Over Schreuder | 'Alfred is echt een mensenmens'

Schreuder 1420
Schreuder 1420

Alfred Schreuder is officieel begonnen aan zijn periode als hoofdtrainer bij Ajax. Wij spraken verschillende personen die in het verleden met hem werkten over de persoon Alfred, zijn werkwijze en zijn komende tijd in Amsterdam. "Als we scoorden, was hij alweer bezig met alles tactisch neerzetten."

Tags

  • #Schreuder

Socials

Menselijk contact
Oud-Ajacied Theo Janssen speelde van 2008 tot 2011 voor FC Twente, de club waar Schreuder vanaf 2009 assistent-trainer was. Janssen en Schreuder hadden en hebben nog steeds een goede band. "In die tijd sprak ik altijd voor de training bij een benzinepomp af met Peter Wisgerhof en Alfred. Dan dronken we een kopje koffie en bespraken we voetbalzaken, elke dag."

Janssen is bijzonder positief over zijn oud-trainer. "Hij is een mensenmens en kan heel goed omgaan met verschillende culturen. Het menselijk contact is echt heel sterk bij hem. Alfred maakte altijd een praatje en dan ging het ook over andere zaken dan voetbal."

Schreuder en Janssen hadden het vaak over de positie op het veld van de oud-Ajacied. "We speelden natuurlijk allebei centraal op het middenveld. Het ging daarom veel over mijn positionering en wat ik daarin kon verbeteren. Met beelden liet Alfred zien wat ik beter kon doen. Hij was heel erg bezig met details, om zo het geheel enkele procenten beter te maken." Juist dat laatste is wat Schreuder onderscheidt als trainer, vindt Janssen. "Alfred ging overal net iets dieper op in."

De middenvelder weet zeker dat Schreuder gaat slagen in Amsterdam. "Dat is simpel; hij wil voetballen met aanvallend en attractief spel. Het voetbal staat bij hem op één, net als bij Ajax."

Janssen timmert inmiddels zelf ook aan de weg als trainer. Hij gebruikt daarbij de lessen van zijn voormalige coach. "Ik ben heel erg bezig met de details en het beter maken van het individu. Trainers kijken vaak direct naar de verbetering van het grotere geheel, dat gaat niet. Je kunt beter klein beginnen. Per speler in detail uitleggen wat je van hem verwacht. Dat heb ik opgepikt van hem."

Broeders
De broer van de Ajax-hoofdtrainer, Dick Schreuder, staat zelf voor de groep bij PEC Zwolle. In de jeugdjaren zag Dick nog niet direct een trainer in zijn broer. Dat kwam later. "Op zijn 24e ongeveer, bij RKC, toen zag ik dat wel. Hij was vroeger als speler al veel bezig met het neerzetten van het team. Tactisch was hij toen al heel sterk", vertelt Dick.

In de zomer van 2019 werd de huidige oefenmeester van PEC Zwolle assistent van zijn broer bij het Duitse TSG Hoffenheim. De samenwerking verliep goed. "Zeker op het trainingsveld en tijdens wedstrijddagen vulden we elkaar blindelings aan. Ik regelde veel dingen buiten het voetbalveld. Zo hield ik hem een beetje uit de wind. Op het veld deden we alles samen. De klik was erg goed."

De broers lijken veel op elkaar. "We zijn allebei heel rechtlijnig en duidelijk. Uiteindelijk zaten we op veel gebieden op hetzelfde niveau. Dat moet ook wel, anders was de samenwerking niet goed verlopen. Duidelijkheid over de manier waarop we wilden spelen, dat moest niet te langdradig zijn."

Voor Dick is Alfred weinig veranderd de afgelopen jaren. "Hij heeft onder goede trainers gewerkt, daar heeft hij heel veel van geleerd. Zijn keuze om naar het buitenland te gaan, vond ik heel goed. Hij heeft kennis gemaakt met mensen die anders denken over voetbal dan hoe er in Nederland over voetbal wordt gedacht. Duitsland, Spanje en België zijn drie totaal verschillende voetballanden. Die kennis heeft hem enorm gevormd als trainer."

De 50-jarige Barnevelder weet precies waar de kracht bij zijn broer ligt. "Het tactische aspect, waarbij hij door middel van video-analyses verbeteringen doorvoert op het veld. Het vertalen van beeldmateriaal naar het veld en dat vervolgens weer met een nieuwe video terughalen naar een specifieke speler. Hij gaat succesvol zijn in Amsterdam, dat weet ik zeker", besluit Dick Schreuder.

Erfenis in goede handen
Ook de voorganger van de zojuist gepresenteerde hoofdtrainer, Erik ten Hag, is vol vertrouwen over Schreuders periode bij Ajax. "We zijn hier samen begonnen en hij weet waar Ajax op dat moment stond. De identiteit van de club is positief veranderd. De grote uitdaging voor hem is om hierin de volgende stappen te zetten. Op voetbalgebied zitten we op één lijn, mijn erfenis is in goede handen."

Algemeen directeur van Ajax Edwin van der Sar liet eerder, tijdens de bekendmaking van het trainersnieuws, al weten in zijn nopjes te zijn met het aantrekken van Schreuder. "Alfred staat bij ons bekend als een tactisch sterke trainer met goede en veelzijdige oefenstof. Hij heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan als hoofdtrainer en als assistent-trainer bij topclubs in verschillende landen en competities. We hebben er veel vertrouwen in dat hij de weg die wij met Ajax enkele jaren geleden zijn ingeslagen een goed vervolg kan gaan geven. Zowel in de Eredivisie als in de UEFA Champions League."

