Mohammed Kudus | Starboy in Amsterdam

Kudus Stats 1920
Kudus Stats 1920

Mohammed Kudus heeft Ajax verruild voor West Ham United FC. De Ghanese balvirtuoos vertrekt na iets meer dan drie seizoenen uit Amsterdam. Een periode waarin hij de Ajax-supporters liet genieten van zijn kunsten en drie prijzen pakte.

Tags

  • #Kudus

Socials

Kudus zette op 16 juli 2020 zijn handtekening onder een vijfjarig contract in de Johan Cruijff ArenA. Bij zijn contractondertekening was de middenvelder annex aanvaller duidelijk over wat de Ajax-fans konden verwachten van hem. "Ik ben creatief en zorg voor magie op het veld", zei de linkspoot, die als achtste Ghanees het Ajax-shirt droeg. Dit klonk voor de aanhang, die Amsterdamse bravoure hoog in het vaandel heeft staan, als muziek in de oren.

Ajax-debuut
De Ajax-aanwinst speelde op 20 september 2020 zijn eerste officiële duel voor Ajax. De regerend landskampioen ontving op deze zondagmiddag RKC Waalwijk in de Johan Cruijff ArenA. In zijn eerste wedstrijd in Amsterdamse dienst maakte de Ghanees direct indruk op het Amsterdamse publiek. Kudus voegde dankzij zijn kracht en technisch vermogen iets toe aan het Ajax-spel en werd direct beloond met een individuele onderscheiding: King of the Match.

Kort na zijn succesvolle Ajax-debuut, kreeg Kudus te maken met een grote tegenslag. De 22-jarige Ghanees liep een meniscusblessure op tijdens het UEFA Champions League-duel met Liverpool. Hij was hierdoor een tijdje uit de roulatie, maar wel weer op tijd fit om van waarde te zijn in de belangrijkste fase van het seizoen. Kudus maakte vanaf medio februari 2021 weer minuten en won in het seizoen 2020/2021 de dubbel met Ajax. De middenvelder annex aanvaller kwam in het succesvolle seizoen tot 22 wedstrijden, waarin hij vier keer trefzeker was en drie assists leverde.

Kudus begon het seizoen 2021/2022 met een enkelblessure. Hierdoor kon trainer Erik ten Hag in de eerste wedstrijden geen beroep doen op de creatieve linkspoot. Nadat de Ghanees weer in de flow kwam en steeds meer minuten maakte voor Ajax, raakte hij eind november opnieuw geblesseerd. In een interland met Ghana liep Kudus gebroken ribben op. Evenals het jaar ervoor, was de 'Starboy' in februari wel weer fit. Hij kon opnieuw de schaal in de lucht tillen in mei. In twintig wedstrijden was de Ghanees goed voor één doelpunt en één assist.

Persoonlijk succes
De middenvelder annex aanvaller kende een uitstekende start in het seizoen 2022/2023. De Nederlandse supporters kenden de kwaliteiten van Kudus al, maar in de groepsfase van de Champions League vestigde hij zijn naam in heel Europa. De Ghanees scoorde in totaal zes keer in de groepsfase van het grootste Europese clubtoernooi. Daarnaast leverde hij ook twee assists. Hiermee eindigde Kudus na de groepsfase op een gedeelde vijfde plaats in het MVP-klassement. Als we kijken naar clubs die niet door de groepsfase heen kwamen, eindigde hij op plek één in dit klassement.

Ondanks de derde plek in de Eredivisie, beleefde Kudus in zijn laatste volledige seizoen zijn hoogtijdagen in Amsterdam. In totaal kwam hij in 2022/2023 tot 42 wedstrijden. Hij scoorde achttien keer en was zeven keer aangever.

De Ghanese balvirtuoos droeg dit seizoen nog drie keer het Ajax-shirt. Hierin etaleerde hij opnieuw zijn kwaliteiten. In drie wedstrijden was hij goed voor vier doelpunten en één assist. Tijdens zijn laatste optreden als Ajacied schitterde Kudus met een hattrick in het heenduel in de play-offs van de UEFA Europa League op bezoek bij Ludogorets.

87 wedstrijden, 27 doelpunten
De drie treffers in Razgrad brengen het doelpuntentotaal van Kudus op 27. Deze doelpunten wist hij te produceren in 87 wedstrijden. Hij speelde in 83 duels samen met Tadic, het meeste van alle Ajacieden. Davy Klaassen (81) en Edson Álvarez (75) volgen. De Ghanees won 56 van zijn 87 duels in de Amsterdamse hoofdmacht, een winstpercentage van 64 procent. De #KudusDream wordt vervolgd in Londen.

Thank you, Starboy

20230810 Kudus 1080X1080

Gerelateerde artikelen

Kudus Header Vertrek 1920

Ajax en West Ham United FC bereiken akkoord over Mohammed Kudus

Ajax en West Ham United FC hebben overeenstemming bereikt over de overgang van Mohammed Kudus naar de Londense club. De aanvallende middenvelder stond nog tot en met 30 juni 2025 onder contract bij Ajax. Ajax kwam met West Ham United FC een transfersom overeen van ruim € 43 miljoen. Dat bedrag kan middels variabelen nog oplopen tot ruim € 46 miljoen.

Tags

  • #Kudus

Socials

Kudus Vertrek Clip 1920

Kudus | Skills, attractief en power

Met het vertrek van Mohammed Kudus naar Engeland verdwijnt er een attractieve Ajacied. De Ghanees liet gedurende zijn periode bij Ajax fraaie momenten zien. Geniet nog eens van zijn highlights in Amsterdam.

Tags

  • #Kudus

Socials