Verslag | Ajax bereikt derde ronde van KNVB Beker na zege in Den Bosch

Header Tadic 1280

Ajax heeft woensdagavond ten koste van FC Den Bosch de derde ronde van de KNVB Beker bereikt. In Stadion De Vliert zegevierden de Amsterdammers met 0-2 dankzij goals van Dusan Tadic en Kenneth Taylor.

• #DBOAJA

In vergelijking met het duel in Nijmegen (1-1) voerde Alfred Schreuder vier wissels door: Gero Rulli, Owen Wijndal, Kian Fitz-Jim en Lorenzo Lucca begonnen in de basis. Zij vervingen Remko Pasveer, Jurriën Timber, Edson Álvarez en Brian Brobbey. Laatstgenoemde veldspelers ontbraken in Den Bosch. Met zijn plek onder lat maakte Argentijn Rulli zijn officiële debuut in Ajax 1. Voor Lucca en Fitz-Jim, die afgelopen zondag debuteerde, betekende het hun basisdebuut.

Veel balbezit
In een kletsnat Den Bosch nam Ajax het heft direct in handen en werd Wijndal binnen de minuut vrijgespeeld op links. Zijn voorzet bereikte geen medespeler waardoor een razendsnelle Ajax-treffer uitbleef. Waar de thuisploeg in de openingsfase vooral loerde op een uitbraak probeerde de ploeg van Schreuder de bal snel van voet tot voet te laten gaan op het gladde kunstgrasveld.

Het vele balbezit van Ajax resulteerde in de negentiende minuut in een strafschop voor Ajax. Een voorzet van Francisco Conceição belandde bij Taylor, die op zijn beurt werd gevloerd in de zestienmeter. Vol overtuiging en strak in de bovenhoek liet Tadic de Bossche keeper vanaf elf meter kansloos: 0-1.

Kansen op meer
Niet veel later waren Wijndal en Calvin Bassey binnen één minuut dicht bij Ajax' tweede. Maar beide verdedigers miste precisie in de afronding. Bij de volgende Amsterdamse aanval weerhield het aluminium Conceição van een doelpunt. De Portugese rechtsbuiten glipte voorbij zijn tegenstander, maar plaatste de bal tegen de lat. Zodoende bleef de verdubbeling van de voorsprong uit.

Ongewijzigd trapte Ajax af voor het tweede bedrijf. Onder een opgeklaarde lucht deed Taylor na dik vijftig minuten spelen wat enkele Ajacieden voor rust nalieten: scoren. De middenvelder zorgde met een droge knal in de korte hoek vanaf randje zestien voor de 0-2.

Twee debutanten
Met het inbrengen van Victor Jensen, Christian Rasmussen en Olivier Aertssen na bijna zeventig minuten spelen bracht Schreuder drie nieuwe namen. Voor laatstgenoemde was het zijn officiële debuut in Ajax 1. Ondertussen beleefde de andere debutant, Rulli, een rustige avond. Behoudens enkele vangballen in het tweede bedrijf had de doelman weinig te doen.

Ook voor Jorrel Hato werd het een mooie avond. De zestienjarige verdediger mocht vijf minuten voor tijd invallen voor Wijndal en ook hij maakte daarmee zijn officiële debuut in het eerste van Ajax. De slotfase verliep zonder gevaar aan beide kanten waardoor Ajax zich dankzij de overwinning op de huidige nummer zestien van de Keuken Kampioen Divisie kwalificeerde voor de derde ronde. Wie daarin de tegenstander is, wordt zaterdagavond bekend tijdens de loting.

FC Den Bosch – Ajax 0-2 (0-1)