Verslag | Ajax boekt zorgeloze zege in Utrecht

Alvarez 1280

Ajax heeft zondag ook zijn vierde competitiewedstrijd van het seizoen in winst omgezet. Op bezoek bij FC Utrecht zegevierde de ploeg van Alfred Schreuder met 0-2. De eindstand was al bij rust bepaald door treffers van Steven Berghuis en Brian Brobbey.

• #UTRAJA

De Ajacieden zijn zodoende met twaalf uit vier gestart aan het nieuwe seizoen. Deze eeuw lukte dat alleen eerder in 2002/2003, 2003/2004 en 2015/2016. Schreuder is bovendien de eerste Ajax-coach die foutloos blijft in zijn eerste vier Eredivisie-duels sinds Morten Olsen in 1997.

Schreuder koos voor dezelfde basiself als vorige week op Het Kasteel, toen Sparta met 0-1 werd verslagen, en zag zijn ploeg al snel op voorsprong komen. In de tiende minuut was het meteen raak bij eigenlijk het eerste gevaar. Een corner werd verlengd door Edson Álvarez en bij de verre paal binnengekopt door Berghuis.

Diezelfde Berghuis had ook een groot aandeel in de 0-2, ditmaal in de voorbereidende sfeer. Zijn indraaiende voorzet werd in de blessuretijd van de eerste helft door Brian Brobbey uitstekend binnengekopt.

Zo was het op slag van rust 0-2 en dat was op basis van het wedstrijdbeeld zeker verdiend. Ajax creëerde weliswaar niet aan de lopende band kansen, maar hoefde nauwelijks gevaar voor het eigen doel toe te staan.

In de tweede helft was het eigenlijk hetzelfde laken een pak. Ajax had de controle en hoe graag Utrecht ook wilde, Remko Pasveer hoefde eigenlijk niet in actie te komen. Ajax kreeg zelf één grote kans op de 0-3. Op de rand van het strafschopgebied werd Steven Bergwijn ingespeeld. Ajax’ clubtopscorer stond vogelvrij, maar schoot net naast.

Bij Ajax maakten vleugelverdedigers Jorge Sánchez en Youri Baas hun debuut. Eerstgenoemde kwam in de eerste helft binnen de lijnen na het geblesseerd afhaken van Devyne Rensch. In de tweede helft kon ook Daley Blind niet verder, waardoor Baas als linksback mocht opdraven.

FC Utrecht - Ajax 0-2 (0-2)

10. Berghuis 0-1
45+1. Brobbey 0-2

Ajax: Pasveer, Rensch (38. Sánchez), Timber (83. Magallán), Bassey, Blind (56. Baas), Berghuis (82. Klaassen), Álvarez, Taylor, Tadic, Brobbey (82. Kudus), Bergwijn