Team van Toen | Kenny Tete: 'Ajax heeft mij als man gemaakt'

Kenny Tete Toekomst 1280
Kenny Tete Toekomst 1280

Kenny Tete parkeert zijn auto bij de Toekomst en begint direct foto’s te maken met zijn smartphone van het logo op het hoofdgebouw. Het is zomer, de zon schijnt fel op de witte buitenkant van het pand. "Ik ben hier sinds mijn vertrek niet meer geweest, er is wel het één en ander veranderd, zie ik. Het is leuk om hier weer terug te zijn." Met een brede glimlach op zijn gezicht geeft hij zijn ogen de kost. Ondertussen wandelt hij richting de hoofdtribune naast veld 1. Tijd om te kletsen over zijn eigen tijd bij Ajax.

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Tete

Socials

In de rubriek Team van Toen blikken we met Kenny Tete terug op zijn jeugdjaren bij Ajax. Tete speelde in de jeugd veel samen met spelers als Jaïro Riedewald, Ricardo Kishna en Sheraldo Becker, onder andere in de B1.

Als hij z’n stoeltje heeft gevonden begint Tete te vertellen over hoe hij zich al klein jongetje heeft gedragen. "Ik denk dat ik niet op mijn mond was gevallen en ook vaak in de problemen ben gekomen daardoor. Ik had eigenlijk altijd een weerwoord, vooral toen ik ging puberen. Ik ben in dat geval een echte Amsterdammer.”

Tete is negen jaar oud als hij wordt gescout voor Ajax. Eerder was hij op de Toekomst afgewezen bij één van de Talentendagen waar hij aan mee had gedaan. "Om als negenjarig jongetje te mogen voetballen voor Ajax was voor mij het mooiste wat er was. Ik was eerst nooit echt van het voetballen, maar vanaf het moment dat ik in de gaten kreeg dat ik het een beetje kon tijdens het voetballen op straat, hoopte ik dat ik ooit voor Ajax mocht spelen. Ik heb ook heel erg gehuild toen ik voor de eerste keer uiteindelijk niet uitgekozen werd."

Beginjaren Ajax
De voormalige rechtsback van Ajax begint in de E’tjes bij trainer Patrick Ladru. Een plek waar voetbal centraal staat, maar de eerste vriendschappen voor het leven voor hem beginnen. In die jaren bij Ajax speelt Tete veel samen met dezelfde jongens, waarmee hij nu nog steeds veel contact heeft.

"Ik was natuurlijk leeftijdsgenoot van Sheraldo Becker, waar ik eigenlijk altijd wel mee was. Later kwamen Queensy Menig en Djavan Anderson erbij, waar ik ook heel close mee was. Danny Bakker, Django Warmerdam, Jaïro Riedewald speelden vaak boven hun leeftijd en daar werd ik ook heel close mee. Ik heb nog veel contact nog met die jongens, vooral Riedewald, Becker en Anderson zijn jongens die ik nog vaak spreek."

De Amsterdammer praat vol lof over zijn eerste jaren in de jeugd bij Ajax. "Ik heb alleen maar goede gevoelens over mijn jeugdjaren bij Ajax, alles was goed geregeld; van het trainen tot school. Ik heb me hier echt goed kunnen ontwikkelen en het heeft me gemaakt tot de man die ik nu ben. Ook opgroeien in zo’n multiculturele omgeving is erg goed voor mij geweest als jonge jongen."

Favoriete team
Tete schopt het tot de bovenbouw van de jeugdopleiding en komt nieuwe -inmiddels bekende- namen tegen als teamgenoten. Vooral In de A1 en B1 geniet de vleugelverdediger van de kwaliteit om zich heen. "Dat waren echt goede teams. Ik ging ook al snel mee met de generatie van Davy Klaassen, Stefano Denswil, Viktor Fischer, die eigenlijk net iets ouder zijn dan ik. Als ik naar mijn eigen leeftijd kijk kies ik de B1, toen speelde ik onder andere met Riedewald, Anderson, Menig, Becker, Elton Acolatse, Kishna en Branco van den Boomen. Dat team was echt goed en we werden ook kampioen.”

Ajax B1 2011
Boven (v.l.n.r.):
Orlando Trustfull, Brian Tevreden, Arnoud de Moor, Sheraldo Becker, Djavan Anderson, Branco van den Boomen, Stan Bijl, Xavier Mous, Thijs Griffioen, Joey Papamelodias, Tom Noordhoff, Gaviër Eustatius, Bas Bruning, Frits Andriese

Zittend (v.l.n.r.): Dylan Nieuwenhuijs, Serhat Cakmak, Queensy Menig, Niek Ossevoort, Ricardo Kishna, Django Warmerdam, Danny Bakker, Kenny Tete, Elton Armah

Zijn periode in de B1 van Ajax wordt ook gekenmerkt door persoonlijk succes. “Dit was ook het jaar dat ik mijn eerste contract kreeg aangeboden, waardoor het ook speciaal was. In de C1 heb ik anderhalf jaar lang last gehad van spierpijn. Toen speelde ik de ene keer wel en de andere keer niet.”

