Van der Sar kijkt terug op 2021: 'De naam van Ajax gaat de wereld over'

Edwin van der Sar kan terugkijken op een succesvol kalenderjaar. Ajax won de dubbel en presteerde dit seizoen uitstekend in de UEFA Champions League. De algemeen directeur vertelt hoe hij dit alles heeft beleefd.

Tags

  • #VanderSar

Socials

Vers in het geheugen ligt natuurlijk die heerlijke serie overwinningen in de groepsfase van de Champions League. "Vanaf de start in Lissabon tot de wedstrijd thuis in een kolkende Johan Cruijff ArenA tegen Dortmund, dat was heel erg gaaf. De naam van Ajax gaat dan de wereld over", aldus Van der Sar.

Het past in de bredere doelstelling van de club. "Onze insteek is ons naar die Europese top te brengen. Om te overwinteren en bij de beste acht tot zestien teams te horen."

Voldoening
"Als je dan ziet wat we in '18/'19 hebben gedaan en dit seizoen, met daartussenin twee seizoenen met tien punten in de Champions League, is dat een hele mooie ontwikkeling. Dat moest allemaal met veel nieuwe spelers en dat geeft veel voldoening." 

Waar de beste spelers van Ajax 1 niet altijd behouden kunnen worden, tekenden directieleden Marc Overmars, Susan Lenderink en Menno Geelen onlangs bij. "Stabiliteit is belangrijk. Als je lang met elkaar werkt groei je naar elkaar toe."

"Het is heel mooi dat ze langer aan Ajax verbonden zijn. Zelf lig ik nog ruim anderhalf jaar vast hier; ik ben in gesprek met de RvC. Ik ben hier nog niet klaar."

Corona
De coronacrisis heeft er ook bij Ajax ingehakt. "Met name voor clubs uit middelgrote voetballanden is de klap hard. Als je zo'n groot stadion hebt waar niemand in zit, geen supporters en partners of sponsoren, wordt dat ook dit seizoen weer heel duur."

"Vorig jaar kostte ons dat 33 miljoen euro, maar die periode duurde erg lang. We hopen natuurlijk dat dat dit keer wat korter zal zijn, maar zicht is daar nog niet op. Zorgen maak ik me niet, omdat we er sportief goed voorstaan. Toch zal het ook dit jaar weer een flinke impact gaan hebben."

Het jaar 2021 werd in positieve zin ook getekend door nationale successen. Het seizoen 2020/2021 bracht de landstitel en de beker. "Je vergeet zo snel hoe dat was; die schaal en beker omhoog in lege stadions...er zijn veel ergere zaken in het leven, maar als je even aan je eigen werk denkt is dit dramatisch."

"Ik kijk met gemende gevoelens terug op die dubbel. Ik heb het een beetje weggestopt, want voetbal hoort met publiek. Fantastisch dat we dat 35e kampioenschap hebben behaald, maar de uitdaging is de volgende."

Lat weer omhoog
2021 was dus een succesvol jaar. Hoe hoog de lat in 2022 blijkt te liggen is de vraag. "We gaan het zien. De landstitel is het belangrijkste. En de ontwikkeling van jonge spelers is ook gaaf om te zien."

Van der Sar kan niet wachten op een nieuw jaar met nieuw succes. "Je bent gretig en wil altijd meer. We zijn het elftal aan het ontwikkelen. De club groeit en bloeit."

Tags

  • #VanderSar

Socials

Gerelateerde artikelen

Vandersar1280 (1)

SAR | Een blik in de wereld van Edwin van der Sar

Edwin van der Sar vierde op vrijdag 29 oktober zijn 51e verjaardag. Een jaar geleden werd de carrière van de huidig Ajax-directeur prachtig uiteengezet in de documentaire 'SAR'. In deze Ajax Doc neemt de oud-doelman je vanuit zijn perspectief mee in de meest bijzondere momenten uit zijn leven.

Tags

  • #VanderSar

Socials