Verslag | Ajax verliest Klassieker en ziet Feyenoord verder weglopen

Alvarez Treurt 1420

In een fantastisch ambiance waarin je als Ajax bijna niet kón verliezen, gebeurde dat toch. In de slotfase kreeg Ajax uit een corner de 2-3 om de oren. Zo loopt de achterstand op Feyenoord op tot zes punten met nog acht wedstrijden te gaan.

• #AJAFEY

Dat er altijd meer op het spel staat bij een Ajax – Feyenoord dan bij een andere Eredivisie-wedstrijd is niets nieuws, maar dat er nu nóg grotere belangen speelden was al ver voor de wedstrijd duidelijk. Zaterdag bij de laatste training kwamen de fans massaal hun steun betuigen op de Toekomst en twee uur voor de aftrap hadden zij zich weer verzameld voor de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA. Met vuurwerk en gezang zetten zij de toon, waarvan natuurlijk werd gehoopt dat die werd doorgezet in de wedstrijd zelf.

Een wedstrijd waarin Ajax de koppositie bij winst zou overnemen. Maar Feyenoord is dit seizoen uitstekend op dreef en verpulverde donderdagavond in de UEFA Europa League ook Shakhtar Donetsk met 7-1.

Heitinga moest het wel stellen zonder Devyne Rensch. De rechtsback moest deze week geblesseerd afhaken. Voor Jorge Sánchez de kans zich in deze hete strijd te laten zien. Op het middenveld kreeg Kenneth Taylor de voorkeur boven de ervaring van Davy Klaassen.

Gelijk vanaf de aftrap was de intensiteit enorm. Ajax had nog geen knappe aanval geplaatst toen Feyenoord al de leiding nam. Gimenez kwam, na een rappe aanval over de linkerflank van Feyenoord, in de vijfde minuut uit de rug van Calvin Bassey en tikte de openingstreffer al achter Gero Rulli.

Kiezelharde kopbal Álvarez
Maar Ajax herpakte zich en drong Feyenoord terug. Dat resulteerde in een paar corners op rij, waaruit Edson Ávarez in de zestiende minuut kiezelhard raak kopte. Negen minuten later ontsnapte Feyenoord aan een tweede gele kaart voor Hartman. Slot had dat ook in de gaten en wisselde zijn back.

De Amsterdammers gingen onverdroten op zoek naar de voorsprong. Die kwam er dan ook in de 37e minuut. Met een fantastisch crosspass vond Steven Berghuis zijn teammaat Steven Bergwijn. De linksbuiten trok de bal terug waar Tadic met een hard laag schot Wellenreuther wist te passeren en de achterstand helemaal wegpoetste naar een 2-1-voorsprong.

In de tweede helft moest de marge worden vergroot, maar het was Feyenoord dat veel scherper uit de kleedkamer kwam. In de 52e minuut wist Szymanski dat spelbeeld helaas ook op het scorebord te krijgen. Hij schoot pal voor de neus van Rulli raak voor de 2-2.

Na een uur wisselde Heitinga aanvallend. Owen Wijndal maakte plaatst voor de watervlugge Francisco Conceição. Hij had ook de voorzet voor de 3-2 op zijn voet maar Wellenreuther redde – eerlijk is eerlijk – fantastisch op de inzet van Mohammed Kudus.

Korte tijd later viel de goal toch nog aan de andere kant. Geertruida werkte de 2-3 achter Rulli. Ondanks het inbrengen van nog een extra spits met Lorenzo Lucca slaagde Ajax er niet in nog iets aan de stand te veranderen. Met nog acht duels te spelen in de Eredivisie is de achterstand opgelopen naar zes punten.

Ajax - Feyenoord 2-3 (2-1)
5.  Gimenez 0-1
17. Alvárez 1-1