Nieuwpoort tegen oude club: 'De voetballer die ik nu ben, komt door Ajax'

Header Nieuwpoort 1280
Header Nieuwpoort 1280

Ajax treft zondagmiddag een Excelsior met oud-Ajacied Sven Nieuwpoort in de gelederen. De verdediger beleefde succesvolle jeugdjaren op de Toekomst en kijkt uit naar het duel met zijn oude club. "Nu merk ik pas hoe groot Ajax is."

Tags

  • #EXCAJA
  • #Nieuwpoort

Socials

De inmiddels 29-jarige Nieuwpoort doorliep een groot gedeelte van de Ajax-jeugd, maar bereikte nooit het eerste. Ondanks dat kijkt hij nog altijd met veel genoegen terug op de tijd in Amsterdam. "Ik heb Ajax altijd als een hele warme club ervaren. Het is een deel van mijn opvoeding geweest en heeft mij gevormd tot de voetballer die ik nu ben. Alles wat ik nu als voetballer kan, komt door Ajax. Het verzorgde spel, maar ook het tactische gedeelte zat er bij mij vroeg in. Als ik dat vergelijk met de jonge spelers van nu, die elders een opleiding hebben gevolgd, is dat veel minder."

Uitstekende lichting
Joël Veltman, Davy Klaassen, Mitchell Dijks, Stefano Denswil, Dico Koppers, Ruben Ligeon, Mickey van der Hart, Lesly de Sa; een greep uit zijn teamgenoten van weleer. "We hadden een hechte groep en haast iedereen uit onze lichting heeft het betaalde voetbal gehaald."

In de O19 werd Nieuwpoort twee keer kampioen. "Dat waren mijn mooiste jaren. We wonnen alles en bereikten in 2012 de finale van de NexGen Series, de voorloper van de UEFA Youth League."

"We werden met die groep bijna ieder jaar kampioen, dus er werd wel iets verwacht van onze lichting. Maar uiteindelijk is het wel bijzonder dat bijna iedereen het betaalde voetbal heeft gehaald", gaat de oud-Ajacied verder. "De meeste jongens spreek ik niet meer zo vaak, maar als ik ze tegenkom tijdens een wedstrijd klikt het meteen. Dat voelt altijd goed."

Nieuwpoort vertoont zijn kunsten momenteel bij Excelsior, terwijl zijn vader 'terug' is bij Ajax. Vroeger stond hij aan de zijlijn voor zijn zoon, nu is de vader van Nieuwpoort docent op de School van de Toekomst. "Hij geeft Nederlands en is een collega van docenten die ik vroeger had. Laatst is hij meegegaan naar een toernooi en dan ziet hij de andere kant. Hij ziet nu hoe jeugdspelers van Ajax alles beleven en weet hoe het voor mij was die tijd. Ik hoor hem verhalen vertellen die heel herkenbaar zijn voor mij. Dat vind ik mooi."

Tevreden
Terug naar het heden. Met Excelsior staat Nieuwpoort momenteel op plek dertien van de competitie. "Als ik fit ben, speel ik. We staan waar we willen staan en als we deze lijn doortrekken behalen we onze doelstelling: lijfsbehoud." De eerdere ontmoeting tussen beide teams dit seizoen in Amsterdam (7-1) moest Nieuwpoort aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure. "Gelukkig wel", lacht hij.

Spelen tegen Ajax leeft niet alleen bij hemzelf. "Ik merk nu pas hoe groot Ajax is. Het stadion voor zondag is al weken uitverkocht en het gaat er veel over in ons team. Of je Ajax nu een mooie club vindt of niet, het zijn altijd mooie potjes. Potjes waar je voor speelt. Ajax zal zondag veel de bal hebben en ik hoop dat we lang in de wedstrijd blijven. Dat zou mooi zijn", sluit hij af.

Gerelateerde artikelen

Excelsior Heitinga 1280

Warming Up | Excelsior - Ajax

Excelsior - Ajax staat op het programma in speelronde negentien van de Eredivisie. In deze Warming Up kom je in de stemming voor het duel aan de hand van een quizvraag, een memorabele editie en enkele huzarenstukjes van Mounir El Hamdaoui.

Tags

  • #EXCAJA

Socials

Header Goed 1280

In beeld | Focus op duel met Excelsior

Ajax heeft zaterdag de laatste training afgewerkt in aanloop naar de volgende Eredivisie-wedstrijd: Excelsior-uit. Het duel met de Rotterdammers begint zondag om 14:30 uur.

Tags

  • #EXCAJA

Socials