Van 't Schip | Terug in Amsterdam

Schip Artikel 1920
Schip Artikel 1920

John van 't Schip is maandag aangesteld als interim-hoofdtrainer van Ajax 1. Daarmee is een nieuwe terugkeer een feit. In zijn carrière als voetballer speelde hij slechts bij twee clubs: naast Ajax stond hij enkel bij FC Genoa onder contract. Techniek en inzicht waren de basis van zijn spel.

Tags

  • #VantSchip

Socials

Onder de bijnaam 'De Tulp' maakte hij op de rechtervleugel faam. Met hetzelfde gemak speelde hij aan de linkerkant. De sierlijke rechtsbuiten heeft 347 wedstrijden gespeeld voor Ajax, waarin hij 33 keer scoorde. Zijn actie buitenom, gevolgd door een effectvolle voorzet, waren het handelsmerk van de Ajax-aanvaller.

Canada 
Van 't Schip werd op 30 december 1963 geboren in Fort St. John, Canada. In Canada voetbalde hij al, maar ijshockey was daar de absolute nummer één sport. Hij was acht jaar oud toen hij in april 1972 naar Nederland kwam.

Eenmaal in Nederland wilde Van ’t Schip zo snel mogelijk weer op voetbal. Zijn voetbalcarrière begon bij het Amstelveense NFC. Na drie proeftrainingen bij Ajax kreeg hij tot zijn grote vreugde te horen dat hij mocht blijven. Hij was al vanaf zijn twaalfde jaar week-in-week-uit op het terrein te vinden aan de Middenweg om te trainen en te spelen. Al snel stroomde hij door naar het eerste elftal van Ajax. 

Populaire speler 
Als speler droeg Van 't Schip van 1981 tot 1992 het shirt van het eerste elftal van Ajax. Hij maakte zijn debuut op zeventienjarige leeftijd tegen Haarlem. Na twee jaar wist hij een basisplaats te bemachtigen. In zijn jaren als speler bij Ajax is hij vier keer landskampioen geworden, won hij drie KNVB Bekers, veroverde hij de Europa Cup II en de UEFA Cup. Nadat hij de UEFA Cup won in 1992 met Ajax, vertrok de aanvaller naar Genoa. In Italië was hij een van de populairste spelers van het elftal.

Met zijn 347 duels in Ajax 1 bezet de oud-aanvaller de twaalfde plaats in Ajax' Club van 100. In Oranje kwam Van 't Schip tot 41 interlands als rechts- maar ook als linksbuiten, waarin hij twee keer scoorde. In 1988 werd hij Europees kampioen met Oranje.

Trainer
Na zijn actieve voetbalcarrière ging Van 't Schip de trainerswereld in. Hij bekleedde binnen Ajax tussen 1997 en 2004 diverse functies zoals jeugdtrainer, assistent-trainer en hoofdcoach van Jong Ajax. Daartussen was hij een seizoen hoofdtrainer bij FC Twente. In 2008 keerde Van 't Schip wederom terug. Deze keer in de rol van assistent bij het eerste elftal.

Vanaf eind 2009 was hij technisch eindverantwoordelijk bij de kort daarvoor opgerichte club Melbourne Heart. Daarna werd Van 't Schip hoofdtrainer bij Chivas Guadalajara en Melbourne City. In de periode 2017 tot en met 2021 werkte de Ajacied achtereenvolgens bij PEC Zwolle als hoofdtrainer en was hij bondscoach van Griekenland. Met een nieuwe terugkeer van Van 't Schip bij Ajax is de cirkel rond.

Gerelateerde artikelen

Schip Still 1920

Van 't Schip: 'Ik wil helpen, Ajax is mijn club'

John van 't Schip kende geen enkele twijfel om in te stappen bij 'zijn' Ajax. Gesteund door mensen dichtbij hem gaat Van 't Schip het avontuur aan. "Het maakt de cirkel rond."

Tags

  • #VantSchip

Socials

Schip 1920

Ajax stelt John van 't Schip aan

Ajax stelt John van 't Schip aan als interim-hoofdtrainer van Ajax 1. De voormalige Ajax-speler tekent een overeenkomst met de club die loopt van 30 oktober 2023 tot en met 30 juni 2025. Van 't Schip en Ajax kwamen overeen dat hij met ingang van 1 juli 2024 een functie in het technisch management gaat vervullen.

Tags

  • #VantSchip

Socials

John Van 'T Schip 1280

Top 10 Goals | John van 't Schip

Ruim tien seizoenen in Ajax 1, vier landskampioenschappen en twee Europese prijzen: John van 't Schip. De oud-aanvoerder en huidige hoofdtrainer van Ajax viert zaterdag zijn zestigste verjaardag. Wij zetten tien heerlijke treffers op een rij.

Tags

  • #Top10Goals

Socials