Verslag | Ajax uitgeschakeld in Champions League

Balende Tadic 1420

Ajax moest woensdagavond Liverpool verslaan om nog een kans te hebben op overwintering in de UEFA Champions League. Dat lukte niet. Ondanks een prima beginfase van de thuisploeg ging de formatie van Jürgen Klopp met een 0-3-zege aan de haal.

• #UCL
  • #AJALIV

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd in de sfeervolle Johan Cruijff ArenA en had in de derde minuut al op voorsprong móeten komen. Steven Berghuis schoot de bal echter van dichtbij op de paal. Slecht uitverdedigen van Liverpool bracht Berghuis ook in de zestiende minuut in kansrijke positie. Helaas krulde hij de bal nu net langs de verkeerde kant van de paal. Ook Jorge Sánchez had een minuut later de mogelijkheid om tot scoren te komen, maar doelman Becker kon de bal eenvoudig plukken.

Kans gemist
Hoewel de wedstrijd steeds meer in balans kwam, was het toch weer Ajax dat een aardige mogelijkheid kreeg. Met vier aanvallers tegen twee verdedigers trokken de Amsterdammers richting Becker; Brobbey gaf voor vanaf rechts waar Tadic een kon afdrukken. Hij schoot echter tegen Alexander-Arnold aan.

Prompt deed de aloude voetbalwet zich weer gelden; als je de kansen niet benut, scoort de ander. Dus dat deed Liverpool dan ook. Nadat Sanchez verkeerd timede, kon Henderson voorgeven. Daar stond Salah klaar om de 0-1 binnen te tippen. Kort daarna hadden de Engelsen zelfs ook nog een grote kans op de 0-2, maar bracht de paal redding op een inzet van Nuñez.

Liverpool neemt afstand
Schreuder liet dezelfde elf aan de tweede helft beginnen. Zij keken in de 49e minuut toe hoe Robertson uit een corner het hoofd vond van Nuñez. Die miste deze kans dit keer niet: 0-2. Nog geen drie minuten later lag ook nummer drie achter Pasveer. Elliot was Álvarez te snel af en schoot kiezelhard binnen.

De trainer bracht vervolgens Owen Wijndal en Mohammed Kudus voor Daley Blind en Davy Klaassen. Vijf minuten later mocht ook Kenneth Taylor invallen. Tot ongenoegen van het publiek haalde Schreuder Brobbey naar de kant. Ondanks die wisselingen kwam er geen verandering in de stand.

Volgende week moet Ajax tegen Rangers een plek in de Europa League veilig stellen. Als de Amsterdammers winnen, gelijkspelen of met minder dan vijf goals verschil verliezen is die doelstelling gehaald.

Ajax – Liverpool 0-3 (0-1)