Team van Toen | Hedwiges Maduro: 'Veruit het meeste geleerd in de A1'

Maduroteamvantoen
Maduroteamvantoen

Op zestienjarige leeftijd kon Hedwiges Maduro al naar Valencia, maar koos in samenspraak met zijn ouders bewust voor een langer verblijf in Nederland. Hij kwam als B-junior in de jeugdopleiding van Ajax terecht, was meerdere seizoenen aanvoerder en werd in de A1 kampioen onder trainer Danny Blind. “In dat seizoen in de A1 heb ik veruit het meest geleerd als voetballer.”

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Maduro

Socials

Maduro maakte als tiener de overstap van de Zwarte Schapen, nu Almere City FC, naar de jeugdopleiding van Ajax. Daar was hij onderdeel van een team met grote namen als Urby Emanuelson, Jan Vertonghen, Ryan Babel, Kenneth Vermeer en Tom de Mul.

"Het plezier straalde ervan af. We wisten dat we een speciale lichting waren en dat er veel van ons werd verwacht. We hadden zo’n goed team. Soms hadden we proefspelers die een training meededen, Moussa Dembélé bijvoorbeeld. Dat soort jongens waren echt talentvol, maar vielen toch buiten ons team omdat die van ons nog beter waren. Eigenlijk is dat heel bijzonder, achteraf gezien."

Danny Blind was in het seizoen 2003/2004 coach van een bijzondere A1. Hij koos voor een persoonlijke aanpak en maakte de spelers bewust van hun kwaliteiten. "Blind heeft mij gevormd. Hij zorgde voor een stukje leiderschap en sprak heel veel met me. Hij zorgde ervoor dat ik wist wat mijn sterke en minder sterke kanten waren. Daardoor kon ik daarop inspelen en slimmer spelen. Mijn speelstijl was vergelijkbaar met die van Daley Blind. In dat seizoen in de A1 heb ik veruit het meest geleerd als voetballer."

"Ik vormde de schakel tussen trainer en medespelers en speelde erg volwassen. We werden kampioen in de ArenA. Dat was heel bijzonder omdat dat uiteindelijk is wat je wilt." De A1 pakte de titel na een klinkende 5-2-overwinning op de A1 van Feyenoord. Voor enkele honderden bezoekers tilde Maduro de schaal hoog in de lucht.

Maduro toont de schaal aan fans en familieleden.

Maduro toont de schaal aan fans en familieleden.

Bekroning
Maduro was erg belangrijk voor zijn team en scoorde, ondanks zijn toch redelijk verdedigende positie op het veld, aan de lopende band. "Ik scoorde weleens een hattrick binnen het eerste kwartier. Ik stond gepositioneerd als verdedigende middenvelder maar scoorde geloof ik 23 keer dat seizoen. We wonnen alles met vette cijfers. Tegenstanders die we kenden van jeugdinterlands vroegen ons voor de wedstrijd rustig aan te doen", zegt Maduro lachend. "We probeerden van alles uit tijdens de wedstrijden en wisten dat we makkelijk kampioen zouden gaan worden.”

Aan het einde van seizoen 2003/2004 volgde de bekroning op zijn werk. Hij werd verkozen tot het grootste talent van de jeugdopleiding. "Ik zat samen met mijn vader, moeder en broers rustig te luisteren naar de verkiezing van Talent Van Het Jaar toen ik opeens mijn naam hoorde. Op dat moment kwam het redelijk onverwacht, maar als ik er achteraf op terugkijk vind ik het eigenlijk heel logisch. Het blijft bijzonder, ik sta in een illuster rijtje met spelers als Donny van de Beek en Wesley Sneijder. Ik heb de prijs nog altijd thuis in de kast staan." 

Maduro krijgt de schaal uitgereikt.

Maduro krijgt de schaal uitgereikt.

Met toenmalig teamgenoten Babel en Emanuelson kon Maduro goed overweg. In de groep werd er maar al te veel lol getrapt. "We lachten zoveel. Mensen werden gek van ons. Ik weet nog dat Gullit als trainer van Jong Oranje uitviel tegen Babel, die alleen maar liep te ouwehoeren, en zei dat hij het nooit zou redden. Hij zou de top niet halen door zijn houding. Een jaar later wonnen we met Jong Ajax van Jong Feyenoord toen Gullit daar trainer was en kwamen we hem tegen in het spelershome. ‘Ik moest je prikkelen’, zei Gullit toen tegen hem. Dat zijn mooie herinneringen waar we nog steeds veel lol aan beleven."