De voormalige nummer 2 van Ajax laat weten dat hij zijn best heeft moeten doen om bij Ajax te kunnen blijven en door te mogen stromen naar de B1. "Toen ik in mijn eerste jaar speelde in de B begon ik te puberen en wist ik niet zo goed wat ik wilde. Ik vroeg mezelf af of voetbal mijn toekomst was, hierdoor speelde ik minder en werd ik laconiek."

"Vervolgens had ik een gesprek en werd me verteld dat als ik zo door zou gaan dat ik dan wellicht het volgende jaar niet meer bij Ajax zou spelen. Dat was wel een wake-up call voor mij, waardoor ik gas ging geven. Hierdoor kwamen mijn kwaliteiten bovendrijven en daardoor mocht ik uiteindelijk met hakken over de sloot blijven. Het jaar erop mocht ik dus door naar de B1, waar ik weer vol gas ging. Vervolgens kreeg ik vrij snel mijn contract aangeboden."

Mooiste herinneringen
Het is uiteindelijk Frank de Boer die het aandurft om Tete speelminuten te geven in de hoofdmacht. Onder Peter Bosz is hij in eerste instantie ook de eerste keus op de rechtsbackpositie. In het jaar voor zijn vertrek worden zijn speelminuten minder. Toch beleeft hij in seizoen 2016/2017 één van zijn mooiste Ajax-jaren.

"Dat was het jaar van de Europa League-campagne. Dat was echt geweldig, wel jammer dat ik niet in de finale heb gespeeld. Ik zou ooit ook nog wel een keer willen terugkeren bij Ajax. Het is toch de plek waar ik elf jaar heb gevoetbald en waar ik veel mooie momenten heb beleefd. Ik heb hier zoveel herinneringen, dit is mijn club, dit is mijn huis. Er zijn vaak momenten geweest dat ik naar een andere club in Nederland kon, maar ik zou dat nooit doen, want dit is gewoon mijn club en mijn stad."

Gevoelsmens
Maar op dit moment zit Tete op zijn plek in Londen bij het net naar de Premier League gepromoveerde Fulham. "Ik hoef daar niet per se weg. Ik ben gelukkig en mijn familie is ook blij. Ik geloof er heilig in dat je krijgt wat je verdient. Train eerst maar eens een week goed en speel dan een goede wedstrijd en dat dan een maand lang. Dan weet ik dat dingen op je pad komen."

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Tete

Socials

Gerelateerde artikelen

Marcianovink1280

Team van Toen | Vink: 'Spelers van het eerste, waaronder Van Basten, kwamen bij ons kijken'

“Zoveel weet ik niet meer van mijn voetbaljeugd hoor”, stuurt Marciano Vink in een berichtje, kort nadat een afspraak voor een interview is gemaakt. Het blijkt bescheidenheid. Nog geen minuut later komen er twee foto’s via WhatsApp binnen waar de nostalgie vanaf druipt. Jeugdige Ajax-spelers in een tenue waarop sponsor TDK groot op de borst prijkt. De eerste namen van zijn teamgenoten worden direct genoemd. “En toch gaat het een uitdaging worden om iedereen te herkennen.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Jeroen Verhoeven 1280 Huldiging

Team van Toen | Jeroen Verhoeven: van Golden Boy tot cultheld

Op de tafel voor Jeroen Verhoeven liggen verspreid vier foto’s. Zijn ogen speuren rond en vallen direct op een wat vervaagde plaat uit midden jaren negentig. De oud-goalie van Ajax begint te lachen en ziet op de foto dat hij een pizza omhoog houdt. "Eigenlijk begon het 'pizzaaaa' allemaal bij Ajax, niet bij de supporters van FC Volendam. Trouwens, mag ik deze foto's houden? Die wil ik nog wel aan anderen laten zien."

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Rodyturpijn1

Team van Toen | Rody Turpijn: van tieneridool tot bestuurslid van de Ajax Foundation

Als bestuurslid van de Ajax Foundation deelde oud-Ajacied Rody Turpijn enkele weken geleden een jeugdfoto met zijn collega’s. Op de foto staat de Ajax C1 uit seizoen 1991/1992. Hij wordt op de beeltenis onder andere vergezeld door Danny Schenkel, de huidige coach van de Ajax Vrouwen en man van Loïs Schenkel die op haar beurt sinds kort ambassadrice is geworden van de Foundation. “Kijk, zolang gaan wij al terug.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials