Verslag | Ajax blijft foutloos in de UEFA Champions League

Juichencl
Juichencl

Ajax heeft het UEFA Champions League-avontuur na de overwinning op Sporting CP (1-5) een uitstekend vervolg gegeven. In de Johan Cruijff ArenA werd Besiktas dinsdagavond met een 2-0-nederlaag terug naar Turkije gestuurd. Steven Berghuis en Sébastien Haller maakten de Ajax-goals.

• #UCL
  • #AJABES

Ajax startte direct goed in eigen huis. Besiktas werd vanaf minuut één vol onder druk gezet. Tot kansen leidde het niet in de eerste minuten.

Het was juist de Turkse club die in de tegenstoot voor het eerste gevaar van de wedstrijd zorgde. Spits Batshuayi werd met een steekbal op doelman Remko Pasveer afgestuurd. De Belgische aanvaller schoot diagonaal op het doel en raakte de binnenkant van de paal. De aanvaller stond ogenschijnlijk buitenspel bij die kans, dus of de treffer doorgang had gevonden was maar de vraag.

Berghuis scoort
Ajax leek allerminst geschrokken van die toch grote mogelijkheid voor de Turken. Direct draaide de ploeg van Erik ten Hag weer de duimschroeven aan. Na kansen voor Ryan Gravenberch en Antony kwam Ajax uiteindelijk via Berghuis wel op 1-0.

Na een briljante slalom van Dusan Tadic, waarbij hij drie Turkse tegenstanders het bos in stuurde, vond hij Berghuis vrij in het strafschopgebied. De middenvelder prikte met een droge schuiver raak: 1-0.

Ook na de openingstreffer bleef Ajax de boventoon voeren in de Johan Cruijff ArenA. Zowel Gravenberch als Haller kreeg een kans om de tweede treffer van de avond te maken.

Maar de grootste kans bij de 1-0-tussenstand kwam op naam van Tadic. Haller bediende de Ajax-captain op maat. Hij had van een meter of vijf de bal voor het intikken. De Serviër mikte alleen naast. Onze captain had direct door hoe groot de kans was en sloeg beide handen voor zijn ogen na het missen van deze mogelijkheid op de 2-0.

Doelpunt voor rust
Het bleek voor de Turkse tegenstander slechts uitstel van executie. Vlak voor rust gaf Berghuis, die weer een heerlijke wedstrijd speelde, de bal op maat voor Haller. Met zijn heup tikte de spits knap de tweede treffer achter doelman Destanoglu: 2-0. Daarmee maakte de spits alweer zijn vijfde goal in de UEFA Champions League in twee wedstrijden.

Ook in de tweede helft kwam Ajax fel uit de startblokken. Na een voorzet vanaf links had opnieuw Haller de bal voor het inkoppen. De spits knikte de bal alleen recht op doelman Destanoglu af. Die kon met een reflex de 3-0 voorkomen.

Ajax controleert
Na die kans voor de Frans-Ivoriaanse spits leek Ajax even te doseren. Met een 2-0-voorsprong op zak controleerden de Ajacieden nog wel, maar het gas werd al dan niet bewust wat teruggenomen.

Ajax kwam zelfs nog goed weg toen een goal van Karaman niet doorging. De spits van Besiktas maakte volgens scheidsrechter Bastien een duwfout voordat hij de 2-1 dacht binnen te werken.

De ploeg van Ten Hag leefde daarna weer op en kreeg via Haller een goede kans om Besiktas de definitieve nekslag te geven. De spits kreeg de bal net iets te hoog aangespeeld om de derde Ajax-treffer binnen te koppen. Zijn inzet ging net over de Turkse goal.

Zes uit twee
In het vervolg was alleen de ingevallen David Neres met een ‘zwabberbal’ nog dicht bij de 3-0. Ajax bleef het duel controleren en maakte geen fout meer. Daardoor blijven de Amsterdammers zonder kleerscheuren na de eerste twee wedstrijden in de Champions League van dit seizoen.

Ajax – Besiktas 2-0 (2-0)
17. Berghuis 1-0
43. Haller 2-0

Ajax: Pasveer, Mazraoui, Timber, Martínez, Blind, Álvarez, Gravenberch, Berghuis (71. Klaassen), Antony (71. Neres), Haller, Tadic