Ajax Doc | Verhalen over meesterscout Tonny Bruins Slot

Een voetbalvakman, de ideale rechterhand van Johan Cruijff, een meesteranalist, en bovenal een lieve man. Zo wordt de op 73-jarige leeftijd overleden Tonny Bruins Slot door vele collega's herdacht en omschreven. Op 1 november 2020, woensdag precies drie jaar geleden, overleed de meesterscout. Voor ons reden om de fraaie documentaire over Bruins Slot opnieuw in de etalage te zetten.

Tags

  • #BruinsSlot

Socials

Frank de Boer, Peter Bosz en Ronald Koeman blikken met trots en respect terug op het leven van Tonny Bruins Slot. 

Onmisbaar
Koeman maakte Bruins Slot mee als speler en trainer. Bij FC Barcelona zag hij als actief voetballer hoe cruciaal de rol van Bruins Slot was voor hoofdtrainer Johan Cruijff. "Cruijff kon daar functioneren als trainer omdat Tonny er was", vertelt Koeman, die zag dat Bruins Slot de tekortkomingen van de beginnende trainer Cruijff perfect onderving.

"Tonny was natuurlijk een opgeleide trainer en wist veel van oefenstof en hoe je traint. Hij was echt onmisbaar. Als we Europees speelden, kreeg Johan een A4'tje van Tonny in handen met alle informatie over spelers van de tegenstander. Dat las Johan dan gewoon in het Spaans op. Zo werd ons medegedeeld hoe de tegenstander in een Europese wedstrijd speelde. Tonny deed alles in dat opzicht."

Dat Koeman bij zijn aantreden als coach van Ajax Bruins Slot als assistent aan zijn staf toevoegde, was dan ook haast vanzelfsprekend. "Ik heb hem toen gelijk bij het eerste elftal gehaald. Hij bracht wat ik als oud-speler en beginnend trainer nodig had."

Koeman herinnert zich hoe Bruins Slot ervoor pleitte om in het UEFA Champions League-duel met Arsenal twee rechtsbacks op te stellen. Koeman luisterde en zag zijn ‘tweede rechtsback’ Nigel de Jong een doelpunt maken. "Dat was echt een meesterzet van hem. Dat soort bepalende beslissingen gaf hij aan."

"Trainer zijn is een ervaringsvak. Ik zou iedere jonge, beginnende trainer een Tonny Bruins Slot adviseren. Daar leer je van. Die helpt je in je ontwikkeling als trainer."

Kennis
Met de komst van Frank de Boer volgde in de winter van 2011 een hernieuwd dienstverband voor Bruins Slot bij Ajax. "Ik had altijd al een goed gevoel bij hem en hij bij mij", stelt De Boer vast. "Toen de kans kwam, heb ik geen moment getwijfeld om hem weer in te lijven. Ik wist hoe zorgvuldig hij altijd te werk ging."

Bruins Slot en De Boer werkten uitstekend samen. "In de top gaat het vaak om details. Dat maakt net het verschil en daarin zaten we op gelijke golflengte."

Tot achter de komma
Eén van die nieuwe coaches die Bruins Slot beïnvloedde was Peter Bosz. De huidige trainer van PSV noemt de verloren finale van de Europa League als voorbeeld van de enorme vakkennis van Bruins Slot. "Die wedstrijd in de finale tegen Manchester United is precies gebeurd wat Tonny Bruins Slot voorspeld had."

“We wisten dat ze de lange bal gingen spelen op Fellaini. Al dat soort zaken kwamen tot achter de komma uit. We werden eigenlijk nooit verrast", vervolgt Bosz. "We wisten wat er ging gebeuren en dat was geweldig. Als je met hem gewerkt hebt, dan weet je gewoon dat hij écht verstand van voetbal had."

Gerelateerde artikelen

Slidertbs6

Ajax treurt om overlijden meesterscout Bruins Slot (73)

Met verdriet en verslagenheid heeft Ajax maandag kennisgenomen van het overlijden van Tonny Bruins Slot. De (voormalig) assistent-trainer en wedstrijdanalist was sinds 2019 ook Lid van Verdienste. Bruins Slot overleed zondag en werd 73 jaar oud.

Tags

  • #BruinsSlot

Socials

Copyright Proshots 1230238 (1)

In memoriam: Tonny Bruins Slot

Meesterscout Tonny Bruins Slot is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als rechterhand van Johan Cruijff met wie hij bij Ajax en Barcelona grote successen vierde. Hij werd beroemd om zijn haarscherpe analyses van de tegenstander.

Tags

  • #BruinsSlot

Socials