Strijdbare Chahid: 'Mijn mindset is veranderd, ik ga beter om met tegenslagen'

Header Chahid 1280
Header Chahid 1280

Rida Chahid heeft zijn draai gevonden bij Ajax O18. De middenvelder kampte sinds zijn komst in 2014 bij Ajax met blessures en groeipijn, maar is daardoor een sterker persoon geworden. "Ik ben zelfverzekerd geworden en durf me uit te spreken."

Tags

  • #Chahid

Socials

Chahid kwam op zijn negende over van zijn jeugdclub FC Purmerend. Hij weet nog goed hoe het ging in die periode. "Na een wedstrijd hoorde ik over aanwezige scouts en dat er twee jongens opvielen. Als brutale jonkies zijn wij toen direct naar die mannen gelopen met de vraag wie dat waren. Daar gaven zij natuurlijk geen antwoord op, niet veel later werd bekend dat ik het was. Na een project van vier weken bij Ajax werd ik aangenomen."

De jonge Chahid kon zijn geluk niet op. "Ik had een wedstrijd met FC Purmerend terwijl mijn vader op de Toekomst zat om alles te bespreken. Na mijn duel kwam mijn moeder al bellend naar me toe om te zeggen dat ik was aangenomen. Het was een droom die uitkwam."

Tegenslag
De jeugdjaren van Chahid op de Toekomst gingen met ups en downs. "Ik heb blessures gehad en veel last van groeipijn. Langer dan vier of vijf wedstrijden achter elkaar spelen heeft er voor mij jaren niet ingezeten. Dat was in het begin heel erg moeilijk voor mij. Daarnaast werd mijn oma ziek en gingen mijn ouders uit elkaar toen ik elf was. Ik heb niet altijd het beste uit mezelf kunnen halen."

Deze mindere periodes hebben hem niet alleen maar negativiteit gebracht. "Het heeft mij als persoon sterker gemaakt, waardoor ik nu beter omga met tegenslagen. Twee jaar geleden lag ik er twee maanden uit vanwege een hamstringblessure. Ik kon het een plekje geven, de knop omzetten en ging harder trainen om zo sterk mogelijk terug te komen. Mijn mindset is daarin zeker veranderd."

"Een verlegen jongetje", zo omschrijft Chahid zichzelf toen hij binnenkwam bij Ajax. "Door mijn verleden is dat beeld helemaal weg, ik ben zelfverzekerd geworden en durf me uit te spreken." Daarnaast hecht de middenvelder veel waarde aan zijn geloof. "Het is mijn houvast en ik haal er veel kracht uit. Mijn ouders hebben me dat altijd meegegeven, of het nu goed of slecht gaat. We bidden vijf keer per dag en vlak voor de wedstrijd vraag ik voor geluk."

Pendelrol
De kracht uit zijn geloof helpt hem op het voetbalveld. Tussen de krijtlijnen vindt de jeugdinternational van Marokko zichzelf een echte teamspeler. "Als teamgenoten het lastig hebben, wil ik ze graag helpen. Mijn loopvermogen is een sterk punt van mij. Het grappige is dat ik twee jaar geleden onderaan stond bij de data over conditie. Nu sta ik bovenaan. Dat is gekomen door mijn vele blessures en het investeren in mezelf tijdens die periodes."

Inmiddels staat de zeventienjarige meestal op het middenveld geposteerd, maar daar stond hij niet toen hij bij Ajax kwam. "Ik was altijd linksbuiten en scoorde veel. Als buitenspeler werd ik linksback gezet en daarna op het middenveld, dat is mijn positie nu en die vind ik ook het leukst."

WV
Chahid was dit seizoen al trefzeker in de competitie tegen Excelsior O18 en maakte een gebaar met zijn vingers: WV. "Weidevenne. Het is mijn buurt waar ik ben opgegroeid. We hebben afgesproken met onze vrienden om dat gebaar te maken. Onder meer mijn teamgenoot Raphaƫl Sarfo, enkele boys van AZ en Julian Rijkhoff van Borussia Dortmund komen daar vandaan. Maar er zijn ook boys die in de muziekwereld talentvol zijn en stappen maken. Wij maken met z'n allen dat gebaar, dat is onze sign. Als een jongen uit Weidevenne iets bereikt, maakt hij dat gebaar."

Gerelateerde artikelen

Header 1280

Blik op de Toekomst | O13 haalt uit in mini-Klassieker, O18 wint ook

Heel veel doelpunten vielen er zaterdag bij de Ajax-jeugd. Zo versloeg de O13-1 Feyenoord met ruime cijfers, won het Ajax Vrouwen Talententeam de topper en bleef Ajax O18 aan kop dankzij een ruime thuiszege. Bekijk hoe het de Ajacieden verging in Blik op de Toekomst.

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials