Verslag | Ajax walst over Vitesse heen

Neres Vitesse 1420
Neres Vitesse 1420

Ajax heeft zondagmiddag in eigen huis ruim gewonnen van Vitesse. De ploeg van Erik ten Hag maakte korte metten met de Arnhemmers: 5-0. Daarmee wisten de Ajacieden het chagrijn weg te spoelen van het 1-1-gelijkspel van vorige week tegen FC Twente.

Tags

  • #AJAVIT

Socials

De middag begon goed toen Antony Ajax al vroeg op voorsprong zette. De aanval die daaraan voorafging zat vol met spelvreugde en pure kwaliteit. De Braziliaan speelde samen met rechtsback Noussair Mazraoui de Arnhemse verdediging volledig kapot. Antony schoot na een lekkere combinatie met een diagonaal schot de bal achter doelman Schubert.

 

Ajax dominant
Ajax oogde een stuk scherper en gretiger dan een week geleden tegen FC Twente. Dat bleek ook uit een vrij simpele, maar effectieve aanval na de 1-0 over slechts een paar schijven. Na een ferme uittrap van Maarten Stekelenburg kopte Sébastien Haller de bal door naar Dusan Tadic. De Serviër zette Ryan Gravenberch aan het werk. Hij speelde doelman Schubert voorbij, maar moest vanuit een lastige hoek de bal nog op doel krijgen. Hoewel het de middenvelder wel lukte, zag hij hoe Vitesse-verdediger Trontstad de bal voor de lijn weg kon werken.

Alleen Frederiksen schoot in de eerste helft nog een bal voorlangs, maar de Amsterdammers waren in het eerste kwart van de wedstrijd verreweg de bovenliggende partij. Als er al een bal werd verloren door de ploeg, waren spelers als Edson Álvarez, Jurriën Timber en Lisandro Martínez er als de kippen bij om de bal te heroveren. Zodoende kwamen de bezoekers er nauwelijks of niet aan te pas in de eerste helft.

Álvarez kopt raak
Na een half uur voetbal verdubbelden de Ajacieden, onder aandachtig toekijken van nieuwkomer Mohamed Daramy volledig terecht de score. Uit een corner kopte Álvarez de 2-0 binnen. De VAR keek nog wel naar het doelpunt vanwege vermeend buitenspel. Maar uiteindelijk bleek dat de ‘assist’ van het been van Vitesse-speler Bazoer kwam. Daarom werd de goal goedgekeurd.

Het werd voor rust ook nog 3-0 door Gravenberch. Enkele seconden voor zijn goal schoot Álvarez de bal kiezelhard op de lat. Haller won de tweede bal en kopte ‘m bewust voor de voeten van de inkomende Gravenberch. De middenvelder schoot de bal via een stuit achter doelman Schubert. 

Ook in de tweede helft draaide Ajax de duimschroeven aan. De eerste kans na rust creëerde Haller eigenhandig, door goed weg te draaien bij zijn directe tegenstander. De spits schoot diagonaal richting het doel van Vitesse, waar Schubert nu goed op zijn post stond om de 4-0 te voorkomen. Ook Davy Klaassen kon enkele minuten later het doel niet treffen.

Na een uur spelen had Ajax de hulp van de bezoekers nodig om de vierde treffer op het scorebord te krijgen. Haller kreeg de bal in de voeten, speelde Tadic in, die op zijn beurt de bal weer voorgaf. Via het been van Vitesse-verdediger Hajek verdween de bal voor de vierde keer deze zondagmiddag achter Schubert. Klaassen deed een duit in het zakje door van dichtbij de 5-0 slim binnen te tikken.

Interlands
De wedstrijd kabbelde daarna wat voort. Ajax had het publiek al meer dan een uur vermaakt met hakballetjes, mooie goals en frivool spel. Dat de thuisploeg wat gas terugnam na de vijfde treffer, mocht de pret niet drukken. 

Ajax – Vitesse 5-0 (3-0)
5. Antony 1-0
31. Álvarez 2-0
43. Gravenberch 3-0
60. Hajek (ed) 4-0
67. Klaassen 5-0

Ajax: Stekelenburg, Mazraoui (68. Rensch), Timber, Martínez, Blind (68. Tagliafico), Álvarez (84. Schuurs), Gravenberch, Klaassen (74. Berghuis), Tadic, Haller, Antony (74. Neres)

Gerelateerde artikelen

2011 08 26Ajax Vitesse143

Tikkie Terug | Ajax - Vitesse

Zondag staat voor Ajax de derde competitiewedstrijd van het seizoen op het programma, thuis tegen Vitesse. We gaan een Tikkie Terug in de tijd, op zoek naar de relevante statistieken en bijzondere momenten uit het verleden.

Tags

  • #AJAVIT

Socials