Ajax komt in kletsnat Almere niet verder dan gelijkspel

Bassey1280 Oefenduel

Ajax heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een gelijkspel tegen Almere City FC. Zes dagen voordat de Eredivisie voor de Ajacieden van start gaat met een wedstrijd in Limburg tegen Fortuna Sittard bleek de eerstedivisionist een taaie opponent. In het Yanmar Stadion werd het 1-1. Brian Brobbey maakte de Amsterdamse treffer.

• #PreSeason

In het Yanmar Stadion kregen de Ajax-spelers die zaterdagavond tijdens de Johan Cruijff Schaal niet of amper in actie kwamen, speelminuten om wedstrijdritme op te doen. Onder andere nieuwkomers Calvin Bassey en Fransisco Conceição deden vanaf de aftrap mee in Almere.

Voor beide elftallen vormde de oefenwedstrijd het slotstuk van de voorbereiding. De thuisploeg komt vrijdagavond in actie tegen VVV-Venlo. Voor Ajax staat zaterdag dus de eerste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen op het programma tegen Fortuna Sittard.

En dus was het voor Alfred Schreuder een ideaal moment om nog even de laatste spelers aan het werk te zien voor de start van de competitie. Omdat Almere City FC de linies kort op elkaar hield, was het kijkplezier in de eerste kwart van de wedstrijd ver te zoeken. Ajax was zelf in aanvallend opzicht ook te slordig aan de bal om de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie kapot te spelen.

Schreuder bekeek de wedstrijd vanaf de tribune in Almere. Zijn assistenten, Matthias Kaltenbach en Michael Reiziger, kregen de eindverantwoordelijkheid vanaf de bank. Zij zagen hoe Brobbey na iets meer dan een half uur vanuit het niets de score opende in Flevoland. Een matige uittrap van doelman Bakker kwam in de voeten terecht van Sean Klaiber, die tot ver op de helft van Almere City FC druk probeerde te zetten.

Koelbloedig
Met een gelukje zette de rechtsback daarna Brobbey één-op-één met Bakker. De spits toonde zich koelbloedig door de eerste de beste kans die hij kreeg direct te promoveren tot een doelpunt. De kansen die Almere City FC kreeg, kwamen vooral door fouten in de opbouw van Ajax. Zowel Bassey als Pasveer leverde de bal eenvoudig in, maar tot de gelijkmaker kwam het voor rust niet.

Vrij vroeg in de tweede helft maakte Almere City FC wel de 1-1. Bij een ingestudeerde hoekschop van de thuisploeg werd de ingevallen Kian Fitz-Jim bij de tweede paal geklopt door de Almeerse verdediger Jacobs.

Conceição raakt de paal
Ook in de tweede helft bleef de thuisploeg met compact voetbal knap overeind in een verder druilerig decor. Ajax had moeite met het murw spelen van de verdediging, al was Conceição er na tweederde van de wedstrijd wel dichtbij. De rechtsbuiten nam de bal na een crosspass van Schuurs knap aan, baande zich een weg door de zestien van Almere City FC en punterde daarna de bal op de buitenkant van de paal.

Naarmate de minuten wegtikten in Almere werden steeds meer jonge spelers in het veld gebracht voor Ajax. Ook deze Amsterdamse talenten konden het verschil niet meer maken in Flevoland. Daardoor bleef het 1-1.

Almere City FC – Ajax 1-1 (0-1)
35. Brobbey 0-1
47. Jacobs 1-1

Ajax: Pasveer, Klaiber (46. Fitz-Jim), Schuurs, Bassey (62. Pierie), Baas, Regeer (75. Gooijer), Ünüvar (82. Warmerdam), Hlynsson, Daramy (62. Bandé), Brobbey (62. Rasmussen), Conceição (75. Hansen)