Supersub Akpom: vier treffers in drie invalbeurten

Akpom 1920 2023 11 05 Ajax SC Heerenveen 0137

Met twee gebalde vuisten in de lucht vierde Chuba Akpom zijn treffer tegen Almere City. Nog geen halve minuut stond hij als invaller in het veld toen hij in het Yanmar Stadion al doel trof. Helaas leverde zijn goal niet drie punten op (2-2), maar zijn doelpunt kwam wel in de recordboeken. Akpom bleek de eerste Ajacied die in drie opeenvolgende Eredivisie-duels als invaller wist te scoren.

• #Akpom

De Engelse aanvaller uit Canning Town, een buitenwijk van Londen, kwam in de zomer naar Amsterdam. De aanvaller nam een topseizoen in de Championship met Middlesbrough mee in zijn achterzak. In november bewees hij onbetwist over een neusje voor de goal te beschikken. In elke wedstrijd waarin hij in deze maand meespeelde had hij minder dan een halfuur nodig om te scoren.

Met drie treffers in drie invalbeurten laat hij grote Ajacieden achter zich. Fameuze spitsen als Klaas Jan Huntelaar, Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp scoorden twee invalbeurten achter elkaar, maar kwamen niet tot een treffer bij een derde opeenvolgende invalbeurt. Uiteindelijk zijn er 28 Ajacieden geweest die twee opeenvolgende duels voor Ajax wisten te scoren als invaller.

Met zijn doelpunt tegen FC Volendam op de eerste dag van november volgde hij Ray Clarke op als de enige Engelsman die tot dan toe had gescoord in het shirt van Ajax. De voormalig Ajacied maakte in het seizoen 1978/1979 26 goals in de Eredivisie.

Met zijn vier treffers in 269 minuten die Akpom tot nu toe voor Ajax speelde, is zijn gemiddelde van een goal per 67 minuten goed te noemen. Bij geen enkele club had hij zo’n hoog doelpuntenmoyenne per minuut. Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat hij voor Ajax pas in twaalf duels in actie kwam. Ter vergelijking; hij speelde bijvoorbeeld ruim tachtig duels voor Middlesbrough en kwam over de 130 duels bij PAOK in Griekenland.

''Ik heb pas vijftig procent van mijn potentie kunnen laten zien'', liet de Engelse spits zich in de persconferentie na Almere City – Ajax. Dat is goed nieuws, dan kunnen we dus nog veel meer verwachten van onze Engelse Ajacied.