Mulder: 'Dit was een wedstrijd die paste in de grote Ajax-traditie'

Voor Jan Mulder is 16 januari 1974 een bijzondere datum. De oud-Ajacied won een halve eeuw geleden de Europese Supercup ten koste van AC Milan. Een lichtpunt in een periode vol blessureleed voor Mulder, die de desbetreffende avond zijn kwaliteiten etaleerde in het Olympisch Stadion. "Ik gaf het sein voor een schitterende overwinning."

Tags

  • #Mulder

Socials

Mulder kwam in de zomer van 1972 over van RSC Anderlecht. "Ik droomde van Ajax, maar uiteindelijk was het meer een tranendal dan een succesverhaal", refereert Mulder aan zijn blessureleed. "Ik weet nog dat ik met mijn zoon een balletje over aan het trappen was en toen raakte ik geblesseerd aan mijn knie. Bij de dokter werd ik niet goed behandeld. Drie maanden later werd ik pas geopereerd. Ik werd moedeloos van al die blessures. Achteraf gezien vind ik het nog knap dat ik er niet aan onderdoor ben gegaan."

Toekijken
Ajax won dat seizoen grote prijzen, terwijl Mulder vanwege zijn knieproblemen veel vanaf de zijkant moest toekijken. Ook op het moment dat Johan Cruijff de derde Europacup omhooghield, keek Mulder toe. Een paar maanden later vertrok Cruijff. "Johan was niet te vervangen, dat was het einde van een tijdperk."

De dubbele finale in 1974 tegen AC Milan om de Europese Supercup was de laatste kans op een Europese prijs. Voor Mulder was het de eerste mogelijkheid op een trofee. Het werd een avond om niet te vergeten. "De beker was nieuw en de grootste beker ooit. Ontilbaar. Ik speelde toen weer."

Startsein
In het eerste duel verloren de Amsterdammers met 1-0. Een week later liet het Gouden Ajax, met Mulder in de basis, de grote klasse zien. Het werd 6-0. "Dat was de enige 'cup' die ik met Ajax gewonnen heb. In de geschiedenis van de club is het een voetnoot, maar in mijn leven niet. Ik gaf het sein voor een schitterende overwinning tegen een goed AC Milan."

Mulder bekijkt, vijftig jaar later, zijn openingsgoal van de return in Amsterdam. "Het geluid van het Olympisch Stadion hoort bij mij, dat vind ik leuk. We hadden toen een aanvalsdreiging die wereldberoemd was. Het was een wedstrijd die paste in de grote Ajax-traditie. Wat waren we goed", zegt Mulder terwijl hij alle doelpunten bekijkt. "Ik koester zo'n avond, dat nemen ze mij niet meer af."

Gerelateerde artikelen

Supercup1974 1920

On This Day | Ajax wint tweede Europese Supercup

Ajax won op 16 januari 1974, exact vijftig jaar geleden, de Europese Supercup ten koste van AC Milan. De heenwedstrijd in de Italiaanse modestad ging nipt verloren met 1-0, maar in het Olympisch Stadion walsten de Ajacieden over de Milanezen heen. Na negentig minuten stond er een uitslag van maar liefst 6-0 op het scorebord, waardoor de Amsterdammers nieuw zilverwerk aan hun prijzenkast konden toevoegen.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

EC 1973 Header 1

Ajax Doc | 'Ajax 1973: voltooiing van de trilogie'

In 1973 won Ajax voor de derde keer op rij de Europacup 1. In Belgrado werd met 1-0 gewonnen van Juventus door een vroege goal van Johnny Rep. Eerder dat seizoen werden grootmachten Bayern München en Real Madrid al verslagen. Ajax kreeg definitief een gouden randje. 50 jaar later kijken oud-spelers Johnny Rep en Jan Mulder terug op de winst. Oud-speler van Juventus Fabio Capello vertelt over de finale en de weduwe van Gerrie Mühren Grietje haalt herinneringen op aan haar man.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

EC 1 1972

On This Day | Cruijff bezorgt Ajax Europa Cup

Op 31 mei 1972 won Ajax voor de tweede keer op rij de Europa Cup 1. In de Rotterdamse Kuip loodste Johan Cruijff de Amsterdammers langs Inter met twee treffers: 2-0.

Tags

  • #OnThisDay

Socials