Onana nog altijd gelukkig bij Ajax: 'Dit hier is mijn thuis'

Andre Onana is nog steeds helemaal op zijn plek bij Ajax. Dat een transfer uitbleef was verrassend, maar de doelman is trots op zijn huidige rol in de selectie. Een gesprek over zelfvertrouwen, het leven onder de lat en de steun van de supporters.

Tags

  • #Onana

Socials

Onana is de laatste jaren vooral mentaal enorm gegroeid. De keeper is een absolute leider van het huidige Ajax. "Als ik op het veld stap om een wedstrijd te spelen, weet ik dat ik de beste ben. Ik hoef dat niet zozeer te zeggen, maar moet dat op het veld laten zien", vertelt de Kameroener over het hebben van een winnaarsmentaliteit.

"Ze kunnen tegen me scoren, dat kan gebeuren. Maar mijn mentaliteit is dat ik moet uitstralen dat ik de beste ben, om ons te helpen winnen. Zelfvertrouwen is het allerbelangrijkste en dat heb ik ook tegen de beste teams en spelers die beter zijn dan wij. Ik stap altijd het veld op met de overtuiging dat ik nóg beter ben."

De baas in de goal
Onana weet dat het keepersvak niet eenvoudig is. Niet alles kan goed gaan, concludeert hij staand tussen de palen van een trainingsdoel. "Ik sta hier om spelers van scoren af te houden. Deze plek heeft voor mij iets moois, maar het is hier ook moeilijk. Omdat je niet alles tegen kunt houden. Er gaat soms gescoord worden, maar als dat gebeurt doet het pijn."

Eenzaam voelt hij zich in het doel nooit. "Je bent eraan gewend dat dit een teamsport is, maar voor ons ook een individuele sport. Zeker op doel. Maar hier op doel ben ik de baas. Ik ben degene die belangrijke beslissingen moet nemen. Over wanneer we naar voren stappen. Wat doen we? Hoe gaan we verdedigen?"

"Daarom moet ik het kalmst van iedereen blijven. Ik moet mijn spelers kunnen kalmeren én ze naar voren kunnen schreeuwen. Ik moet een goed overzicht houden en altijd geconcentreerd kunnen blijven."

Onana en de supporters
Dat Onana onder supporters inmiddels een heldenstatus heeft opgebouwd, vindt hij zelf moeilijk te bevatten. "Ik weet dat ik een belangrijke speler ben, maar vanuit mijn perspectief zie ik het anders."

De doelman heeft vooral ook oog voor de rol die anderen hebben gehad in de successen. "Ik denk dat de laatste jaren geweldig zijn geweest. Soms zie ik wedstrijden terug en zie ik de ervaringen die we hebben opgedaan. Dat is om verliefd op te worden. Op de spelers en de sfeer, we hadden dit niet alleen gekund."

Zeker de fanatieke supporters waren onmisbaar, ziet de goalie. "Ik denk aan de wedstrijd uit bij Real Madrid. En onze fans die daar zó veel kabaal maakten. Dat gaf ons toen enorme kracht; dankzij hen hebben we zo veel bereikt."

Nieuwe uitdagingen
Diezelfde fans worden door Onana momenteel ontzettend gemist. Door de coronacrisis blijven de tribunes voorlopig even leeg. "Normaal sta je bij thuiswedstrijden al 1-0 voor, in de wetenschap dat er veel lawaai wordt gemaakt. Dat is prachtig voor ons allemaal."

Onana is nog altijd gelukkig in Amsterdam. "Ajax gaf me de kans te laten zien wie ik ben. Ik ben zo dankbaar voor de wijze waarop ik wordt behandeld. Ik kán alleen maar dankbaar zijn. Vroeger speelde ik Champions League op de PlayStation. En Ajax gaf me de kans om de halve finale ervan te spelen. En de finale van de Europa League."

Verbitterd dat er nog geen overstap naar het buitenland kwam, is hij dan ook totaal niet. "Nee", besluit Onana. "Ik houd van uitdagingen en hoe moeilijker die zijn, hoe beter dat is. Ik ben klaar voor de wedstrijden en de uitdagingen die gaan komen. Ik vind het geweldig om deel uit te maken van deze groep. Dit is mijn thuis en het doel is mijn tweede thuis. Ik ben echt heel gelukkig hier."

Tags

  • #Onana

Socials

Gerelateerde artikelen

Tadic 2 (1)

Ajax - sc Heerenveen verplaatst naar zondag

De wedstrijd tussen Ajax en sc Heerenveen is verplaatst. Het duel zou plaatsvinden op zaterdagavond om 18:45 uur, maar wordt nu aanstaande zondagmiddag om 14:30 uur gespeeld.

Tags

  • #AJAHEE

Socials

Onana Training Day

Training Day | Onana houdt zijn doel schoon

Ajax trainde vrijdagmiddag in aanloop naar de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Andre Onana hield zijn doel schoon en nieuwkomer Sean Klaiber trainde mee. Dat alles en meer zie je hierboven in de clip!

Tags

  • #GROAJA

Socials