Verklaring Ajax en driehoek Amsterdam

Maatregelen 2 1920
Maatregelen 2 1920

Ajax en de driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) hebben de gebeurtenissen rondom Ajax - Feyenoord geëvalueerd. Zij zijn het erover eens dat supporters blijk mogen geven van hun onvrede maar dat geweld en wanordelijkheden daarbij nooit acceptabel zijn.

Tags

  • #Verklaring

Socials

De wedstrijd Ajax - Feyenoord kenmerkte zich door vuurwerk in het stadion en de ongeregeldheden buiten het stadion. De wedstrijd werd stilgelegd en de ME heeft uiteindelijk traangas in moeten zetten om de orde buiten het stadion te herstellen. Dit wangedrag kan en zal niet worden geaccepteerd door Ajax en de driehoek.

Het beleid van zowel Ajax, gemeente Amsterdam, politie en OM is dat de afgelopen jaren primair is ingezet op een dadergerichte aanpak: de goeden moeten zo min mogelijk onder de kwaden leiden. Daders van het afsteken van vuurwerk, vernielingen, geweld, openbare ordeverstoringen of discriminatie hebben een civiel- of bestuursrechtelijke maatregel gekregen en/of zijn strafrechtelijke vervolgd. Waar dit niet mogelijk is gebleken, kwam dat veelal omdat individuen zich verschuilen in de menigte, zich verstoppen onder doeken of achter bivakmutsen.

Ook na Ajax - Feyenoord is ingezet op deze dadergerichte aanpak. Er zijn vijftien personen aangehouden, en het onderzoek op basis van beelden naar tien andere verdachten van openlijk geweld loopt nog. Ajax heeft tot nu toe 32 supporters die betrokken zijn geweest bij de verschillende (vuurwerk)incidenten geïdentificeerd. Zij krijgen een stadionverbod opgelegd en zijn met ingang van Ajax - AZ niet welkom.

Indien wanordelijkheden zich herhalen wordt de hier bovengenoemde dadergerichte aanpak moeilijker toepasbaar en zijn collectieve maatregelen, zoals het plaatsen van netten of in het uiterste geval het sluiten van tribunevakken of het spelen van wedstrijden zonder (uit)publiek, onontkoombaar. Alle partijen spreken echter de hoop uit dat het zover niet hoeft te komen en scharen zich achter de tienduizenden welwillende Ajax-supporters die zich wel gedragen en veilig en ongestoord van het voetbal moeten kunnen genieten.

Gerelateerde artikelen

Logo Ajax Johan Cruijff Arena 1280

Ajax betreurt gestaakte Klassieker en ongeregeldheden

De directie en de Raad van Commissarissen van Ajax nemen afstand van het wangedrag dat zondag heeft geleid tot het staken van het duel met Feyenoord en de ongeregeldheden achteraf. Dit is niet het gedrag dat bij Ajax hoort.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Brobbey Oranje 1920

Drie Ajacieden opgeroepen voor Nederlands elftal

Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Steven Berghuis zijn door bondscoach Ronald Koeman opgeroepen voor het Nederlands elftal. Oranje speelt de komende interlandperiode twee EK-kwalificatieduels.

Tags

  • #Interlands

Socials

Berghuis Interview1920

Ajacieden niet tevreden: 'Beetje een tenniswedstrijd'

Jorrel Hato en Steven Berghuis waren niet heel tevreden na het 1-1-gelijkspel van Ajax bij AEK Athene. De beide Ajacieden zagen ruimte voor verbetering na het tweede gelijkspel op rij in de UEFA Europa League. "Ik zag een statistiek dat we in de eerste helft dertien schoten tegen hadden gekregen. Dat is te veel."

Tags

  • #UEL
  • #AEKAJA

Socials