On This Day | Ajax-debutant Wim Volkers groeit uit tot clubicoon

Volkers 1920 1080
Volkers 1920 1080

Op de dag af een eeuw geleden maakte Wim Volkers zijn debuut als Ajacied. Zijn naam is er een uit een ver en grijs verleden. Maar de Amsterdammer heeft zijn plek tussen de trouwste Ajax-spelers absoluut verdiend. Vanaf zijn debuut op 16 september 1923 diende Volkers zijn club zowel op het veld als daarbuiten. Het leverde de iconische Ajacied zelfs het erelidmaatschap op.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

Volkers speelde zijn eerste officiële wedstrijd op zondagmiddag 16 september 1923 tegen DFC uit Dordrecht. Het thuisduel op de openingsdag van de Eerste Klasse West eindigde in een 1-3-nederlaag. De verliespartij ten spijt, was een rijke loopbaan als Ajax-speler in gang gezet, een carrière die maar liefst dertien jaren zou beslaan. Tot en met zijn afscheidswedstrijd in april 1936 droeg Volkers in 265 officiële wedstrijden (129 goals) het Ajax-tricot, waarmee hij prominent lid is van de Club van 100. De clubman speelde zijn duels vooral onder Jack Reynolds, de befaamde trainer die hem in 1923 ook liet debuteren.

'De Mug' 
Volkers stond bekend als een watervlugge aanvaller, die door zijn lichtvoetigheid en beweeglijke gestalte al snel de bijnaam 'De Mug' kreeg. De dribbelaar speelde vooral als rechtsbinnen en voorzag ook zijn midvoor van piekfijne voorzetten. Zijn goede prestaties vielen ook op bij de KNVB, want in 1924 speelde de Ajacied zijn eerste interland. In zijn debuutinterland scoorde Volkers al na acht minuten. Nederland versloeg Zuid-Afrika met 2-1. Volkers was de dertiende Ajacied in het Nederlands elftal. Ter vergelijk: afgelopen jaar was Kenneth Taylor de 132e speler van Ajax die zijn debuut mocht maken voor Oranje.

In de zeven wedstrijden die Volkers uiteindelijk voor Oranje speelde, scoorde hij twee keer. Vijf van zijn zeven optredens voor de nationale ploeg werden in het hem zo vertrouwde Amsterdam gespeeld. Het aantal interlands dat Volkers speelde, had fors hoger moeten zijn. Maar door een conflict met de dominante en alles bepalende bondsbestuurder Karel Lotsy werd de Ajacied tussen 1925 en 1932 niet geselecteerd.

Clubliefde buiten de krijtlijnen
Toen Volkers (geboren in 1899) in 1936, met drie landstitels en acht afdelingstitels op zak, zijn spelerscarrière beëindigde, betekende dit niet dat het Ajax-boek voor hem gesloten was. Hij toonde nu alleen zijn clubliefde buiten de krijtlijnen. De oud-speler bleef in verschillende functies actief voor de club, waaronder als penningmeester, ad-interim hoofdtrainer, lid van de Ledenraad en voorzitter. In 1986 legde hij, op 86-jarige leeftijd, zijn laatste functie neer als voorzitter van het Bordjesclub-comité. De oer-Ajacied combineerde al zijn taken als Ajacied overigens met een baan bij bierbrouwerij Heineken.

Tot zijn overlijden op 4 januari 1990, op 90-jarige leeftijd, bleef Volkers trouw de wedstrijden van 'zijn' Ajax bezoeken. Hij was een uitermate trotse Ajacied en dat maakt dit een mooie gelegenheid om terug te blikken op de start van zijn Ajax-loopbaan, zaterdag exact 100 jaar geleden.

Gerelateerde artikelen

Kovacs Afscheid JC 900 (1)

On This Day | Bijzondere cadeaus voor afzwaaiende succestrainer Kovacs

Ajax nam op 19 mei 1973, vandaag exact vijftig jaar terug, op memorabele wijze afscheid van Stefan Kovacs. Voorafgaand aan de laatste thuiswedstrijd van dat seizoen kreeg de aimabele hoofdtrainer twee bijzondere cadeaus. Later die maand voltooide de Roemeen met zijn Ajacieden de unieke Europese trilogie. Daarmee nam Kovacs definitief afscheid met het winnen van zijn tweede en Ajax' derde Europa Cup.

Tags

  • #OnThisDay

Socials