Van 't Schip: 'Doel om gat naar plek vier en drie te dichten'

Op het trainingskamp in het Spaanse Jerez de la Frontera praten we bij met John van 't Schip. De zestigjarige hoofdtrainer ontbrak wegens de bruiloft van zijn zoon bij de laatste twee wedstrijden tegen PEC Zwolle en USV Hercules. We maken de balans op en kijken vooruit naar de tweede seizoenshelft. "Na de laatste twee teleurstellende resultaten moeten we hier de eerste stappen zetten richting een herstart."

Tags

  • #Midseason
  • #VantSchip

Socials

"Het was speciaal en erg mooi", begint Van 't Schip over de bruiloft van zijn zoon in Australië. "De omstandigheden zijn duidelijk en het heeft een diepere betekenis gekregen. We hebben er een mooi feest van gemaakt en Daniëlle was erbij."

Resultaten
Van 't Schip heeft Ajax tegen PEC Zwolle midden in de nacht gevolgd. "Ik kon niet slapen en toen heb ik het gevolgd met alleen geluid. Dat was ouderwets, net een radioverslag. Het is doodzonde dat we die wedstrijd niet hebben gewonnen." Tijdens het thuisduel met de Zwollenaren brachten de fans een mooie steunbetuiging aan de trainer. "Ik heb het gezien en aan mijn zoon en dochter laten zien. Iedereen was daarvan onder de indruk."

In de KNVB Beker gingen de Ajacieden onderuit tegen USV Hercules. "Vanwege het tijdsverschil was het lastig en die wedstrijd heb ik gevolgd via livescore. Het is absoluut niet goed. De verklaring is duidelijk: we moeten daar winnen. En dan kun je gaan zoeken naar oorzaken, maar het is gebeurd en dat is absoluut niet goed. Ik heb het aangehaald in Spanje en gezegd dat het ook slecht is voor de weken daarvoor. We waren aan het opbouwen. We nemen het mee, maar hier moeten we weer een herstart maken. Daarin moeten we toewerken naar de tweede seizoenshelft van het seizoen. Go Ahead Eagles is direct een lastige tegenstander."

"Als deze groep niet volledig gefocust is, is elke wedstrijd lastig. Dat is het al, maar als spelers ook nog eens vijf of tien procent minder geven, verlies je of speel je gelijk", gaat Van 't Schip verder. "De wedstrijd tegen Hercules is daar een goed voorbeeld van."

Tweede seizoenshelft
De trainer gaat verder over de loting in de UEFA Conference League, waar Ajax gekoppeld is aan Bodø/Glimt. "Het is een stip op de horizon, want we zijn bezig met de eerste wedstrijd en dat is in de Eredivisie. Maar we weten dat het een goede ploeg is. In Noorwegen is het al jaren een club waar veel jeugd doorkomt. Ze hebben daar een succesvol model en fysiek zijn ze sterk. Het wordt geen makkelijk tweeluik."

In Spanje wil Van 't Schip de basis leggen voor een goede tweede seizoenshelft. “Ik wil fysiek en goed trainen en we hebben de komende periode een aantal weken met maar één duel. Dat betekent dat we doordeweeks meer kunnen doen, dat heb ik niet kunnen doen sinds ik ben gestart. Zo is het mogelijk om het spelsysteem te perfectioneren en er beter in te slijpen. Daar zit nog veel werk in."

Selectie
De middenvelders Branco van den Boomen, Sivert Mannsverk en Silvano Vos ontbreken in Spanje. "We hebben al weinig op die positie, dus we zitten erg krap. Het is januari en we moeten afwachten of er nog iets bij komt. Dat gebeurt meestal op het einde, maar als trainer heb je die het liefst zo snel mogelijk. Ik weet waar ik aan ben begonnen en als er geen versterkingen komen, gaan we door met de groep die we hebben."

Johan Cruijff was en is nog altijd een inspiratiebron voor Van 't Schip. "Je moet uitgaan van je sterktes en je kwaliteit etaleren. Cruijff wilde voetballen met branie, maar hij had ook veel aandacht voor het verdedigende spel. Als je de bal hebt, controleer je de wedstrijd. En daar moeten wij flinke stappen in maken. Wij kunnen nog geen wedstrijd domineren. We komen op voorsprong, maar krijgen het dan soms lastig. Ik heb Johan altijd meegenomen in mijn manier van werken.

"We hopen dat we het gat naar plek vier en drie kunnen dichten in de competitie. Dat is een doel, maar dat is in de huidige situatie wel veelgevraagd. Dat wordt de uitdaging en daar moeten we hier de eerste stappen in zetten", sluit Van 't Schip af kijkend naar de tweede seizoenshelft met zijn ploeg.

Gerelateerde artikelen

Trainingday1920

Training Day | Eerste dagen in Spanje

Ajax belegt deze week een trainingskamp in Jerez de la Frontera. De Ajacieden van John van 't Schip zetten dinsdagmiddag voet op Spaanse bodem. De Amsterdammers werkten een dag later onder uitstekende omstandigheden hun eerste twee oefensessies af in Zuid-Europa. We volgden de selectie op de voet.

Tags

  • #MidSeason

Socials