Verslag | Ajax ten koste van De Graafschap naar halve finale KNVB Beker

Bergwijn Timber Lachen 1420

Ajax heeft zich donderdagavond ten koste van De Graafschap geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker. In Doetinchem won de ploeg van trainer John Heitinga met 0-3. Jorge Sánchez, Steven Bergwijn en Brian Brobbey waren trefzeker aan De Vijverberg.

• #KNVBBeker
  • #GRAAJA

Heitinga gooide zijn  elftal voor het bekerduel met De Graafschap volledig op de schop. Liefst zeven wijzigingen voerde hij door ten opzichte van zondag tegen Vitesse (1-2-winst): Remko Pasveer, Sánchez, Calvin Bassey, Jorrel Hato, Fabian Grillitsch, Francisco Conceição en Brobbey verschenen aan de aftrap.

Voor Hato was het na vijf invalbeurten zijn basisdebuut en de jonge linksback gaf zijn visitekaartje weer af. Het zestienjarige talent stond in de dertiende minuut aan de basis van de openingstreffer. Hij stak Brobbey weg op links. De spits bracht de bal goed voor waar de meegelopen rechtsback Sánchez netjes binnen volleerde.

In de negentiende minuut leek Jurriën Timber de score te verdubbelen nadat Davy Klaassen had doorgekopt, maar de gelegenheidsaanvoerder stond helaas buitenspel. In de 26e minuut schoot Bergwijn Ajax wel naar 0-2. De linksbuiten kwam naar binnen en krulde de bal met zijn rechtervoet prachtig in het doel. Ajax bleef doorgaan, maar miste net de finesse om de score al voor rust uit te breiden.

Toen de defensieve organisatie bij de ploeg van Heitinga aan het begin van de tweede helft weg was, kwam De Graafschap gevaarlijk opzetten en wist Neghli zelfs de bal binnen te frommelen. Hij stond echter nipt buitenspel waardoor de aansluitingstreffer uitbleef. Iets verder in de tweede helft moest Pasveer redding brengen op de enthousiaste thuisploeg die er een beetje in begon te geloven. Bij Ajax liep het een stuk stroever dan voor rust.

Tot na de wissels (Wijndal voor Hato en Berghuis voor Conceição) Brobbey bijna de bevrijdende 0-3 maakte. Zijn kopbal eindigde echter op de paal. Een paar minuten later was het wel raak.  Rio Hillen werd op de huid gezeten door Mohammed Kudus, wilde terugspelen op zijn keeper maar passte zo in de voeten van Brobbey. De spits wist wel raad met het buitenkansje en passeerde doelman Jurjus.

Bij de 0-3 bleef het. Zaterdagavond wordt geloot voor de halve finale. Mogelijke tegenstanders zijn PSV, Feyenoord en Spakenburg.

De Graafschap – Ajax 0-3 (0-2)
13. Sánchez 0-1
26. Bergwijn 0-2
78. Brobbey 0-3

Ajax: Pasveer; Sánchez, Timber, Bassey, Hato (70. Wijndal); Grillitisch (81. Álvarez), Kudus, Klaassen (81. Fitz-Jim); Conceição (70. Berghuis), Brobbey, Bergwijn (81. Tadic)