Verslag | Ajax Vrouwen grijpen naast Eredivisie Cup

Headerspitse

De Ajax Vrouwen hebben maandag verloren in de strijd om de Eredivisie Cup. Net als vorig seizoen eindigde de finale van het toernooi in een 4-3-overwinning voor FC Twente.

• #AjaxVrouwen

De landskampioen tegen de bekerwinnaar. Het affiche van de afsluiting van het seizoen: de finale van de Eredivisie Cup. Kampioen Ajax rekende in de halve finale af met PSV, terwijl FC Twente te sterk was voor Fortuna Sittard. Ajax Vrouwen – FC Twente was op Tweede Pinksterdag alweer de vijfde ontmoeting tussen de teams dit seizoen. Suzanne Bakker voerde geen wijzigingen door in de basiself. Dat betekende dat dezelfde elf namen aan de aftrap stonden die precies één week eerder de finale bereikte op bezoek bij PSV.

Enerverende eerste helft
Het waren de gasten die binnen het kwartier op voorsprong kwamen. Een fout in de opbouw van de Ajax Vrouwen zorgde ervoor dat Fenna Kalma van dichtbij de 0-1 op het scorebord zette. Amper twee minuten later was diezelfde Kalma opnieuw trefzeker. Een voorzet van rechts werd door de spits bekwaam achter Dionne van der Wal gewerkt: 0-2.

De Amsterdammers zetten daar vervolgens weinig tegenover tot de 29e minuut. Een hoekschop van Sherida Spitse viel via de rug van een FC Twente-verdediger in het doel, waardoor de Ajax Vrouwen uit het niets terug in de wedstrijd kwamen. Het doelpunt van Ajax bracht nieuw elan in de ploeg van Bakker en resulteerde in een grote kans voor Spitse. Haar volley eindigde op de vuisten van de keeper van FC Twente. Even later was het wél raak: Ashleigh Weerden kwam door via de linkerkant en vond, vanaf de achterlijn, de volledig vrijstaande Rosa van Gool: 2-2. De middenvelder maakte daarmee haar eerste goal voor de Ajax Vrouwen.

Bijna gingen de gasten alsnog met een voorsprong de rust in, maar de van richting veranderde inzet van Kalma hobbelde tegen de paal. Direct na de onderbreking was het Ajax dat wél op voorsprong kwam via Spitse. De jarige aanvoerder van de Ajax Vrouwen schoot vanaf randje zestien knap in de verre hoek, waardoor Ajax de snelle 0-2-achterstand omboog naar een 3-2-voorsprong.

Doelpunten
Een goede aanval van FC Twente over links resulteerde een kleine tien minuten later alweer in het zesde doelpunt van de middag. Suzanne Giesen kon van dichtbij de gelijkmaker binnenschieten. Diezelfde Giesen bracht FC Twente zelfs op voorsprong. Een steekpass van achteruit belandde bij de middenvelder van de Tukkers, die op haar beurt de bal koel achter Van der Wal schoof: 3-4.

De Ajax Vrouwen moesten op zoek naar een vierde goal. Grant was daar tien minuten voor tijd heel dicht bij, maar haar inzet ging rakelings naast het doel. Ook een kopbal van Tiny Hoekstra viel niet binnen, het ontbrak de poging aan kracht. Vlak voor tijd was het invaller Isabelle Hoekstra die haar ploeg bijna alsnog op gelijke hoogte bracht, maar haar bal werd geblokt. Daardoor eindigde de finale van de Eredivisie Cup, net als vorig seizoen, opnieuw in een 4-3-zege voor FC Twente.

Ajax Vrouwen – FC Twente 3-4 (2-2)