Sancties na wanordelijkheden rondom Klassieker

Logo Ajax Johan Cruijff Arena 1280
Logo Ajax Johan Cruijff Arena 1280

Op 24 september jongstleden is de wedstrijd Ajax – Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA gespeeld. Het duel werd helaas ontsierd door meerdere incidenten.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Voor aanvang werd op de eerste ring Zuid een grote hoeveelheid vuurwerk afgestoken. Het duel werd in de eerste helft kort stilgelegd nadat een beker op het veld terecht kwam. Het spel kon hervat worden nadat de verantwoordelijke was geïdentificeerd en uit het stadion was verwijderd. Niet veel later volgde een tweede staking nadat er -eveneens vanaf de eerste ring Zuid- vuurwerk op het veld was gegooid.

Dat gebeurde in de tweede helft opnieuw waardoor de wedstrijd, conform het KNVB-protocol, definitief werd gestaakt. Vervolgens hebben zich rondom het stadion verschillende ongeregeldheden voorgedaan waarbij politiemensen gewond zijn geraakt en onder andere de hoofdingang van het stadion aanzienlijke schade heeft opgelopen.

Ajax heeft direct afstand genomen van deze wanordelijkheden. Zowel het gedrag dat heeft geleid tot het staken van het duel, alsmede de ongeregeldheden achteraf, worden door Ajax ten strengste afgekeurd en horen niet in het voetbal thuis.

De aanklager van de KNVB heeft een vooronderzoek ingesteld naar de vuurwerkincidenten binnen het stadion. Hierna is een schikkingsvoorstel gedaan welke de club heeft geaccepteerd. Het schikkingsvoorstel houdt in dat de eerste ring Zuid tijdens de wedstrijd Ajax – Vitesse leeg dient te blijven en dat de personen die een seizoenkaart hebben voor deze sector geen toegang mogen hebben tot het stadion. Daarnaast krijgt Ajax een boete van €25.000,- opgelegd. De voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek die Ajax nog had staan vanwege een eerder vuurwerkincident bij Ajax-Feyenoord in 2022, blijft eveneens van kracht.

Ajax is er tot op heden in geslaagd om meer dan vijftig personen die bij de voornoemde incidenten betrokken waren te identificeren en te bestraffen. Het beleid om boetes en schades op de verantwoordelijken te verhalen zal ook nu het uitgangspunt zijn. De supporters waarvoor deze sanctie directe gevolgen heeft ontvangen nader bericht vanuit de club.

Gerelateerde artikelen

Logo Ajax Johan Cruijff Arena 1280

Ajax betreurt gestaakte Klassieker en ongeregeldheden

De directie en de Raad van Commissarissen van Ajax nemen afstand van het wangedrag dat zondag heeft geleid tot het staken van het duel met Feyenoord en de ongeregeldheden achteraf. Dit is niet het gedrag dat bij Ajax hoort.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Maatregelen 2 1920

Verklaring Ajax en driehoek Amsterdam

Ajax en de driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) hebben de gebeurtenissen rondom Ajax - Feyenoord geëvalueerd. Zij zijn het erover eens dat supporters blijk mogen geven van hun onvrede maar dat geweld en wanordelijkheden daarbij nooit acceptabel zijn.

Tags

  • #Verklaring

Socials