Verslag | Ajax Vrouwen winnen KNVB Beker in Nijmegen

Header21280
Header21280

De Ajax Vrouwen hebben maandagmiddag ten koste van PSV de eerste prijs van het seizoen in de wacht gesleept. In Nijmegen wonnen de Ajacieden met 1-2 van de Eindhovenaren. Dankzij doelpunten van Nadine Noordam en Romée Leuchter werd de vijfde Nederlandse beker in de clubhistorie veroverd.

• #psvaja
  • #TheFinals

Het eerste wapenfeit van de Ajax Vrouwen in de bekerfinale vond plaats na negen minuten. Een afvallende vrije bal kwam voor de voeten van Noordam. De middenvelder schoot hard op het doel van PSV, maar de inzet kon nog net geblokt worden door een PSV-speler.

Een kwartier later kreeg de ploeg van Danny Schenkel via Leuchter nieuwe mogelijkheden om op voorsprong te komen. De Oranje-international was het eindstation van twee goede aanvallen, maar zag beide doelpogingen gekeerd worden door PSV-sluitpost Alkemade.

Voorsprong via Noordam
In de 38e minuut kwam de gewenste voorsprong voor de Ajacieden alsnog op het scorebord. Victoria Pelova speelde een strakke bal in op Leuchter, die vervolgens goed klaarlegde voor Noordam. De 23-jarige middenvelder schoot de bal met een geplaatst schot tegen de touwen: 0-1.

Na de openingstreffer werd Ajax sterker, maar het overwicht kon niet omgezet worden in een tweede treffer. Niettemin gingen de Ajacieden met een verdiende 0-1 voorsprong de rust in.

De Eindhovenaren kwamen sterker uit de kleedkamer, maar de Ajax Vrouwen wisten goed stand te houden in de openingsfase van de tweede helft. Naarmate het tweede bedrijf vorderde, werden de ruimtes op het veld steeds groter. In de 66e minuut leken de Ajacieden hiervan gebruik te maken. Na een steekpass van Pelova liep Chasity Grant richting het PSV-doel. De aanvaller haalde hard uit vanaf de rand van het zestienmetergebied, maar zag haar schot uiteenspatten op de lat.

Ajax toont veerkracht
Tien minuten na deze grote kans kregen de Ajax Vrouwen de gelijkmaker om de oren. Jonna van de Velde liet zich in een duel aan de zijlijn gemakkelijk aftroeven door Rodriguez, waardoor de tegengoal werd ingeleid. Thestrup kon na een voorzet van de PSV-speler binnentikken: 1-1.

De ploeg van Schenkel zat niet bij de pakken neer en toonde veerkracht. Kort na de tegengoal hadden de Amsterdammers via een knappe kopbal van Leuchter namelijk alweer een nieuwe voorsprong te pakken. De assist van Pelova - een indraaiende voorzet - was minstens zo mooi en verdiende eveneens credits.

Na de 1-2 van de Ajax Vrouwen werd het tempo in de wedstrijd verhoogd. Er kwamen nog een aantal kansen over en weer, maar de Amsterdammers wisten de voorsprong te verdedigen.

Dankzij deze knappe overwinning hebben de Ajacieden de vijfde Nederlandse beker in de geschiedenis in de wacht gesleept. Met nog vijf competitiewedstrijden op het programma en drie punten achterstand op koploper FC Twente, zijn de Ajax Vrouwen nog volop in de race om dit seizoen de dubbel te pakken.

PSV – Ajax 1-2 (0-1)
38. Noordam 0-1
74. Thestrup 1-1
76. Leuchter 1-2

Ajax Vrouwen: Van Eijk; Van der Most, Van der Gragt, Doorn, Van de Velde; Spitse, Noordam, Bakker (89. Hoekstra), Pelova; Grant, Leuchter