Verslag | Ajax Vrouwen hebben weinig moeite met Fortuna Sittard bij competitiestart

Pelova1280
Pelova1280

De Ajax Vrouwen zijn vrijdag het nieuwe Azerion Vrouwen Eredivisie-seizoen gestart met een overwinning. De Ajacieden wonnen op sportcomplex de Toekomst met 4-0 van nieuwkomer Fortuna Sittard. Victoria Pelova (2), Van Koot (eigen doelpunt) en Soraya Verhoeve namen de Amsterdamse treffers voor hun rekening.

• #AjaxVrouwen

Het treffen tussen de Ajax Vrouwen en Fortuna Sittard kwam vrijdagavond moeizaam op gang. Er waren wat speldenprikjes over en weer, maar een vroege openingstreffer bleef uit. In de tiende minuut kreeg de ploeg van Suzanne Bakker de eerste grote kans van de wedstrijd. Een voorzet van Pelova, die volgde uit een korte corner, werd rakelings langs het doel van de Limburgers gekopt door Lisa Doorn.

Pelova breekt de ban
Na deze grote kans namen de Ajax Vrouwen het heft in handen. De Ajacieden legden Fortuna Sittard de wil op en creëerden een aantal goede mogelijkheden. In de 23e minuut werd het goede veldspel ook omgezet in een treffer, Pelova schoot een piekfijne voorzet van Chasity Grant tegen de touwen: 1-0.

Kort na de openingstreffer kreeg de uitploeg een grote kans op de gelijkmaker. Fortuna Sittard-aanvaller Tuin liep weg uit de rug van de Ajax-verdedigers, maar faalde oog-in-oog met Lize Kop.

Nadat de Ajax Vrouwen met de schrik vrijkwamen, nam de ploeg van Bakker het initiatief weer over. De Ajacieden behielden tot aan de rust het overwicht, maar slaagden er niet in om de voorsprong te verdubbelen. De Amsterdammers zochten de kleedkamer op met een minimale voorsprong.

Afgekeurde goal
Liza van der Most kwam na de rust binnen de lijnen. De rechtsback verving Isa Kardinaal. Met de ervaren Ajacied in de ploeg wist Pelova kort na rust Fortuna Sittard-keeper Lemey voor de tweede keer te verschalken, het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Eigen doelpunt
Het tempo ging na de afgekeurde goal een beetje uit de wedstrijd en grote kansen bleven hierdoor uit. Tiny Hoekstra, Nikita Tromp en Nadine Noordam werden in de loop van de tweede helft in de ploeg gebracht. De wissels brachten energie in de wedstrijd en dit leverde in de 77e minuut een nieuwe treffer op. Een voorzet ging via Fortuna Sittard-verdediger Van Koot in het eigen doel: 2-0.

Sterke slotfase
In de slotfase waren de Ajax Vrouwen nog twee keer trefzeker. Pelova maakte haar tweede treffer, terwijl Verhoeve in de blessuretijd de 4-0 tegen de touwen schoot.

Komende dinsdag komen de Ajax Vrouwen opnieuw in actie. Dan spelen ze in de tweede voorronde van de UEFA Women’s Champions League tegen Arsenal. De Ajacieden trappen om 20:30 uur af in Londen.

Ajax Vrouwen – Fortuna Sittard 4-0 (1-0)
23. Pelova 1-0
77. Van Koot (e.d.) 2-0
90. Pelova 3-0
90+1. Verhoeve 4-0

Opstelling Ajax Vrouwen: Kop; Kardinaal (46. Van der Most), De Sanders, Doorn, Verhoeve; Spitse, Sabajo (74. Tromp), Pelova; Grant (64. Hoekstra), Leuchter (86. Munsterman), Weerden (74. Noordam)