Overmars over transfers, keuzes door corona en het verwachtingspatroon

Marc Overmars is blij dat de transferzomer achter de rug is. De directeur voetbalzaken van Ajax blikt terug op de uitgaande en inkomende transfers van Ajax in de afgelopen maanden, en tempert tegelijkertijd de verwachtingen voor het huidige seizoen.

Tags

  • #Overmars

Socials

''Het is een spannende en hectische periode’’, vertelt Overmars over de zomerse transferperiode. ''Je probeert zoveel mogelijk zekerheden in je team te creëren. Je wil jongens behouden, maar je hebt ook afspraken met een aantal jongens die het verdienen een transfer te maken. Daar moet je allemaal op anticiperen."

Twee late aanwinsten
Ajax trok kort voor het sluiten van de transferwindow Sean Klaiber en Davy Klaassen aan. "Klaiber voegt een bepaalde mentaliteit toe aan de selectie. Het is een hele positieve jongen, die elke dag beter wil worden. We hebben daar € 4.25 miljoen voor betaald en dat is een realistische prijs."

De 26-jarige rechtsachter is de vervanger van Sergiño Dest, die naar FC Barcelona ging. Over diens vertrek is Overmars realistisch. ''Het zijn allemaal keuzes die je maakt in de tijd waarin we leven. Om de schade aankomend jaar een klein beetje te beperken, moet je dat soort keuzes soms maken. Dat had er ook mee te maken."

Met Klaassen, bij Ajax vroeger een aanvallende middenvelder, had de directeur voetbalzaken al langer contact. "Hij heeft bij Werder Bremen ook op een andere positie gespeeld, dat was voor ons prettig. We moeten ook een brede selectie hebben, als we een rol van betekenis in de Champions League willen spelen."

Davy Klaassen speelde mee in de oefenwedstrijd tegen AZ.
Davy Klaassen speelde mee in de oefenwedstrijd tegen AZ.

Overmars deed een paar maanden geleden met een knipoog een Ajax-pennetje bij hem belanden. "Met Davy en zijn management had ik al langere tijd contact, dus heb ik hem een Ajax-pen gegeven met oog op de zomer. We moesten natuurlijk eerst kijken wie er weggingen en wie er bleef. Maar hij heeft uiteindelijk keurig z’n contract bij me getekend."

Onana en Tagliafico: verrassende blijvers
"Als je me drie maanden geleden had gevraagd wie er als eerste weg zouden gaan, had ik die twee genoemd. Dat dat niet gelukt is, had alles met de huidige wereld te maken." Overmars is er maar wát blij mee, dat de twee sterkhouders toch bleven. ''Als we die twee ook nog eens moesten vervangen, dan verlies je zeven tot acht basisspelers ten opzichte van twee jaar geleden. We denken soms dat we kunnen toveren, maar dat opvangen was niet gelukt."

Voor teleurstelling of een gebrek aan motivatie bij het tweetal, vreest hij niet. ''Andre maakt zich er echt geen zorgen om, die heeft het zó goed naar z’n zin. Nico wordt 28, een leeftijd waarop je wel een stap wil maken, dus ik kan me voorstellen dat het voor hem lastiger is."

Aanpassing nieuwkomers en situatie Bandé
Met het vroeg aantrekken van Antony en Mohammed Kudus lijkt Overmars uitstekende zaken te hebben gedaan. ''Je verwacht misschien van Antony dat hij ook iets meer tijd nodig heeft om zich aan te passen, maar het valt allemaal goed."

Mohammed Kudus blonk tegen RKC en Vitesse uit.
Mohammed Kudus blonk tegen RKC en Vitesse uit.

Voor Kudus lijkt dat ook op te gaan. De Ghanees wordt soms zelfs vergeleken met Frenkie de Jong. Overmars kan zich dat wel voorstellen. ''Hij heeft ook die snelheid op de eerst vijf tot tien meter en zijn basistechniek is gewoon erg goed. Als je bij Ajax speelt, kun je sowieso voetballen, daar is ook selectiebeleid voor. Maar daarnaast zie je graag dat ze ook de beuk erin kunnen gooien en dat kan Kudus als de beste."

Op de allerlaatste dag van de transferperiode, werd bekend dat Ajax Hassane Bandé terug naar Amsterdam haalde. ''Hij heeft zo’n zware blessure gehad, dat hij daar nog steeds van moet herstellen", legt Overmars uit. ''Er waren wel clubs die hem wilde huren, maar door de huidige situatie ging dat uiteindelijk niet. Dan kunnen we hem beter terughalen bij Jong Ajax, zodat hij daar kan trainen en minuutjes kan maken. Hopelijk ziet de toekomst er goed uit voor hem. Maar het wordt moeilijk."

Verwachtingen ten opzichte van de Europese top
Of Ajax er dit jaar in slaagt het gat met de absolute Europese top verder te dichten, is door de gevolgen van de coronacrisis nog maar de vraag. "Ik heb intern gezegd dat we misschien wel een soort tussenjaar moeten maken. Ik heb een klein beetje op de rem getrapt door de omstandigheden. Anders hadden we een bepaalde keuze misschien anders gemaakt, een bepaalde aankoop bijvoorbeeld wel of niet gedaan."

Nederlandse clubs worden harder geraakt door de crisis dan veel Europese topclubs, verklaart Overmars. ''De sponsors en de supporters trekken ons er nu doorheen. We moeten eigenlijk ook niet leven van transfers, want we moeten het team bij elkaar houden. Wij moeten het hebben van het publiek. Als dat nog langer wegblijft, raakt dat Ajax hard. Ik vind dat je een realistische blik moet geven, dat het voor ons best wel eens een moeilijk jaar kan worden."

Tags

  • #Overmars

Socials

Gerelateerde artikelen

HEADERKLAASSEN

Davy Klaassen keert terug bij Ajax

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Davy Klaassen en Werder Bremen over de overgang van de speler naar Ajax. De middenvelder tekende in Amsterdam een contract dat per direct ingaat en een looptijd heeft tot en met 30 juni 2024. Ajax betaalt een transfersom van elf miljoen euro aan Werder Bremen, dit bedrag kan middels variabelen oplopen tot maximaal 14 miljoen euro.

Tags

  • #DavyIsHome

Socials

Klaiber1

Ajax trekt Sean Klaiber aan

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Sean Klaiber en FC Utrecht over de overgang van de verdediger naar Amsterdam. Klaiber (Nieuwegein, 31 juli 1994) tekent een contract dat per direct ingaat en een looptijd heeft van drie seizoenen, tot en met 30 juni 2023.

Tags

  • #Klaiber2024

Socials

AJAX Kudus Social 1920X1080

Ajax contracteert Mohammed Kudus

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Mohammed Kudus en FC Nordsjaelland over de overgang van de Ghanees naar Amsterdam. De multifunctionele middenvelder/aanvaller tekent een contract dat per direct ingaat en een looptijd heeft van 5 jaar, tot en met 30 juni 2025.

Tags

  • #KudusDream

Socials