Verslag | Ajax krijgt opnieuw een tik te verwerken tegen Napoli

Timber 1280
Timber 1280

Ajax heeft voor de tweede keer in acht dagen een deuk in het vertrouwen opgelopen tegen Napoli. De Amsterdammers gingen, na de 1-6-nederlaag van een week geleden, opnieuw onderuit tegen de koploper van de Serie A: 4-2. Davy Klaassen en Steven Bergwijn kwamen voor Ajax op het scorebord in de vierde speelronde van de UEFA Champions League.

Tags

  • #UCL
  • #NAPAJA

Socials

Alfred Schreuder had dinsdagavond op de persconferentie zijn hoop nog uitgesproken op een goed resultaat in het Stadio Diego Armando Maradona. Al gaf hij direct toe beducht te zijn voor de koploper van poule A. "Als je thuis van Liverpool wint en in de competitie bijna alles hebben gewonnen, dan weet je gewoon dat het een goede ploeg is."

Dat bleek helaas vrij snel in de wedstrijd. Ajax kreeg binnen vijf minuten de eerste dreun van de avond te verwerken. Hirving Lozano liep weg bij Calvin Bassey, ging de één-twee aan met Piotr Zelinski en liet de linksback van Ajax andermaal zijn hielen zien. De Pool wipte de bal over de laatste linie van Ajax op de inmiddels vrij gekomen Lozano. Die kopte de bal over Remko Pasveer heen.

Hoog tempo
Het leek alsof Ajax die goal nodig had om zelf wakker te worden. De twee buitenspelers van Ajax, Bergwijn en Steven Berghuis, hadden hun vizier net niet op scherp, maar gaven wel een signaal af. Eerst schoot Bergwijn over de grond in de lange hoek, maar Alex Meret tikte de bal net uit zijn goal. Eén minuut later probeerde Berghuis het van grote afstand. Hij krulde de bal net naast.

Het tempo lag, net als in de thuiswedstrijd, vanaf het begin enorm hoog. Na de dubbele Ajax-kans was het Napoli dat wel efficiënt omging met de kansen. Na een aanval over de linkerflank werd Giacomo Raspadori op randje zestien aangespeeld. De Italiaan schoot kiezelhard via de paal binnen.

Na die 2-0 van de Italianen ging het tempo wat omlaag. Napoli had de gewenste voorsprong en liet Ajax meer aan de bal. De ploeg van Schreuder liet aan de bal af en toe nog aardige dingen zien. Zo combineerde Kenneth Taylor met Klaassen dwars door de Napolitaanse verdediging. De twintigjarige middenvelder schoot uiteindelijk in het zijnet. Qua kansen viel er in de eerste helft niks meer te noteren.

Schreuder wisselde niet in de rust en zag hoe het elftal dat in de eerste helft nog zo slecht startte, in het tweede bedrijf juist wel goed van zich afbeet. De eerste paar voorzetten vanaf rechts leverden nog geen grote kansen op. Toen de bal vanaf links door Bassey werd ingeslingerd was het wel direct raak. Hij vond Klaassen, die op zijn beurt de bal hard richting de goal kopte. Napoli-doelman Meret zat er nog wel aan, maar was uiteindelijk kansloos op de poging van de middenvelder.

Daarna zette de Italiaanse ploeg weer een tandje bij. Ajax had het daar al een tijdje lastig mee, maar kwam uiteindelijk wat ongelukkig op een 3-1-achterstand. Van dichtbij kreeg Jurriën Timber de bal tegen zijn hand aangeschoten. Scheidsrechter Zwayer floot in eerste instantie niet, maar werd door de VAR naar het beeldscherm geroepen. De Duitse arbiter wees daarna resoluut naar de stip. Khvicha Kvaratskhelia pakte het cadeautje uit: 3-1.

Strafschop voor Ajax
Napoli had op dat moment spits Viktor Oshimen ingebracht. De pijlsnelle aanvaller werd veelvuldig de diepte in gestuurd, maar stond net zo vaak buitenspel. Omdat de Italianen niet doordrukten, leek het geloof terug te komen bij Ajax. Zeker toen de ingevallen Brian Brobbey werd ingespeeld in de zestien en naar de grond werd getrokken. Ajax kreeg een penalty, die loepzuiver werd ingeschoten door Bergwijn: 3-2.

Even leek er nog hoop op een goed einduitslag voor de Ajacieden, tot aanvoerder Daley Blind de fout in ging in de absolute slotfase. Oshimen pakte de bal af van de captain en kon uiteindelijk in een leeg doel de 4-2 maken. 

Ajax blijft daardoor op de derde plek staan in de poule. Napoli heeft zich met de overwinning gekwalificeerd voor de knock-outfase van de Champions League.

Napoli – Ajax 4-2 (2-0)
4. Lozano 1-0
16. Raspadori 2-0
49. Klaassen 2-1
62. Kvaratskhelia (pen.) 3-1
83. Bergwijn (pen.) 3-2
90. Oshimen 4-2

Ajax: Pasveer; Sanchez (65. Baas), Timber, Blind, Bassey; Álvarez, Taylor (65. Grillitsch), Klaassen; Berghuis (84. Conceição), Kudus (65. Brobbey), Bergwijn (84. Ocampos)

Tags

  • #UCL
  • #NAPAJA

Socials

Gerelateerde artikelen

Pasveer 1280

In beeld | Napoli - Ajax

Ajax heeft woensdagavond de uitwedstrijd tegen Napoli met 4-2 verloren. Alle foto's rondom het vierde groepsduel in de UEFA Champions League zijn hier te vinden.

Tags

  • #UCL
  • #NAPAJA

Socials