ik denk dat de derde wedstrijd dat ook gaat worden."

Bekijk het hele interview hieronder. Daarin ging Ten Hag ook uitgebreid in op de loting voor de UEFA Europa League tegen Young Boys.

➖➖➖

09:02 uur | Het debuut van Maarten was tegen PSV 🔙
Maarten Stekelenburg maakte op 11 augustus 2002 op negentienjarige leeftijd zijn debuut bij Ajax in een 3-1-overwinning op PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Zo zag dat er uit.

➖➖➖

08:30 uur | De honger van Haller 💪🏻
Sébastien Haller ging deze week op het dak van de A’DAM Toren open en eerlijk met ons in gesprek. De spits vertelde onder meer over zijn niet te stuiten ambitie op het voetbalveld.

“Vorige week tegen Sparta miste ik een mogelijkheid op mijn derde goal van de wedstrijd. Daar ben ik uren boos om geweest. Ik had moeite in slaap te komen. Mijn vrouw zei nog: 'Je bent ook nooit blij'. Maar er is altijd wel iets dat nog beter had gekund. Er zijn maar weinig wedstrijden waar er niet iets blijft doorwerken naderhand.”

➖➖➖

07:50 uur | In de flow 📸
Ajax boekte donderdag tegen Lille zijn elfde zege op rij. Wat een heerlijke flow zit dit team momenteel in.

Op sportcomplex de Toekomst bereidde Ajax zich de afgelopen dagen voor op het treffen met PSV van vanmiddag. Dat ging - hoe kan het met zulke resultaten ook anders - in uiterst vrolijke sferen.

➖➖➖

07:34 uur | Tijd voor een topper!
Over een kleine zeven uur begint PSV - Ajax. Bij winst in Eindhoven doen de Amsterdammers uitstekende zaken in de top van de Eredivisie.

Op dit moment bedraagt de voorsprong van Ajax op de Eindhovense tegenstander zes punten, waarbij moet worden aangetekend dat de ploeg van Erik ten Hag een wedstrijd minder gespeeld heeft.