Verslag I Ajax lijdt puntenverlies in Deventer

Antony Portret 1420

Ajax is in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles tegen een nederlaag aangelopen. De ploeg uit Deventer won zondag aan de Vetkampstraat met 2-1. Steven Berghuis tekende voor de enige Amsterdamse treffer.

• #GAEAJA

Erik ten Hag voerde verschillende wijzigingen door in de basisopstelling van Ajax. Zo verschenen Andre Onana, Devyne Rensch, Perr Schuurs en Davy Klaassen - in vergelijking met het UEFA Champions League-affiche van afgelopen woensdag tegen Benfica - aan de aftrap van het duel met Go Ahead Eagles. Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch begonnen op de bank. Remko Pasveer en Jurriën Timber zaten wegens blessureleed niet bij de wedstrijdselectie.

Ajax begon energiek aan de wedstrijd in de Adelaarshorst. De Deventenaren werden vanaf minuut één onder druk gezet. In de derde minuut leidde dat tot het eerste wapenfeit van de wedstrijd. Klaassen kopte uit een verlengde corner van Dusan Tadic van dichtbij tegen de lat.

Voorsprong Go Ahead Eagles
In de achttiende minuut kwam Ajax ongelukkig op achterstand. Een afstandsschot van Inigo Cordoba werd door Daley Blind aangeraakt, waardoor de Spanjaard Onana verschalkte. De ploeg van Ten Hag creëerde in de eerste helft nog enkele mogelijkheden, echter resulteerde dat niet in een gelijkmaker. Op slag van rust kwamen de Deventenaren op een 2-0-voorsprong. Philippe Rommens schoot van dichtbij raak.

In de tweede helft volgde een identiek spelbeeld. De Amsterdammers hadden wederom veel balbezit, maar dit leidde niet direct tot grote kansen. Met nog een halfuur op de klok besloot Ten Hag een dubbele wissel door te voeren. Edson Álvarez verliet het veld voor Gravenberch en Danilo kwam binnen de lijnen voor Klaassen. In de 64e minuut kopte Berghuis de 1-2 tegen de touwen, waarna Ajax de druk opvoerde.

In de slotfase van de wedstrijd werd Go Ahead Eagles door Ajax teruggedrongen tot de eigen zestien. De Deventenaren hielden de linies kort op elkaar. Desondanks wist Ajax nog enkele goede kansen te creëren. De gelijkmaker bleef uit, waardoor het gat tussen koploper Ajax en PSV is verkleind tot twee punten.

Ajax neemt het donderdagavond in de halve finale van de KNVB Beker op tegen AZ. De Amsterdammers strijden om 20:00 uur in Alkmaar voor een finaleplaats in De Kuip.

Go Ahead Eagles - Ajax 2-1 (2-0)
18. Cordoba 1-0
45+3. Rommens 2-0
64. Berghuis 2-1

Ajax: Onana; Rensch (46. Mazraoui), Schuurs, Martínez, Blind; Álvarez (59. Gravenberch), Klaassen (59. Danilo), Berghuis; Antony (82. Kudus), Haller, Tadic