Verslag | Ajax geeft groepsfase Champions League passende afsluiting

Antonyhartjejuichen1280

Ajax heeft dinsdagavond geschiedenis geschreven in de UEFA Champions League. In de Johan Cruijff ArenA won de ploeg van Erik ten Hag met 4-2 van Sporting CP. Daarmee is Ajax de eerste club in Nederland die zonder puntenverlies de groepsfase van het grootste Europese clubtoernooi heeft afgerond.

• #UCL
  • #AJASPO

Ajax kende dinsdagavond een voortvarende start. De koploper van poule C had wel de hulp van de VAR nodig om op voorsprong te komen. De videoscheidsrechter greep overigens terecht in op een overtreding in het strafschopgebied op Haller. Dat was de Italiaanse scheidsrechter Davide Massa in eerste instantie ontgaan. De Frans-Ivoriaanse spits ging zelf achter de bal staan en schoot laag over de grond raak. Hij maakte daarmee zijn tiende (!) treffer in groepsfase.

Ajax overtuigde in het eerste kwartier en niks leek een zorgeloze avond in de weg te staan. Sporting CP nam echter steeds meer de overhand en kwam na een mooie pass over de laatste linie van Ajax op 1-1. Schuurs zag zijn directe tegenstander, Nuno Santos, ontsnappen en via een volley raak schieten.

Antony schiet Ajax op voorsprong
Ajax leek even van de leg, maar herpakte zich met nog tien minuten op de klok in de eerste helft. Antony was in eerste instantie met een schuiver al dicht bij de 2-1. Vlak voor het rustsignaal onderschepte de Braziliaan een matige pass in de Portugese verdediging. Hij ging de dribbel aan in het strafschopgebied van Sporting CP, hield nog een keer in en schoot daarna knap raak.

In de tweede helft ging Ajax vrolijk door. Na iets minder dan een uur voetballen vond Perr Schuurs de ruimte om in te dribbelen. De verdediger stoomde door tot het strafschopgebied van Sporting CP en zag Neres vogelvrij staan. De buitenspeler schoof met een diagonaal schot de 3-1 binnen.

Nog twee treffers
Nog geen vijf minuten later tekende Berghuis voor Ajax’ vierde treffer. Na een goedlopende aanval was het de aanvallende middenvelder die in de korte hoek doelman João Virginia met een verdekt schot versloeg.

De wedstrijd kabbelde daarna wat voort. De nummer twee van de Portugese competitie beet nog één keer van zich af. Bruno Tabata schoot met zijn linkervoet kiezelhard via de onderkant van de lat raak: 4-2.

Met achttien punten uit zes duels plaatste Ajax zich als koploper voor de knock-outfase van de Champions League. Komende maandag is de loting voor de volgende ronde van het Europese toernooi.

Ajax – Sporting CP 4-2 (2-1)
8. Haller 1-0 (pen.)
22. Santos 1-1
42. Antony 2-1