Verslag | Ajax kent geen genade voor hekkensluiter Vitesse

Taylorschot1920
Taylorschot1920

Ajax heeft weer een paar stappen omhoog gemaakt op de ranglijst. De Ajacieden staan nu achtste in de Eredivisie dankzij een simpele overwinning op Vitesse: 5-0. Ajax scoorde via Jorrel Hato, Kristian Hlynsson, Chuba Akpom en Kenneth Taylor. De vijfde goal van de avond kwam op het scorebord via Vitessenaar Dominik Oroz.

Tags

  • #AJAVIT

Socials

In de Johan Cruijff ArenA werd voor aanvang van Ajax – Vitesse stilgestaan bij het overlijden van Ruud Geels. De topspits overleed vorige week zaterdag op 75-jarige leeftijd. Ajax startte ijzersterk aan de wedstrijd na de indrukwekkende minuut stilte.

Al na iets meer dan 120 seconden voetballen lag de 1-0 al achter Eloy Room. De mee opgekomen Jorrel Hato ging een één-tweetje aan met Steven Bergwijn en schoof nadat hij de bal terug had gekregen de openingstreffer keurig in het doel. Na een korte VAR-check konden de armen van de zeventienjarige verdediger omhoog.

De VAR had niet veel later een stuk langer nodig om een tegentreffer van Hamulic af te keuren. De Vitessenaar schoot prachtig binnen met een lob over Diant Ramaj, maar werd afgevlagd. Omdat de VAR uiteindelijk niet kon constateren of hij daadwerkelijk buitenspel stond of niet, ging de arbitrage af op het vlagsignaal van de grensrechter. Daarmee bleef het dus 1-0.

Terwijl Vitesse nog baalde van de afgekeurde gelijkmaker, zette Hlynsson Ajax alweer op 2-0. De architect van die treffer was eigenlijk Benjamin Tahirovic. Hij vond Kenneth Taylor met een leep balletje. De middenvelder legde met zijn borst de bal panklaar voor Hlynsson. De IJslander schoof daarna keurig de 2-0 binnen.

Akpom dicht bij de 3-0
In de eerste helft was alleen spits Akpom nog dicht bij een goal. Hij werd in het strafschopgebied weggestoken en vuurde diagonaal af op de goal van Room. Zijn poging ging alleen rakelings over.

In de slotfase van de eerste helft was Vitesse nog enorm dicht bij een aansluitingstreffer. Nadat een aanval van Ajax stuk was gelopen, kwamen de Arnhemmers er razendsnel uit via Manhoef. De Arnhemmer speelde uiteindelijk Boutrah in die met een bekeken schot Ramaj probeerde te verschalken. Hij schoot alleen rakelings naast.

De tweede helft was pas enkele minuten oud toen Steven Berghuis de bal laag in de zestien bracht. Na een overstapje van Taylor leek Akpom de 3-0 te maken. Uit de herhaling bleek echter dat Oroz de bal achter zijn eigen doelman tikte.

Vijfklapper
Even later kwam Akpom alsnog op het scorebord. De Engelsman maakte daarmee in vier opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden een goal. De spits kopte uit een corner raak. Room probeerde de poging nog wel uit het doel te ranselen, maar kon niet voorkomen dat de bal over de doellijn ging.

Kenneth Taylor maakte het Amsterdamse feestje na ruim een uur spelen helemaal compleet. De Ajax-middenvelder kreeg de bal aangespeeld van Steven Berghuis en leek 'm in de verre hoek te gaan schieten. In plaats daarvan sleepte hij de bal terug en stuurde daarmee twee spelers van Vitesse het bos in. Het was daarna een koud kunstje voor Ajax nummer 8 om de 5-0 binnen te schuiven. Daar bleef het verder bij in de Johan Cruijff ArenA.

Ajax – Vitesse 5-0 (2-0)
03. Hato 1-0
13. Hlynsson 2-0
50. Oroz (e.d.) 3-0
58. Akpom 4-0
66. Taylor 5-0

Ajax: Ramaj; Gaaei, Rensch, Hato, Martha, Tahirović (75. Medić) , Taylor (85. Salah-Eddine), Hlynsson (68. Forbs), Berghuis (75. Godts), Akpom (68. Mikautadze), Bergwijn

Gerelateerde artikelen

Hlynssontaylor1920

In beeld | Ajax - Vitesse

Ajax heeft met ruime cijfers gewonnen van Vitesse. In de Johan Cruijff ArenA werd het 5-0 via Jorrel Hato, Kristian Hlynsson, Chuba Akpom, Kenneth Taylor en een eigen goal. De belangrijkste foto’s vind je in dit artikel.

Tags

  • #AJAVIT

Socials

231124 Hato

Hato trots op Oranje-debuut: 'Droom die uitkomt'

Jorrel Hato maakte dinsdagavond tijdens de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Gibraltar zijn debuut voor het Nederlands elftal. En dat al op zeventienjarige leeftijd. "Ik heb een heel leuke week gehad, een goede week ook", vertelt hij. "Het is een droom die uitkomt dat ik heb mogen debuteren."

Tags

  • #Hato

Socials