Verslag | Ajax wint in Lille na late comeback

Juichenajax
Juichenajax

Ajax heeft de eerste wedstrijd in de zestiende finale van de UEFA Europa League tegen Lille met 1-2 gewonnen. De ploeg van Erik ten Hag was lang de bovenliggende partij. Ajax zag de Fransen eerst scoren na een fout in de verdediging van Nico Tagliafico, maar kantelde de wedstrijd alsnog in Amsterdams voordeel in de absolute slotfase via Dusan Tadic en Brian Brobbey.

Tags

  • #UEL
  • #LILAJA

Socials

De wedstrijd startte kalm. Aan beide kanten werd er in de eerste twintig minuten niks gecreëerd en speelde het spel zich voornamelijk af op het middenveld. Lille speelde op de counter en hield de ruimtes klein

Na een klein half uurtje voetballen kreeg Ajax de touwtjes steeds meer in handen. Dat leidde tot de eerste kans van de wedstrijd via Antony. De Braziliaan stuitte met een volley op de voeten van Lille-goalie Mike Maignan.

Ajax steeds beter
Ajax werd sterker en sterker naarmate de rust dichterbij kwam. Ook de tweede kans van het duel was voor Antony. Met een geplaatst schot in de korte hoek wilde hij de Franse doelman verrassen. Die bleef goed op zijn post en kon makkelijk redden. Een goal voor Ajax hing in de lucht, maar bleef uit.

Ook in de tweede helft was de eerste kans voor de Ajacieden. Een puike loopactie van Klaassen werd op waarde geschat door Lisandro Martínez. Zijn subtiele balletje over de laatste linie van de Fransen was net te hard voor de diepgaande middenvelder. Sowieso was het Klaassen die in die fase een plaag vormde voor de Franse verdediging. Met loopacties dook hij regelmatig op in de vijandelijke zestien.

Gebeurde er voor de goal van Maarten Stekelenburg dan helemaal niks? Jawel, al hoefde hij niet reddend op te treden bij een aanval van Lille die wel gevaarlijk oogde. Martínez tastte mis na een diepe bal op Timothy Weah. De aanvaller van de koploper in de Franse competitie gaf de bal voor, maar zag er geen ploeggenoot tegenaan lopen.

Daarna greep Ajax weer meer de controle over de wedstrijd. Via schoten van Daley Blind oogden de Amsterdammers wel gevaarlijk, maar werd doelman Maignan niet getest. Beide pogingen van Blind uit de tweede lijn gingen over.

Fout Tagliafico
Er leek lang totaal niks aan de hand in het noorden van Frankrijk, tot Nico Tagliafico pijnlijk in de fout ging. Hij speelde een bal te kort terug op doelman Stekelenburg. Weah was er als de kippen bij om dat cadeautje uit te pakken. De aanvaller van Lille schoof de bal achter de verbouwereerde goalie. Door Brian Brobbey en Oussama Idrissi in te brengen probeerde Ten Hag direct wat te forceren. En dat lukte.

Ajax kreeg in de slotfase een penalty na een overtreding op Tagliafico. De VAR liet scheidsrechter Ivan Kružliak nog wel naar het penaltymoment kijken, maar de Slowaak bleef bij zijn beslissing.

Tadic bleef daarna uiterst koel oog-in-oog met doelman Maignan. De koek was nog niet op, want na de 1-1 ging Ajax direct op jacht naar meer. Een fantastische steekpass van Klaassen werd door de ingevallen Brobbey op waarde geschat. Hij schoof de 1-2 binnen. Maignan zat er nog wel aan, maar kon de winnende treffer niet voorkomen.

Over een week treffen de twee ploegen elkaar weer in Amsterdam. De wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA begint om 18:55 uur.

Lille – Ajax 1-2 (0-0)
72. Weah 1-0
87. Tadic (pen.) 1-1
88. Brobbey 1-2

Ajax: Stekelenburg, Rensch (82. Schuurs), J. Timber, Martínez, Tagliafico, Álvarez, Blind, Klaassen, Antony (82. Idrissi), Tadic, Neres (74. Brobbey)

Gerelateerde artikelen

Tenhagbank

Ten Hag: 'We hebben heel volwassen gespeeld'

De reactie van Erik ten Hag na afloop van de zege op bezoek bij Lille (1-2). De coach van Ajax was vooral content over de mentale veerkracht van de Ajacieden. "Ik moet een groot compliment aan de ploeg maken voor het karakter dat ze hebben getoond. We hebben heel volwassen gespeeld. Ik denk dat Lille absoluut geen vat kreeg op onze opbouw."

Tags

  • #UEL
  • #LILAJA

Socials

Brobbeyjuichen1

Brobbey: 'Eerste goal in Europa voelt heerlijk'

Brian Brobbey maakte zijn eerste Europese goal voor Ajax in de met 1-2 gewonnen wedstrijd in en tegen Lille. "Dat voelt heerlijk. De trainer zei dat ik alles moest geven."

Tags

  • #UEL
  • #LILAJA

Socials