Sporkslede: 'Ajax betekent heel veel voor mij'

Fabian Sporkslede kondigde in maart 2024 zijn voetbalpensioen aan. De voormalig Ajacied kwam op zijn dertiende in de Amsterdamse jeugdopleiding en maakte zijn debuut in 2012. Na zijn vertrek bij Ajax is hij tijdens zijn voetballoopbaan nog twee keer neergestreken in de hoofdstad om fit te blijven. "Ze hebben me hier steeds geweldig opgevangen om mee te trainen en mijn conditie op peil te houden. Dat voelde echt als thuiskomen."

Tags

  • #Sporkslede

Socials

"Ik heb de knoop doorgehakt voor mezelf. Dit is het moment om te stoppen met profvoetbal. Het was een heel belangrijke keuze", begint Sporkslede. De oud-Ajacied vond het lastig om een punt te zetten achter zijn actieve voetballoopbaan. "Heel veel mensen zien het bericht en denken: waar komt dit vandaan? Maar ik ben acht maanden aan het worstelen geweest met hoe ik erin zit."

Ajax-periode
Sporkslede doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Hij kijkt met warme gevoelens terug op deze periode. "Ik kijk er nu heel positief op terug. Dat is ook een tijdje anders geweest, toen ik net wegging. Ik ben hier op mijn dertiende gekomen en heb een geweldige jeugd gehad."

"We zijn heel vaak kampioen geworden en wat voor mij nog meer betekent, is dat ze mij hier twee keer geweldig hebben opgevangen toen ik zonder club kwam te zitten. Dat voelt echt als thuiskomen en op die manier betekent Ajax heel veel voor mij."

Sporkslede maakte in 2012 zijn Ajax-debuut. "Het was een hartstikke mooi elftal. Toentertijd speelden er jongens als Christian Eriksen, Siem de Jong, Toby Alderweireld en ook Christian Poulsen met heel veel ervaring", vertelt hij. "Poulsen heeft mij in die periode enorm veel geholpen. Het was voor een jonge speler fijn om in zo'n elftal aan te haken, omdat er heel veel jongens waren die je daarin konden helpen."

Gerelateerde artikelen

SITE Thumbs TAKE A SEAT URBY

Take a Seat met Emanuelson | 'Enorm blij dat ik terug ben'

In de serie 'Take a Seat' van Inside Ajax praten we bij met oud-Ajacieden en blikken we samen terug op hun mooiste momenten in Amsterdamse dienst. In de vierde aflevering zit Urby Emanuelson in de auto bij Ajax-host Aviv Levy. "Clarence Seedorf en Edgar Davids waren mijn idolen."

Tags

  • #Emanuelson

Socials

O11 1920

Blik op de Toekomst | Ajax-jeugd speelt toernooien

Tijdens het paasweekend speelden de jeugdteams van Ajax diverse grote internationale toernooien. De O11 won in Italië, de O13 was finalist en de O8, O9 en O10 reisden af naar Brussel. Bekijk hoe het de Ajacieden verging in Blik op de Toekomst.

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials