Ten Hag: 'Seizoen met een zwart randje'

Cid72930 TH 5
Cid72930 TH 5

De uitkomsten van het vroegtijdig beëindigde seizoen 2019-2020 zijn duidelijk. Er vindt in de Eredivisie geen promotie/degradatie plaats en er wordt ook geen kampioen toegekend. Ajax eindigt het seizoen als 1e, maar mag van de KNVB geen 35e landstitel bijschrijven. “We hebben onze doelen gerealiseerd, maar het is een seizoen met een zwart randje. Dat moge duidelijk zijn”, reageert trainer Erik ten Hag.

Tags

  • #TenHag

Socials

De coach van Ajax rept verder van een ‘onbevredigend gevoel’. “We staan na 76 procent van de wedstijden bovenaan en hebben 23 van de 25 speelrondes de koppositie in handen gehad. Maar we hadden het zo graag op het veld uitgeknokt én gewonnen. Nu krijgen we niet de mogelijkheid om het tastbaar in de vorm van een schaal te maken.”

Sport in Nederland is belangrijk, maar wij kunnen ons als topvoetbal niet boven de maatschappij zetten.

Ten Hag heeft niettemin begrip voor het besluit van de overheid om tot 1 september geen betaald voetbal toe te staan. “Gezondheid staat voorop. Op 2 komt de reëele economie die weer op gang moet komen. Dat is uiteindelijk ook in het belang van het voetbal, zeker het Nederlandse voetbal is dezer dagen heel erg afhankelijk van sponsorinkomsten. De bedrijven moeten zo snel mogelijk weer aan de gang om de schade te beperken. Dan blijven ze ook verbonden aan het voetbal. Als 4e zou ik willen zeggen dat onze bedrijfstak zo snel mogelijk ‘coronaproof moet worden.”

‘Topvoetbal niet boven de maatschappij’
Dat er in het buitenland mogelijk wel nog gevoetbald gaat worden, vindt Ten Hag niet vreemd. “Ik snap dat de belangen in andere landen soms anders liggen, met name de financiële belangen. Wij hebben een andere cultuur. Sport in Nederland is belangrijk, maar wij kunnen ons als topvoetbal niet boven de maatschappij zetten. Dat is ook de lijn die de afgelopen weken gevolgd is. In Duitsland mochten ze weer gaan trainen, dat mocht hier absoluut niet. Dat hoort allemaal bij de maatregelen die zijn doorgevoerd.”

Over trainen gesproken. Nu sportkoepel NOCNSF toestaat dat een aantal topsportlocaties weer geopend mag worden, gaat Ajax het trainen in kleine groepjes op sportcomplex de Toekomst binnenkort weer starten. Ten Hag legt uit hoe en wat.

Vanuit hier gaan we manoeuvreren en sturen. Een onzekere factor is de transfermarkt. Wat gaat daar gebeuren?

“De afgelopen tijd is er individueel getraind. Vooral heel veel op het gebied van fysiek: lopen, fietsen, krachttraining. De komende weken is het weer geoorloofd om met de bal te trainen. Daar gaan we gebruik van maken. We gaan in kleine groepjes op de Toekomst aan de slag.”

Intensiteit in augustus verhogen
Ten Hag en zijn staf hebben een plan om in totaal 3 blokken toe te werken naar het nieuwe seizoen. Het beoogde eerste blok loopt tot half mei. “Daarna zal er een periode van rust zijn en vervolgens pakken we blok 2 – een periode van 4 weken - op. Dan gaan we beginnen met teamtrainingen, leggen we de nadruk op teamconditie en beginnen we uiteraard ook weer met speelwijze-ontwikkeling. Daarna is er weer een rustfase en dan bouwen we in augustus naar de competitie toe en zullen we de intensiteit heel erg verhogen.”

Bovenstaande planning zou natuurlijk nog kunnen veranderen. “We moeten flexibel zijn, want de overheid kan weer met andere maatregelen komen. Die kunnen verder in de tijd komen te liggen, maar ook dichterbij.”

Hoewel de datum van de competitiestart nog ongewis is, rekent Ten Hag erop tegen die tijd over een sterke selectie te beschikken. “Daar ga ik wel vanuit. Er bestaat een kans dat er een aantal spelers wegvalt. Een zekerheid is natuurlijk Hakim. Verder is de selectie compleet: alle posities zijn veelal dubbel bezet. Vanuit hier gaan we manoeuvreren en sturen. Een onzekere factor is de transfermarkt. Wat gaat daar gebeuren?”

 

Geen risico’s op de transfermarkt
Het stilleggen van de Eredivisie en de coronacrisis in zijn geheel raakt ook Ajax, erkent Ten Hag. “Daar zijn al wel wat gesprekken over gevoerd. Ook Ajax zal een veer moeten laten. En dat heeft ook consequenties voor de mogelijkheden. De laatste jaren hebben we voor kunnen investeren, maar op dit moment mogen we dat niet doen. We hebben ervoor gekozen die risico’s niet aan te gaan.”

Al met al is een bewogen, maar succesvol seizoen abrupt ten einde gekomen. “Laat ik het zo zeggen: we hebben de vooraf gestelde doelen gehaald. De Johan Cruijff Schaal gewonnen, ons via de voorrondes gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League en vervolgens overwinterd in Europa. En nu zitten we minimaal in de play-offs van de CL. Als de winnaar zich in eigen land rechtstreeks plaatst, zijn we direct gekwalificeerd. Dan heb je al je doelen gehaald. Maar het moge duidelijk zijn dat het een seizoen met een zwart randje is.”

Gerelateerde artikelen

Cid73183 Ziyech 2

Laatste training Ziyech: 'Voelde mij hier altijd thuis'

Hakim Ziyech trainde zaterdag voor de laatste keer op De Toekomst. Na de training ontving hij een speciaal cadeau van Marc Overmars. Daarnaast werd de Ajacied voor het laatst toegesproken door trainer Erik ten Hag die hem bedankte voor zijn fantastische jaren bij Ajax.

Tags

  • #Ziyech
  • #PreSeason

Socials

49297100 D812 4234 Ae21 B269fb0ad7a2 Dest 1

Dest: 'Daniel Alves is mijn grootste voorbeeld'

In het afgelopen seizoen kwam Sergiño Dest als een komeet opzetten. In de voorbereiding in Oostenrijk maakte de vlugge back een goede indruk en beloonde Erik ten Hag hem met zijn debuut in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Sindsdien stond Dest met regelmaat in de basiself en dat resulteerde zelfs in persoonlijk succes, want hij werd uitgeroepen tot het Talent van het Jaar. De Amerikaans international kijkt met een goed gevoel terug op het vorige seizoen.

Tags

  • #Dest

Socials