"Het doet me ook goed dat we nu duidelijkheid hebben over deze belangrijke positie binnen de club. De komende periode zal de selectie voor volgend seizoen verder vorm gaan krijgen. Daar zijn Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar, die ook met Alfred spraken, druk mee bezig."

Duidelijk en professionaliteit
Verdediger en huidig Ajax-(amateur)speler Dico Koppers stond van 2013 tot 2015 onder contract bij FC Twente. Schreuder was officieel assistent van hoofdtrainer Michel Jansen in het seizoen 2013/2014. Eén jaargang later was Schreuder de eindverantwoordelijke. Koppers kijkt positief terug op zijn periode als speler onder hem. "Schreuder gaf heel veel duidelijkheid. Elke speler wist precies wat hij moest doen op zijn positie. We speelden vaak grote partijen met tactische aspecten en trainden hard. Dat seizoen waren we zowel tactisch als fysiek onze tegenstander vaak de baas. Teams kwamen dat seizoen niet graag naar Enschede, dat zegt wel wat. We speelden heel aanvallend. Hij is een heel goede veldtrainer."

Koppers kenmerkt Schreuder als een rustige en vriendelijke man. "Hij is goed benaderbaar en altijd bezig met voetbal. Elke training, elke oefening moet op het hoogste niveau. Daar was hij toen al heel scherp op. Wat ik bij Ajax gewend was, kwam ik onder Schreuder bij FC Twente tegen. We moesten onze standaard altijd heel hoog leggen, alles op honderd procent."

Ervaring en filosofie
De dertigjarige verdediger twijfelt geen moment of Schreuder geschikt is voor het hoofdtrainerschap in Amsterdam. "Hij heeft de afgelopen jaren meer ervaring opgedaan en zijn filosofie past bij die van Ajax. Hij wil altijd beter worden, houdt van aanvallend voetbal en geeft jonge jongens graag de kans."

Zelf is Koppers mede-eigenaar van en trainer bij voetbalschool FC Pro. In zijn oefenstof neemt hij de visie van Schreuder mee. "Het maximale eisen van spelers. Ik verwacht dat ze elke bal goed inspelen; op het juiste been en op de juiste snelheid. De lat zo hoog mogelijk leggen en niet te snel tevreden zijn. Precies wat Alfred mij altijd meegaf."

Vertrouwen en eerlijkheid
Ook Danny Muller, zoon van oer-Ajacied Bennie Muller, heeft een connectie met de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. Hij speelde drie seizoen met Schreuder bij RKC Waalwijk. Van 1994 tot en met 1997 waren de twee actief in Brabant. Muller vertelt dat Schreuder als voetballer al continu bezig was met de tactiek. "Hij was een heel goede speler en dacht altijd een paar stappen vooruit. Als we scoorden en terug naar de middenlijn renden, was hij alweer bezig om iedereen neer te zetten. De bal lag er net in en hij was dan alweer druk met het volgende."

Toen Schreuder trainer werd bij FC Twente begreep Muller, die de Ajax-jeugdopleiding doorliep, dat meteen. "Het trainerschap is voor hem gemaakt. Hij is een trainer die liefde kan nemen én geven. Spelers gaan voor hem door het vuur; dat is heel belangrijk. Alfred is heel eerlijk en kan hard zijn. Spelers weten daardoor precies waar ze aan toe zijn."

Vertrouwen
"Hij geeft jongens vertrouwen door een arm om hen heen te slaan bijvoorbeeld. Dat kan Alfred goed. In zijn hoofd is hij nog een beetje speler. Spelers merken dat, waardoor ze sneller op hem afstappen. Zo smeedt hij er een eenheid van en is hij succesvol", vertelt de oud-Ajacied.

Ook Muller verwacht dat Schreuder zal slagen in Amsterdam. "Veel spelers lopen met hem weg. Dat is een goed teken. Ik heb veel vertrouwen in zijn periode bij Ajax."

Gerelateerde artikelen

Schreuderthumb

Schreuder klaar voor klus als hoofdtrainer bij Ajax

Alfred Schreuder is definitief de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. De 49-jarige oefenmeester heeft in de Johan Cruijff ArenA zijn handtekening gezet onder een contract tot en met medio 2024, met een optie voor nog een derde seizoen. Schreuder volgt komend seizoen de naar Manchester United vertrokken Erik ten Hag op bij Ajax. Hij is klaar om nieuwe successen te beleven in Amsterdam.

Tags

  • #Schreuder

Socials

Schreuderthumb

In beeld | Alfred Schreuder terug op het oude nest

Alfred Schreuder is na drie seizoenen afwezigheid als hoofdtrainer teruggekeerd bij Ajax. Tijdens zijn eerste periode in Amsterdam was de 49-jarige oefenmeester succesvol als assistent van Erik ten Hag. We doken het Ajax-archief in en hebben de mooiste momenten op een rij gezet.

Tags

  • #Schreuder

Socials

AS Transfer Artikel 1280X700

Alfred Schreuder nieuwe trainer Ajax

Ajax, Club Brugge en Alfred Schreuder hebben overeenstemming bereikt over de overgang van de trainer naar Ajax. Schreuder tekent een contract dat na dit seizoen ingaat en een looptijd heeft van twee jaar, tot en met 30 juni 2024. In de overeenkomst is een optie opgenomen voor nog een derde seizoen.

Tags

  • #Schreuder

Socials