Maar ze – ook Babel - haalden het wél en speelden enkele jaren samen in het eerste elftal van Ajax. Maduro maakte zijn debuut onder trainer Ronald Koeman, na te zijn doorgestroomd vanuit de A1 naar het eerste. "De overstap was aan de ene kant groot omdat het nu echt menens was. We konden niet meer ‘dom doen’ op het veld en dingen uitproberen, zoals we dat in de jeugd nog wel deden. Aan de andere kant kenden we jongens als Sneijder en Rafael van der Vaart al en vond ik het niet moeilijk om mijn mond open te trekken in de kleedkamer."

Trainer
In januari 2008 tekende Maduro bij de club die hij op zestienjarige leeftijd nog had afgewezen: Valencia CF. Na enkele seizoenen in Spanje bij zowel Valencia als Sevilla, één seizoen in Griekenland en twee jaar bij FC Groningen, sloot Maduro zijn carrière af op Cyprus.

"Momenteel train ik de O21 van Almere City. Ik probeer veel toe te passen van wat ik van Blind, Koeman en Unai Emery leerde. Ik zie mezelf als een mix van die drie. Ik probeer rekening te houden met mijn spelers en hecht waarde aan hun achtergrond. Spelers zijn geen robots. Emery gaf me zomaar een paar dagen vrij na een overwinning, Koeman kon een arm om je heenslaan en liep door ons heen. Dat was heel speciaal."

De lessen van zijn eigen spelersloopbaan, past Maduro nu toe als trainer. "Ik probeer mijn spelers slimmer te maken, zodat ze zich bewust zijn van hun unieke kwaliteiten. Net als ik deed in mijn spelerscarrière wil ik slimme stappen zetten. Ik werk liever bij een club waar niet alles perfect geregeld is. Dan ben ik verplicht om flexibel te zijn, wat heel leerzaam is. Over twee jaar hoop ik mijn UEFA Pro te halen en daarmee overal te kunnen werken. Ik hoop in Spanje of bij Ajax aan de slag te mogen als hoofdtrainer."

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Maduro

Socials

Gerelateerde artikelen

Boywaterman

Team van Toen | Boy Waterman: 'Leukste tijd van mijn carrière was bij Ajax'

Hoewel het bijna twintig jaar geleden is dat Boy Waterman in een Ajax-shirt keepte, is hij zijn tijd in Amsterdam niet vergeten. Sterker nog, de 36-jarige doelman kijkt met een bijzonder goed gevoel terug op zijn jaren in de jeugdopleiding. Waterman keepte na zijn Ajax-tijd bij meerdere clubs in Nederland en is op dit moment speler van OFI Kreta. Maar wat blijkt, oude liefde roest zeker niet. Zelfs via FaceTime praat hij met warmte over zijn tijd in de B2 en de jeugdopleiding van Ajax. “Ik heb het daar zo leuk gehad. Het was denk ik de leukste tijd van mijn carrière.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Zeegelaar1280

Team van Toen | Marvin Zeegelaar: 'Het stempel Ajax draag ik altijd met me mee'

Ajax scoutte Marvin Zeegelaar toen hij vijftien jaar was. De geboren Amsterdammer speelde op dat moment voor FC Volendam en zei direct ‘ja’ toen zijn jeugdliefde hem in 2006 een aanbod deed. “Ik ging opeens op tripjes en toernooitjes naar het buitenland, verbleef in mooie hotels en kreeg kleding op maat van de club.” De leerschool die hem op de Toekomst werd geboden, kwam hem van pas in zijn voetbalreis langs Turkije, Spanje, Portugal, Engeland en nu Italië.

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Zeegelaar

Socials

Ezraheading

Team van Toen | Ezra Walian: van Amsterdam tot Makassar

De inmiddels 23-jarige Ezra Walian speelde in de gouden B-lichting samen met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri, werd met dat elftal landskampioen en eindigde met 28 doelpunten in de competitie als topscorer. Toch vertrok hij in 2016 bij Ajax; zijn contract werd niet verlengd. Het geringe aantal speelminuten bij Jong Ajax brak hem op.

Tags

  • #TeamvanToen

Socials