Van der Sar wordt 50: documentaire 'Sar' woensdagavond in première

Sar50
Sar50

Edwin van der Sar wordt 50. In een documentaire gemaakt door Ajax blikt de algemeen directeur terug op zijn leven en carrière in het topvoetbal. Van de club waar hij voor het eerst zijn keepershandschoenen aantrok tot zijn directeursfunctie van dit moment. De documentaire gaat woensdag 28 oktober op FOX Sports om 19:00 uur in première.

Tags

  • #Sar50

Socials

De keeperscarrière van Van der Sar start in het hart van de Bollenstreek. Bij z’n eerste club Foreholte belandt hij als veldspeler voor het eerst onder de lat. Als de voormalig doelman in Noordwijk naar de middelbare school gaat, wordt zijn talent pas echt ontdekt tijdens het schoolvoetbal. Van der Sar gaat in Noordwijk het gesprek aan met trainer Ruud Bröring die hem uiteindelijk een kans geeft in de hoofdmacht van de amateurvereniging.

“Een godsgeschenk”, noemt Bröring jaren later de komst van Van der Sar naar zijn club. “We hadden snel in de gaten dat hij een enorme drive had, zo nuchter en verlegen als hij was. Hij wist precies wat er moest gebeuren.”

Balletje opgegooid tijdens potje kaarten
De coach van Noordwijk was op dat moment al bevriend met Louis van Gaal, die als assistent in Amsterdam actief was onder Leo Beenhakker. Tijdens een potje kaarten tipt Bröring zijn vriend op ‘een goede doelman’: de dan 20-jarige Van der Sar. “Kom maar eens een keertje kijken, dat is een talent hoor”, zegt Bröring.

"Ik heb eerst keeperstrainer Frans Hoek gestuurd”, vertelt Van Gaal. “Later heb ik zelf nog een wedstrijd bekeken en heb ik Edwin de kans gegeven om naar Ajax te komen als keeper nummer drie, vier of vijf. We hadden bij Ajax geen geld en moesten gaan scouten bij de amateurs. Één van de keepers die opviel was Edwin.”

Het is dan 1990. Een jaar later al maakt Van der Sar zijn eerste minuten in Ajax 1. Op zijn zolderkamer vertelt de Ajax-directeur hoe hij dat moment, nu 29 jaar geleden, beleefde. "Op een gegeven moment zie ik fysiotherapeut Pim van Dord het teken maken: wisselen. Het debuut weet ik eigenlijk niet heel veel meer van. Ik ging vol met spanning en zenuwen het veld in."

Het blijkt het begin van een glansrijke carrière. In de jaren daarna wint hij met Ajax alles wat er te winnen valt; landskampioenschappen, de Champions League, de wereldbeker en de Europese Supercup. Zijn keepersloopbaan brengt hem bij clubs als Juventus, Fulham en Manchester United. In de documentaire komen teamgenoten als Frank en Ronald de Boer, maar ook oud-Engels-international Rio Ferdinand aan het woord.

Na zijn voetbalcarrière zet Van der Sar zich in voor z’n eigen foundation, die hij opzette na de hersenbloeding bij z’n vrouw. In de documentaire praat het gezin over de impact die het op hun leven heeft gehad en hoe de foundation zich inzet voor mensen die te maken hebben met een niet aangeboren hersenafwijking. Ook wordt er nog ingezoomd op zijn werk als Ajax-directeur, een functie die hij sinds 2016 bekleedt.

In de Ajax-directie
Momenteel vormt hij een viereenheid met Susan Lenderink, Menno Geelen en Marc Overmars als directie van de Amsterdamse club.

"Het is hetzelfde als wanneer je een team samenstelt. We zijn complementair aan elkaar”, vertelt Overmars, zelf directeur voetbalzaken, over z’n huidige verstandhouding met Van der Sar. "We weten van elkaar wat we kunnen verwachten. Edwin is het gezicht van Ajax, naar Europa toe."

"Een hoop mensen om mij heen vinden dat heel bijzonder", erkent Van der Sar. "Ik wil vooral graag hard werken en iets betekenen voor de club en ons verder helpen. De club heeft ook mij alles gegeven. Het is mooi dat een hoop oud-spelers wat terug willen geven aan de club. Frank de Boer heeft dat gedaan, nu ook Overmars, Winston Bogarde, Richard Witschge, Michael Reiziger, Christian Poulsen die terugkomt uit Denemarken. Dat vind ik het mooie aan Ajax."

Tags

  • #Sar50

Socials

Gerelateerde artikelen

Bogarde501

In beeld | Bogarde ziet Abraham

Winston Bogarde is 50 jaar geworden. De oersterke linksback van het succesvolle Ajax van midden jaren negentig baarde zowel binnen als buiten het veld opzien. Bogarde was met z'n 1 meter 90 en spieren als staalkabels een gevreesde vleugelverdediger. Het oorbelletje dat hij destijds droeg, en als het kon een gouden ketting, droegen bij aan zijn stoere karakter.

Tags

  • #Bogarde

Socials