Verslag | Ajax walst in tweede helft over PSV heen: 5-0

Berghuishaller1280

Ajax heeft de toch al sterke week een heerlijk vervolg gegeven in de Johan Cruijff ArenA. Na de 4-0-overwinning op Borussia Dortmund dinsdag in de UEFA Champions League, werd zondag in de Eredivisie PSV met 5-0 opzij geschoven. Steven Berghuis, Sébastien Haller, Antony, Davy Klaassen en Dusan Tadic zagen zichzelf terug op het scorebord.

• #AJAPSV

PSV startte sterk en kreeg in de eerste tien minuten drie kansen. Telkens bracht Remko Pasveer redding. Daarna trok Ajax de wedstrijd naar zich toe.

Na wat speldenprikjes van Berghuis en Edson Álvarez was het met nog geen twintig minuten voetbal op de klok wel raak. Captain Tadic ging er vandoor op de linkerflank en vond met een lage voorzet Berghuis in het strafschopgebied. De aanvallende middenvelder schoot direct op goal en liet Drommel volstrekt kansloos: 1-0.

PSV hervond zich enigszins na die tegengoal en kreeg via Boscagli een kans op de gelijkmaker. Na een overtreding van Lisandro Martínez op het randje van het strafschopgebied van Ajax ging de Fransman achter de bal staan. Hij krulde de bal langs de muur, maar vond Pasveer op zijn weg.

Opnieuw kans voor Berghuis
Het leek Ajax er veel aan gelegen om voor de rust nog een tweede doelpunt te maken. Via Berghuis kwam de kans op een tweede treffer er ook nog. Nu kwam de voorzet vanaf de linkerflank van Blind, precies op het hoofd van de Ajacied. Hij kopte hard op de goal, maar zag tot zijn schrik dat hij precies tegen Haller aan kopte. Daardoor bleef het 1-0 na 45 minuten.

In de tweede helft probeerden de bezoekers Ajax snel vast te zetten. Daardoor duurde het even voordat er iets noemenswaardig gebeurde. Dat de 2-0 uit een corner viel, was daarom niet verwonderlijk. Ajax nam de hoekschop kort. De uitdraaiende voorzet van Tadic kwam op het hoofd van Haller, die diagonaal schitterend raak kopte.

Daarmee was de beer los bij Ajax. Na driekwart wedstrijd schoot ook Antony de bal tegen de touwen. Hij kreeg van Haller een niet te missen kans in het strafschopgebied van PSV en mikte de 3-0 achter doelman Joël Drommel.

Klaassen valt heerlijk in
Het verzet van de bezoekers was daarmee definitief gebroken. Na balverlies van PSV op het middenveld in de 75e zocht Ajax razendsnel het strafschopgebied van de Eindhovenaren. De aanval leek bij Haller spaak te lopen na een ingreep van Boscagli, maar de bal viel prompt voor de voeten van de ingevallen Klaassen. Hij schoot in één keer op doel en krulde de bal achter Drommel.

Ajax controleerde het duel en de Eindhovenaren waren niet meer bij machte gevaar te stichten voor de Amsterdamse goal. Sterker nog, de ruimtes werden alleen maar groter. Tadic maakte in de blessuretijd het feest helemaal compleet met de 5-0. De Servische Ajacied maakte daarmee zijn honderdste treffer als speler in de Eredivisie.

Ajax - PSV 5-0 (1-0)
19. Berghuis 1-0
56. Haller 2-0
66. Antony 3-0
76. Klaassen 4-0
90+3. Tadic 5-0

Ajax: Pasveer, Mazraoui, Timber, Martínez, Blind (80. Tagliafico), Álvarez (88. Schuurs), Gravenberch (80. Kudus), Berghuis (69. Klaassen), Antony (80. Neres), Haller, Tadic