Verslag | Ajax met tien man naar punt tegen Twente

Tadic Voorvoeten 1280

Ajax is er in de eerste thuiswedstrijd van 2023 niet in geslaagd het publiek op een zege te trakteren. Tegen FC Twente bleef het 0-0. Ajax speelde een uur met tien man nadat Devyne Rensch met een rode kaart van het veld werd gestuurd.

• #AJATWE

Alfred Schreuder kon tegen FC Twente weer een beroep doen op enkele spelers die de afgelopen week ziek waren. Jurriën Timber, Edson Álvarez, en Brian Brobbey, die woensdag in de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch nog ontbraken, stonden zaterdagavond in de eerste thuiswedstrijd van 2023 in de basis.

Mohammed Kudus, Steven Bergwijn en Steven Berghuis zaten voor het eerst dit kalenderjaar weer bij de selectie. Voor doelman Gero Rulli was het zijn eerste wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.

Gevaarlijke aanvallen
Bij FC Twente stond Vaclav Cerny in de basis. De Tsjech scoorde acht jaar terug in een editie van Ajax - Twente, toen in het roodwit. Ook deze wedstrijd liet hij zich zien. In de beginfase van de wedstrijd was de oud-Ajacied tot twee maal toe belangrijk bij gevaarlijke aanvallen van FC Twente. De eerste keer mikte hij zelf op de paal en de tweede keer gaf hij de voorzet op Vlap, die ook het aluminium raakte.

Pas in de 19e minuut kwam Ajax gevaarlijk opzetten. Davy Klaassen kopte op doel, maar Unnerstall tikte de bal net uit zijn doel. Het volgende gevaar van de Amsterdammers kwam eveneens van de 'Mister 1-0', die ook dit keer helaas niet wist te scoren.

Rode kaart Rensch
Twente was de betere ploeg en na ruim een half uur zag Rensch zich genoodzaakt de doorgebroken Van Wolfswinkel aan zijn shirt te trekken. In de val kreeg de Ajacied nog een schoen in zijn gezicht waardoor hij per brancard het veld af moest. Bovendien had hij van scheidsrechter Lindhout ook nog de rode kaart voorgeschoteld gekregen; een vervanger kon Schreuder dus niet binnen de lijnen brengen.

In de tweede helft haalde Schreuder Brobbey van het veld ten faveure van Kudus. Maar met tien man nog 45 minuten overleven was een aardige opgave voor Ajax. Toch leek Ajax in de 67e minuut op voorsprong te komen, toen na een mooie aanval een slim balletje van Taylor bijna het doel in ging.

Bergwijn komt
Met nog twintig minuten op de klok mocht Bergwijn zijn eerste officiële minuten van 2023 maken. Aan de stand veranderde niets. Ajax bleef in het eerste thuisduel van het jaar steken op 0-0.

Ajax - FC Twente 0-0

Bijzonderheden: 35. Rode kaart Rensch

Ajax: Rulli; Sanchez, Timber, Bassey, Rensch; Alvarez, Klaassen, Taylor; Conceiçao (71. Bergwijn), Brobbey (46. Kudus), Tadic