Verslag | Ajax Vrouwen schrijven historie in Johan Cruijff ArenA

Hoekstrajuichtgoal1920
Hoekstrajuichtgoal1920

De Ajax Vrouwen hebben voor een enorme stunt gezorgd door in de openingswedstrijd in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League te winnen van Paris Saint-Germain. In de Johan Cruijff ArenA zagen zo'n vijftienduizend toeschouwers hoe de Ajax Vrouwen met 2-0 wonnen. De Ajax-goals werden gemaakt door Tiny Hoekstra en Sherida Spitse.

Tags

  • #UWCL
  • #AjaxVrouwen

Socials

Voor de Ajax Vrouwen was het duel in de Johan Cruijff ArenA een primeur op het hoogste Europese clubniveau. Drie jaar geleden werd de UEFA Women’s Champions League op de schop gegooid en de groepsfase geïntroduceerd. Daarvoor kende het toernooi enkel een knock-outfase. De Ajax Vrouwen plaatsten zich als eerste Nederlandse ploeg ooit voor de poulefase.

Het eerste half uur had niet zoveel om het lijf in de Amsterdamse voetbaltempel. Paris Saint-Germain had optisch het overwicht, maar de Ajax Vrouwen hielden de Fransen prima bij het doel vandaan. De grootste kans was een kopbal van Tabitha Chawinga. Met een boogje kopte ze de bal van ruime afstand boven op de lat.

Opportunistisch Ajax
Omdat Paris Saint-Germain amper gevaarlijk werd, geloofden de Ajacieden steeds meer in eigen succes. De ploeg van Suzanne Bakker begon steeds opportunistischer te voetballen en dat werd beloond. Een schot van afstand van Nadine Noordam werd van richting veranderd en viel voor de voeten van Tiny Hoekstra. Zij schoot de bal vanuit een lastige hoek achter Constance Picaud: 1-0.

Het feest werd voor rust nog groter nadat Clare Hunt een vrij lompe overtreding beging in het strafschopgebied op Ashleigh Weerden. Aanvoerder Spitse ging achter de bal staan en schoot onberispelijk de 2-0 binnen.

Ook in de tweede helft waren de Ajax Vrouwen allerminst onder de indruk van de runner-up uit Frankrijk. De grootste kansen waren opnieuw voor de Amsterdammers. Zo schoot Hoekstra een teruggetrokken bal maar net over.

Herhaling van 1994
De grootste Franse kans ontstond pas zo'n twintig minuten voor tijd. Na wat gefrommel in de zestien van Ajax kreeg Korbin Albert de mogelijkheid om uit te halen. De Noorse schoot hard, waardoor Van Regina van Eijk de bal niet in één keer kon pareren. Via haar handen leek de bal in het doel te verdwijnen, maar de Ajax-goalie herstelde zich razendsnel en tikte de bal nog voor de doellijn weg.

In de slotfase waren de Ajax Vrouwen via de sterk spelende Hoekstra nog dicht bij de 3-0. Haar inzet van dichtbij kon nog net worden geblokt door een Franse verdediger. Met de 2-0-overwinning van de Ajax Vrouwen herhaalde de geschiedenis zich. Ook de mannentak won in 1994 de eerste Champions League-wedstrijd in de clubhistorie met 2-0. Toen werd in het Olympisch Stadion AC Milan met 2-0 verslagen.

Ajax Vrouwen – Paris Saint-Germain 2-0 (2-0)
34. Hoekstra 1-0
45+1. Spitse (pen.) 2-0

Ajax Vrouwen: Van Eijk; Kardinaal (67. Keijzer), Spitse, De Sanders, Weerden; Noordam (67. Van de Velde), Van Gool (78. Noordman), Yohannes (78. Sabajo); Grant, Leuchter, T. Hoekstra (85. I. Hoekstra)

Gerelateerde artikelen

Juichfotoajaxvrouwen1920

Liveblog | Ajax Vrouwen stunten in UWCL

De Ajax Vrouwen hebben woensdagavond een prachtige overwinning geboekt in de UEFA Women's Champions League. De ploeg van Suzanne Bakker versloeg het Franse Paris Saint-Germain met 2-0. In dit liveblog blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom deze Europese wedstrijd.

Tags

  • #UWCL
  • #AjaxVrouwen

Socials

Kardinaalajapsg1920

In beeld | Ajax Vrouwen - Paris Saint-Germain

De Ajax Vrouwen hebben historie geschreven. In de Johan Cruijff ArenA wonnen de Ajacieden met 2-0 van Paris Saint-Germain in de UEFA Women's Champions League. In dit artikel vind je de foto's terug van het duel in Amsterdam.

Tags

  • #UWCL
  • #AjaxVrouwen

Socials

MD Video

From her story to history | Ajax Vrouwen x UEFA Women's Champions League

History in the making! De Ajax Vrouwen maken zich op voor een prachtig avontuur op het hoogste podium van het Europese clubvoetbal: de UEFA Women's Champions League. De wedstrijd tegen Paris Saint-Germain in de Johan Cruijff ArenA is pas het begin. Later in de groepsfase nemen de Ajacieden het ook op tegen AS Roma en Bayern München. From her story to history.

Tags

  • #UWCL
  • #AjaxVrouwen

Socials