Van 't Schip: 'Ik wil helpen, Ajax is mijn club'

John van 't Schip kende geen enkele twijfel om in te stappen bij 'zijn' Ajax. Gesteund door mensen dichtbij hem gaat Van 't Schip het avontuur aan. "Het maakt de cirkel rond."

Tags

  • #VantSchip

Socials

"Ik voel me goed, ik voel me gesterkt en ik weet dat ik van alle kanten van dichtbij daarin gesteund wordt. Dat is het belangrijkste", begint Van 't Schip. "Ajax is mijn club en ik wil ze helpen. Natuurlijk heb ik erover nagedacht en het besproken in mijn thuissituatie omdat het eerst om een andere functie ging. Mijn vrouw steunde mij daarin, ook al zou ze er misschien niet meer zijn op het moment. Dat ik dat van haar hoorde heeft mij gesterkt en de beslissing makkelijk gemaakt."

Gezin
De liefde tussen Van 't Schip en zijn inmiddels overleden vrouw is begonnen bij Ajax. "De eerste ontmoeting was bij Ajax. Het feit dat ik terug kon keren in een rol als eventuele hoofdtrainer was een vurige wens van haar. Dat heeft de cirkel rondgemaakt, ook al is het niet het makkelijkste moment."

De zoon van Van 't Schip is een ander dierbaar familielid. "Hij gaat trouwen in Australiƫ en daar moet ik bij zijn, helemaal na het overlijden van mijn vrouw. Dat was een vereiste en betekent dat ik het thuisduel met PEC Zwolle voor de winterstop mis."

Van 't Schip wil graag snel in gesprek met de spelers. "Ik wil horen wat ze voelen en wat er in ze omgaat. Uiteindelijk is het aan mij en aan de technische staf om zo snel mogelijk dat vertrouwen op te krikken en duidelijkheid te geven. Maar ze moeten ook beseffen dat ze bij Ajax spelen en dat de mentaliteit die daarbij hoort, terug moet komen. Dat houdt in; durven, niet verstoppen en het Ajax-voetbal sneller laten terugkomen. Dat zijn de eerste doelstellingen die we als technische staf moeten overbrengen."

In die technische staf zit vanaf maandag ook Michael Valkanis, een bekende van Van 't Schip. "Hij is heel belangrijk en geeft duidelijk aan wat we willen. Verder verandert er weinig in de technische staf. Ook daarin wil ik inzicht krijgen."

Positie op ranglijst
Van 't Schip stelt, kijkend naar de ranglijst in de Eredivisie, dat de eerste vier ver weg zijn. "We moeten een streven hebben waar we snel kunnen zijn. Denk dan aan plek tien, negen of acht. Uiteindelijk moeten we richting de vijfde plaats gaan en wellicht hoger, dat weet je nooit. Maar we moeten niet te hard van stapel lopen. We moeten per wedstrijd kijken en met de duels die komen, kunnen we misschien omhoogkijken."

Van Halst is blij met de aanstelling. "Hij kent de club op zijn duim en heeft ervaring nationaal en internationaal. Het is belangrijk dat hij zich prettig voelt met de rest van de technische staf. Ze moeten elkaars kwaliteiten gaan benutten."

Van 't Schip heeft er heel veel zin in. "Ik hoop en ik wil graag de jongens helpen, dat is het belangrijkste. Je ziet dat ze het moeilijk hebben en dat is logisch. De verwachting bij een club als Ajax is dat je altijd kampioen wordt. Het is belangrijk om een vertrouwensband te creƫren, hard te gaan werken op het veld en duidelijk zijn."

Gerelateerde artikelen

Schip Artikel 1920

Van 't Schip | Terug in Amsterdam

John van 't Schip is maandag aangesteld als interim-hoofdtrainer van Ajax 1. Daarmee is een nieuwe terugkeer een feit. In zijn carrière als voetballer speelde hij slechts bij twee clubs: naast Ajax stond hij enkel bij FC Genoa onder contract. Techniek en inzicht waren de basis van zijn spel.

Tags

  • #VantSchip

Socials

Schip 1920

Ajax stelt John van 't Schip aan

Ajax stelt John van 't Schip aan als interim-hoofdtrainer van Ajax 1. De voormalige Ajax-speler tekent een overeenkomst met de club die loopt van 30 oktober 2023 tot en met 30 juni 2025. Van 't Schip en Ajax kwamen overeen dat hij met ingang van 1 juli 2024 een functie in het technisch management gaat vervullen.

Tags

  • #VantSchip

Socials

John Van 'T Schip 1280

Top 10 Goals | John van 't Schip

Ruim tien seizoenen in Ajax 1, vier landskampioenschappen en twee Europese prijzen: John van 't Schip. De oud-aanvoerder en huidige hoofdtrainer van Ajax viert zaterdag zijn zestigste verjaardag. Wij zetten tien heerlijke treffers op een rij.

Tags

  • #Top10Goals

Socials