Verslag | Ajax schiet zichzelf in de voet in Italië

Tadicinrome
Tadicinrome

Ajax is er niet in geslaagd de halve finale van de UEFA Europa League te bereiken. In Italië speelde de ploeg van Erik ten Hag met 1-1 gelijk tegen AS Roma. Na de 1-2-nederlaag in eigen huis was dat niet genoeg om door te bekeren in Europa.

• #UEL
  • #ROMAJA

Dat het duel in 1-1 eindigde was slechts een matige afspiegeling van de kansen die Ajax kreeg in Rome. De wedstrijd kende gelijk een levendige openingsfase met mogelijkheden aan beide kanten. Zo werd een goal van AS Roma terecht afgekeurd vanwege buitenspel en kon Davy Klaassen net niet profiteren van matig uitverdedigen van doelman Pau López.

Ajax bleef gedurende een lange fase in de eerste helft daarna de bovenliggende partij, maar was net niet scherp in de eindfase. Balletjes van Tadic strandde met enige regelmaat in schoonheid in de Romeinse verdediging.

Ontzettend veel balbezit
De Serviër wilde tien minuten voor rust ook een penalty toen hij een hand op zijn schouder voelde in het zestienmetergebied van AS Roma. De VAR bekeek de situatie, maar zag er geen strafschop in. Dat Ajax in de slotfase van de eerste helft 74 procent balbezit had, gaf het spelbeeld uitstekend weer.

Ondertussen had Sean Klaiber zich al moeten laten vervangen. De rechtsback raakte geblesseerd bij een sliding en ging al vroeg naar de kant. Perr Schuurs was zijn vervanger.

De tweede helft begon net zo levendig als het eerste bedrijf. Ten Hag bracht direct na rust Brian Brobbey in het veld voor Antony. Daardoor ging Ajax nog opportunistischer spelen. De wissel pakte goed uit. Brobbey promoveerde een lange bal van de andere invaller, Schuurs, tot een goal.

Ajax kreeg het momentum in handen. Vlak na de 0-1 noteerde Edson Álvarez een flinke kans en leek de ploeg zelfs op 0-2 te komen. Tadic schoot een rebound binnen na een schot van Brobbey. De VAR stak er echter een stokje voor, omdat Nico Tagliafico in dezelfde aanval een overtreding maakte op Mkhitaryan.

Risico
De Amsterdammers zetten alles op alles in het laatste kwart van de wedstrijd en brachten Mohammed Kudus in voor Álvarez. Bij de eerste counter van AS Roma in de tweede helft werd het genomen risico direct afgestraft. Bij de aanval van de Italianen gleed eerst Jurriën Timber uit. De voorzet werd daarna aangeraakt door Ryan Gravenberch en viel pal voor de voeten van Dzeko. Die maakte totaal tegen de verhouding in de 1-1.

Ajax probeerde nog wel wat te forceren door Oussama Idrissi en Lassina Traoré in te brengen. Er werd echter niet meer gescoord in Italië. Daarmee is de Europese campagne voor dit seizoen voorbij. Komende zondag komt de ploeg van Ten Hag wel direct weer in actie in de finale van de KNVB Beker tegen Vitesse.

AS Roma – Ajax 1-1 (0-0)
49. Brobbey 0-1