Steur heeft geen haast: 'Stap voor stap naar mijn doel'

Header Steur 1280
Header Steur 1280

Volendamse nuchterheid overheerst bij Sean Steur, de middenvelder van Ajax O16. De talentvolle Ajacied wil dolgraag in de voetsporen treden van de gebroeders Mühren en Wim Jonk, maar weet dat er nog een lange weg te gaan is richting het Amsterdamse vlaggenschip.

Tags

  • #AjaxO16
  • #Steur

Socials

Steur maakte zijn eerste dribbels in de straten van Volendam. De vijftienjarige Ajacied ademt voetbal en praat met trots over het vissersdorp waar hij opgroeide. "Volendam is een heel mooi dorp, waar ik van jongs af aan veel met een bal in de weer was. Vanaf mijn zesde ging ik voetballen bij RKAV Volendam en daarna werd ik al snel uitgenodigd door Ajax. Na drie trainingen mocht ik definitief naar de jeugdopleiding."

De middenvelder van Ajax O16 voelde zich snel op zijn gemak in de Ajax-jeugd en werd goed opgevangen door zijn ploeggenoten. "De overstap naar Ajax was eigenlijk best wel simpel. Ik voelde me vanaf moment één op mijn gemak en maakte al snel nieuwe vrienden." Levi Acheampong is één van zijn teamgenoten waar Steur al snel een diepe connectie mee opbouwde. "Hij is mijn beste vriend, dankzij Levi was mijn beginperiode bij Ajax gemakkelijker", vertelt de geboren Volendammer met een grote grijns op zijn gezicht.

Broederschap
Naast Acheampong was broer Roy ook enorm belangrijk voor Steur tijdens zijn eerste jaren in Amsterdam. De achttienjarige broer van Sean was tussen 2015 en 2021 keeper in de jeugdopleiding van Ajax, waardoor hij zijn jongere broertje wegwijs kon maken op sportcomplex de Toekomst. "Het was leuk dat hij ook bij Ajax speelde en hij heeft me veel geholpen", zegt Steur.

Roy staat inmiddels na een buitenlands avontuur bij Bayer Leverkusen onder contract bij Jong PSV. "Mijn broer is een voorbeeld voor mij. Ik kijk naar hem op en kan veel van hem leren", vervolgt de middenvelder van Ajax O16. "Hij geeft me altijd advies als ik kleine blessures heb en adviseert me hoe ik om moet gaan met bepaalde situaties op het veld. Hij verwijst dan vaak naar goede spelers waar hij mee heeft gespeeld."

Frenkie
Het zesde seizoen van Steur in de jeugdopleiding van Ajax zit er alweer bijna op. De spelvreugde die hij meenam naar Amsterdam is nog altijd terug te zien binnen én buiten de lijnen. "Ik wil gewoon lekker voetballen en plezier hebben", aldus een nuchtere Steur, die als technische middenvelder vaak vergeleken wordt met Frenkie de Jong. "Hij is één van mijn voorbeelden. Ik zou graag zijn versnelling en dribbel willen hebben. Het is mooi dat ze Frenkie met mij vergelijken, maar ik ben nog lang niet op zijn niveau."

Evenals De Jong bezit Steur ook voetbalintelligentie. Het Ajax-talent presteert daarnaast ook goed in de schoolbanken. De Volendammer combineert topsport met de havo. Iets wat hem goed af gaat. "Het is misschien wel gemakkelijker om bij Ajax op school te zitten dan ergens anders", doelt Steur op de structuur die hij bij Ajax heeft. "Tot nu toe ervaar ik helemaal geen hinder."

Future Cup
Steur werd kortgeleden beloond voor zijn goede prestaties bij Ajax en mocht in het paasweekend met een lichting hoger meedoen aan de Future Cup. Hij begon in de groepsfase zelfs in de basisopstelling tegen Juventus (0-0-gelijkspel). Als jongste speler in de Ajax-selectie deed hij alvast ervaring op in het prestigieuze jeugdtoernooi op de Toekomst. "Het was een heel mooie, leerzame ervaring en ik hoop dat ik het toernooi volgend jaar weer mag spelen. Ik heb geleerd, hoe ouder je wordt, hoe hoger het niveau. Ik moet sneller worden en mijn fysiek nog verbeteren."

Toekomst
Ondanks dat de ster van Steur snel rijst, blijft hij met beide benen op de grond staan. "Volgend jaar hoop ik vast in de O17 te voetballen", aldus de middenvelder, die nog niet te ver op de zaken vooruit wil lopen. "Stap voor stap wil ik mijn doelen bereiken. Verder weet ik het niet. Uiteindelijk is het mijn doel om het eerste te halen. Het zou heel erg mooi zijn om in de toekomst met mijn vriend Acheampong in de Johan Cruijff ArenA te spelen."

Met Ajax O16 speelt Steur nog om twee prijzen. Zaterdag wacht in een direct duel om het kampioenschap Vitesse in Arnhem. Vier dagen later is Vitesse opnieuw de tegenstander, dan gaat het om de beker. De kampioenswedstrijd in Arnhem is zaterdag vanaf 11:30 uur live te zien op Ajax.nl, in de Ajax App of op ons YouTube-kanaal.

Gerelateerde artikelen

Ajaxo16

Highlights Ajax O16 - Feyenoord O16 | Op karakter naar Klassiekerzege

Ajax O16 heeft dinsdag een belangrijke Klassiekerzege op Feyenoord O16 geboekt. De Ajacieden wonnen na een 0-2-achterstand uiteindelijk met 4-2 op sportcomplex de Toekomst. Door de overwinning kan Ajax O16 zich zaterdag thuis tegen FC Utrecht O16 tot voorjaarskampioen kronen.

Tags

  • #AjaxO16

Socials