Meesterscout | Verhalen over Tonny Bruins Slot

Een voetbalvakman, de ideale rechterhand van Johan Cruijff, een meesteranalist, en bovenal een lieve man. Zo wordt de op 73-jarige leeftijd overleden Tonny Bruins Slot door vele collega’s omschreven.

Tags

  • #BruinsSlot

Socials

Frank de Boer, Peter Bosz, Marc Overmars en Ronald Koeman blikken met trots en respect terug op het leven van Tonny Bruins Slot. 

Onmisbaar
Koeman maakte Bruins Slot mee als speler en trainer. Bij FC Barcelona zag hij als actief voetballer hoe cruciaal de rol van Bruins Slot was voor hoofdtrainer Johan Cruijff. "Cruijff kon daar functioneren als trainer omdat Tonny er was", vertelt Koeman, die zag dat Bruins Slot de tekortkomingen van de beginnende trainer Cruijff perfect onderving.

"Tonny was natuurlijk een opgeleide trainer en wist veel van oefenstof en hoe je traint. Hij was echt onmisbaar. Als we Europees speelden, kreeg Johan een A4'tje van Tonny in handen met alle informatie over spelers van de tegenstander. Dat las Johan dan gewoon in het Spaans op. Zo werd ons medegedeeld hoe de tegenstander in een Europese wedstrijd speelde. Tonny deed alles in dat opzicht."

Dat Koeman bij zijn aantreden als coach van Ajax Bruins Slot als assistent aan zijn staf toevoegde, was dan ook haast vanzelfsprekend. "Ik heb hem toen gelijk bij het eerste elftal gehaald. Hij bracht wat ik als oud-speler en beginnend trainer nodig had."

De huidige trainer van FC Barcelona herinnert zich hoe Bruins Slot ervoor pleitte om in het Champions League-duel met Arsenal twee rechtsbacks op te stellen. Koeman luisterde en zag zijn ‘tweede rechtsback’ Nigel de Jong een doelpunt maken. "Dat was echt een meesterzet van hem. Dat soort bepalende beslissingen gaf hij aan."

"Trainer zijn is een ervaringsvak. Ik zou iedere jonge, beginnende trainer een Tonny Bruins Slot adviseren. Daar leer je van. Die helpt je in je ontwikkeling als trainer."

Kennis
Met de komst van Frank de Boer volgde in de winter van 2011 een hernieuwd dienstverband voor Bruins Slot bij Ajax. "Ik had altijd al een goed gevoel bij hem en hij bij mij", stelt De Boer vast. "Toen de kans kwam, heb ik geen moment getwijfeld om hem weer in te lijven. Ik wist hoe zorgvuldig hij altijd te werk ging."

Bruins Slot en De Boer werkte uitstekend samen. "In de top gaat het vaak om details. Dat maakt net het verschil en daarin zaten we op gelijke golflengte."

Ook Marc Overmars leerde hem in die periode beter kennen. "Als er nieuwe trainers kwamen, voelde hij zich verantwoordelijk om een beetje de Ajax-stijl in die trainer te brengen. Mensen als hij zijn cultuurbewakers."

Tot achter de komma
Eén van die nieuwe coaches die Bruins Slot beïnvloedde was Peter Bosz. De huidige trainer van Leverkusen noemt de verloren finale van de Europa League als voorbeeld van de enorme vakkennis van Bruins Slot. "Die wedstrijd in de finale tegen Manchester United is precies gebeurd wat Tonny Bruins Slot voorspeld had."

“We wisten dat ze de lange bal gingen spelen op Fellaini. Al dat soort zaken kwamen tot achter de komma uit. We werden eigenlijk nooit verrast", vervolgt Bosz. "We wisten wat er ging gebeuren en dat was geweldig. Als je met hem gewerkt hebt, dan weet je gewoon dat hij écht verstand van voetbal had."

Overmars gebruikte Bruins Slot tot zeer kort geleden als klankbord bij het scouten en halen van nieuwe spelers. "Als ik in de eindfase zat om een nieuwe speler te halen, dan checkte ik het altijd nog even bij hem. De laatste was Mohammed Kudus. Hij had contacten in Denemarken waarmee hij samenwerkte en zei al dat ik hem in de gaten moest houden en dat hij een goede speler was."

"Achteraf kwam hij nog bij mij en zei hij: ‘Toch goed gezien’. Daar leefde hij natuurlijk ook op. Tot enkele weken geleden was hij voor ons actief. Hij stierf in het harnas. De Ajax-familie moet dit soort mensen altijd blijven steunen."

De rol als scout en analist bleek uiteindelijk perfect bij Bruins Slot te passen. De meesterscout was er tot op het laatst mee bezig. Koeman zal hem nooit vergeten. "Hij was een vakman, een lieve man, en op z’n Amsterdams ondeugend."

Tags

  • #BruinsSlot

Socials

Gerelateerde artikelen

Slidertbs6

Ajax treurt om overlijden meesterscout Bruins Slot (73)

Met verdriet en verslagenheid heeft Ajax maandag kennisgenomen van het overlijden van Tonny Bruins Slot. De (voormalig) assistent-trainer en wedstrijdanalist was sinds 2019 ook Lid van Verdienste. Bruins Slot overleed zondag en werd 73 jaar oud.

Tags

  • #BruinsSlot

Socials

Copyright Proshots 1230238 (1)

In memoriam: Tonny Bruins Slot

Meesterscout Tonny Bruins Slot is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als rechterhand van Johan Cruijff met wie hij bij Ajax en Barcelona grote successen vierde. Hij werd beroemd om zijn haarscherpe analyses van de tegenstander.

Tags

  • #BruinsSlot

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl