Ten Hag: ‘We zijn nu dynamischer en moeilijker af te stoppen’

Ajax is bezig aan een formidabele reeks. De ploeg is tegen het einde van de competitie nog op drie fronten actief. Tijd voor een uitgebreid gesprek met Erik ten Hag, zo vlak voor een aantal echte finaleweken.

Tags

  • #TenHag

Socials

De mooie statistieken vliegen Ajax in de laatste ongeslagen maanden om de oren. De huidige reeks van de ploeg van Ten Hag maakt indruk. Toch betekent dat nog niets, vindt de trainer. "Het gaat uiteindelijk om titels winnen. Het komt in zo'n vlucht op je af. Er is weinig tijd om te genieten, want iedere drie dagen volgt er een nieuwe wedstrijd."

Tegenslagen verwerken
Dat het Ajax nu zo ontzettend voor de wind gaat, had niet iedereen aan zien komen. De Amsterdammers incasseerden begin januari - bijvoorbeeld met de schorsing van Andre Onana - rake klappen. "Dat ze dat verwerken, tekent de groep. Er zit een bepaalde mentaliteit in. Er zit spelvreugde in deze ploeg, maar ze kunnen dus ook omgaan met tegenslagen."

Ten Hag en Antony in Bern, tijdens Young Boys - Ajax.

Ten Hag en Antony in Bern, tijdens Young Boys - Ajax.

Die mentale weerbaarheid van Ajax is een deel van de verklaring van het huidige succes. Maar hoe zit dat met het puur voetballende gedeelte? "Het heeft met een bepaalde balans te maken", aldus Ten Hag. "Vanaf de eerste dag gaat het om de ontwikkeling van de speelwijze. Daar moet je iedere dag mee bezig zijn. Dat proces is oneindig: je plafond kun je altijd omhoog tillen."

En zo kan het dat Ajax in bepaalde facetten misschien nog wel iets verder is dan in het prachtige seizoen 2018/2019. "Er zitten ook nieuwe elementen in ons spel. Er zit nu nog meer dynamiek in onze opbouw. In het aanvalsspel proberen we nog meer zones te overloaden, waardoor we nog onvoorspelbaarder zijn. Onze pressing is verbeterd, evenals onze standaardsituaties."

Volle overgave
Binnen dat spel spelen Edson Álvarez en Lisandro Martínez momenteel een mooie rol, terwijl zij eerder dit seizoen vaak op de bank zaten. "Álvarez voegt gif toe en de absolute wil om duels te winnen. Dat slaat over op de anderen. Het is een voorbeeld voor andere spelers die nu in de situatie zitten, waar hij in verkeerde."

Een meeslepende maand komt dichterbij. "Voor ons is het straks Super April", besluit Ten Hag. "Iedere wedstrijd gaat het ergens om, dat is een geweldige stimulans voor ons. Maar vanzelf zal het niet gaan."

Tags

  • #TenHag

Socials

Gerelateerde artikelen

Ten Hag

Tevreden Ten Hag: 'We willen nu meer'

Erik ten Hag was een tevreden trainer na afloop van de zege op FC Midtjylland (3-1). Vooral de progressie ten opzichte van de heenwedstrijd drie weken geleden stemde hem blij. “Dat is duidelijk. Ik denk dat we veel rustiger aan de bal waren en goed de vrije ruimtes zochten.”

Tags

  • #UCL
  • #AJAMID

Socials

Warmerdam1

Ajax contracteert Warmerdam, Baas en Kalokoh

Drie spelers hebben vrijdag hun eerste contract bij Ajax getekend. Donny Warmerdam, Youri Baas en David Kalokoh zetten allen hun handtekening onder een driejarige verbintenis met de club.

Tags

  • #ForTheFuture

Socials