Verslag | Ajax loopt zich stuk op Utrechtse muur: 1-1

Gravenberch1

Ajax is donderdagavond in eigen huis niet verder gekomen dan een 1-1-gelijkspel tegen FC Utrecht. De Amsterdammers hadden veel meer balbezit, zochten nadrukkelijk naar de overwinning, maar liepen zich regelmatig stuk op de muur die FC Utrecht had opgetrokken. Edson Álvarez maakte de enige Amsterdamse goal.

• #AJAUTR

Hoewel Ajax in het begin van het duel FC Utrecht gelijk vastzette, waren het de bezoekers die bij de eerste de beste kans toesloegen. Kerk werd in het strafschopgebied neergehaald door Nico Tagliafico. De penalty werd daarna verzilverd door Gustafson: 0-1.

FC Utrecht had het na die openingstreffer achterin lange tijd goed voor elkaar. Elke keer wanneer Ajax zich begaf richting de zestienmeter van de Domstedelingen, liepen ze daar tegen een roze gekleurde muur aan.

Op jacht naar de 1-1
In de slotfase van de eerste helft kreeg Ajax toch twee kansen snel achter elkaar. Na een goede bal op David Neres kwam de Braziliaan in kansrijke positie om te scoren. Hij besloot af te leggen op Tadic, maar bereikte de Serviër nooit met zijn balletje breed. In de rebound was de buitenspeler opnieuw gevaarlijk, maar werd zijn poging net voor de doellijn gestopt door FC Utrecht-keeper Oelschlägel.

Een minuut daarna kreeg Sébastien Haller nog een goede kopkans, maar werd zijn inzet net onder de lat onschadelijk gemaakt door de Utrechtse goalie.

Ook in de tweede helft was het balbezit voor Ajax, liet Utrecht dat ook gebeuren en was het vooral zoeken naar een opening in de laatste linie van de bezoekers. Daarnaast moest Ajax zelf nog oppassen voor de pijlsnelle Kerk.

Met een dubbele wissel probeerde Ten Hag na tien minuten spelen in de tweede helft het tij te keren. Hij bracht Davy Klaassen en Antony in voor Mohammed Kudus en Neres. Dat resulteerde vrijwel direct in de 1-1, maar Klaassen werd teruggefloten voor buitenspel. Ook de VAR ging daarin mee, al leek Van der Maarel met zijn voet het buitenspel op te heffen.

Overwinning blijft uit
Ajax bleef druk houden en daarmee kon de 1-1 niet uitblijven. Dat bleek ook twintig minuten voor tijd, toen Álvarez zich uitstekend vrijliep in de vijandelijke zestien. Na een afgemeten voorzet van Tadic tikte hij de 1-1 goed binnen.

Na die gelijkmaker bleef de druk onverminderd groot op het doel van FC Utrecht. Maar goals leverde dat niet meer op. Ajax liep zo één puntje uit op PSV en AZ. Met nog vijf wedstrijden te spelen in de Eredivisie is het gat nu twaalf punten met de naaste concurrentie.

Ajax – FC Utrecht 1-1 (0-1)
13. Gustafson (pen.) 0-1
70. Álvarez 1-1