Verslag | Ajax loopt in Berlijns mes en is uitgeschakeld in Europa

Treurnis Berghuis 1420

Ajax is er donderdagavond in Berlijn niet in geslaagd de volgende ronde van de UEFA Europa League te bereiken. Na het doelpuntloze gelijkspel in Amsterdam volgde een 3-1-nederlaag bij FC Union Berlin.

• #UEL
  • #FCUAJA

Trainer John Heitinga kon donderdagavond in Berlijn tóch een beroep doen op Edson Álvarez. De Mexicaan viel zondag uit met een blessure aan de schouder en zijn meespelen was tot de speeldag twijfelachtig. Maar er kwam groen licht, dus stond hij op het veld in het stadion An der Alten Försterei. Daar vond hij Calvin Bassey ook terug, die tegen FC Union Berlin de voorkeur kreeg boven Owen Wijndal.

Strafschop Union
Ajax trok aan het begin het initiatief naar zich toe, kwam tot een mooie aanval via de as van het veld die helaas zonder resultaat bleef. De thuisploeg kwam er het eerste kwartier bijna niet aan te pas. Tot de Berlijners in de achttiende minuut in de aanval gingen en Bassey de bal tegen de hand kreeg. De VAR riep scheidsrechter De Burgos naar de kant en na lang aarzelen gaf hij FC Union Berlin een strafschop. Gero Rulli zat er dichtbij maar het schot van Knoche ging toch tegen het net.

Daardoor ontvouwde zich het scenario dat je juist níet wilde in het hol van de leeuw. De Duitsers, geroemd om hun defensieve kracht, konden zich terugtrekken in de stellingen en loeren op de counters.

Van Ajax werden snelheid, verrassende acties en mooie combinaties gevraagd. Dat lukte af en toe ook en Ajax leek – na een prachtige aanval - net voor rust op gelijke hoogte te komen. Helaas stond Mohammed Kudus nipt buitenspel. In de tegenstoot kreeg Ajax een mokerslag te verwerken toen een inzet van Juranovic door Rulli niet kon worden gekeerd; 2-0.

Ajax kon na rust maar één ding proberen; zo snel mogelijk de aansluitingstreffer produceren. Dat lukte zowaar. Steven Bergwijn gaf in de 47e minuut een prima voorzet die door Kudus binnengelopen werd. Ajax leefde nog.

Van korte duur
Helaas was dat van korte duur. Drie minuten later nam de thuisploeg alweer afstand van Ajax. Ex-Ajacied Doekhi werkte de bal na een corner binnen waardoor de formatie van Heitinga weer tegen twee goals achterstand aankeek.

Na een uur spelen had het nog leuk kunnen worden, toen Kudus een gigantische kans kreeg om opnieuw een aansluitingstreffer te maken. Helaas schoot hij vrij voor het doel naast. Het geloof lekte weg bij de Amsterdammers. Ze probeerden het wel, maar het zat er niet in.

In de slotfase ontspon zich nog een klein opstootje, waarna Álvarez met een rode kaart werd weggezonden. Het was een treurig einde van een teleurstellende Berlijnse avond.

FC Union Berlin – Ajax 3-1 (2-0)
20. Knoche (p) 1-0
44. Juranovic 2-0