Verslag | Ajax met speels gemak naar kwartfinale

Tadicjuichen1

Ajax is door naar de laatste acht van de UEFA Europa League. De Amsterdammers wonnen ook het tweede duel in de achtste finale van Young Boys. In Bern werd het 0-2 dankzij goals van David Neres en Dusan Tadic.

• #UEL
  • #YBAJA

Ajax kreeg in Zwitserland in eerste instantie meer tegenstand dan zeven dagen geleden in de Johan Cruijff ArenA (3-0). In de openingsfase kreeg Jean-Pierre Nsame een kans om af te drukken na een goede rush van oud-Ajacied Miralem Sulejmani over de linkerflank. De spits van Young Boys was niet zuiver genoeg om Ajax in de problemen te brengen.

Met dat speldenprikje lieten de Zwitsers zien dat ze zich niet naar de slachtbank wilden laten brengen in Stadion Wankdorf. Toch leken de Amsterdammers wakker na die eerste kans van de thuisploeg. Een minuut na de mogelijkheid van Nsame lieten de het jarige Ajax voor het eerst van zich horen via Antony.

De Braziliaan was er vandoor in het strafschopgebied van Young Boys, trok de bal terug op de opgekomen Blind, die in een mêlee van spelers slechts een verdediger van de Zwitsers raakte.

Ajax op voorsprong
Na die eerste kans voor Ajax greep de ploeg van Erik ten Hag direct de macht en kwam het op een 0-1-voorsprong via Neres. De vleugelaanvaller stond aan het einde van een aanval die begon bij een goede interceptie van Ryan Gravenberch. De achttienjarige middenvelder legde af op Tadic, die op zijn beurt Neres vrij zag staan.

Ajax verschafte zich daarmee een relaxte positie in de return. Na de 3-0-thuisoverwinning zou Young Boys nog vijf keer moeten scoren om door te gaan naar de kwartfinale. Het verzet bij de thuisploeg leek na de openingstreffer gebroken. Ajax freewheelde naar de rust zonder zelf megagrote kansen te creëren.

Vlak na de thee kreeg Ajax wel direct een flinke mogelijkheid op de 0-2 via Davy Klaassen. Ter hoogte van de penaltystip volleerde hij de bal recht op doelman Guillaume Faivre.

Met een gelukje
Een minuut later was het wel raak. Een kans van Devyne Rensch belandde ongelukkig op de hand van Mohamed Ali Camera in het zestienmetergebied van de thuisploeg. Ajax kreeg daarom een penalty. Dat cadeautje verzilverde Tadic.

Young Boys leek vlak na 0-2 van de Amsterdammers wat terug te doen via Nsame. De spits had de pech dat zijn collega Meschak Elia in dezelfde aanval buitenspel stond. Na bestudering van de VAR werd die goal afgekeurd en kwam Ajax niet meer in de problemen.

Young Boys – Ajax 0-2 (0-1)