Verslag I Ajax toont opnieuw veerkracht en verslaat Sparta Rotterdam

Header In Beeld Davy 1280

Ajax heeft zaterdagavond in eigen huis een zwaarbevochten overwinning geboekt op Sparta Rotterdam. De Ajacieden kwamen na een half uur spelen op achterstand, maar toonden vroeg in de tweede helft veerkracht. Dankzij doelpunten van Davy Klaassen en Dusan Tadic wisten de Amsterdammers de schade te herstellen: 2-1.

• #AJASPA

Erik ten Hag kon in de 29e competitiewedstrijd van het seizoen geen beroep doen op Lisandro Martínez, Antony en Noussair Mazraoui. Daley Blind verkaste van de linksbackpositie naar het centrum, waardoor er een plek in de basisopstelling vrijkwam voor Nico Tagliafico. Jurriën Timber fungeerde zaterdagavond als rechtsback.

Gravenberch bereikt Club van 100
Voor Ryan Gravenberch was het treffen met Sparta Rotterdam een bijzonder affiche. De negentienjarige middenvelder speelde zijn honderdste officiële duel in Amsterdamse dienst. Dankzij deze bijzondere mijlpaal heeft hij zich in een illuster rijtje Ajacieden geschaard.

Prachtige steunbetuiging
Voorafgaand aan de wedstrijd staken Ajax en Sparta de zieke Louis van Gaal een hart onder de riem. De spelers van beide ploegen droegen bij opkomst een prachtig shirt om hun steun te betuigen aan de voormalig succescoach van Ajax. Van Gaal zag dat de Amsterdammers in de beginfase van het duel moeite hadden om openingen te vinden in het defensieve bolwerk van Sparta.

Na een half uur spelen moest Tagliafico het veld noodgedwongen verlaten, nadat hij geblesseerd raakte aan zijn enkel. Enkele minuten later kwam Ajax op achterstand in eigen huis. Na een matige uittrap van Andre Onana en moeizaam uitverdedigen van Edson Álvarez, schoot De Kamps de bal via de onderkant van de lat achter de Kameroense doelman: 0-1. De Amsterdammers wisten de opgelopen schade voor rust niet meer te herstellen.

Reparatie na rust
De ploeg van Ten Hag kwam sterk uit de kleedkamer en maakte een paar minuten na rust de gelijkmaker via Klaassen. Op aangeven van Tadic vond de Ajacied het net en werd de comeback ingezet. Na de 1-1 voerde Ajax de druk op richting het Sparta-doel. Dit leidde direct tot gevaar. Via een directe vrije trap raakte Tadic de arm van Auassar, die in eigen zijn eigen strafschopgebied stond. Dat leverde Ajax een strafschop op. Tadic verzilverde deze uitgelezen mogelijkheid en bezorgde de Ajacieden de voorsprong: 2-1.

Na de comeback creëerde Ajax nog een aantal goede mogelijkheden, maar de 3-1 viel niet. Zo won Ajax opnieuw een wedstrijd in de Eredivisie na eerst op achterstand te zijn gekomen. Dat gebeurde in de afgelopen weken ook tegen Feyenoord (3-2) en uit tegen FC Groningen (1-3).

Ajax – Sparta Rotterdam 2-1 (0-1)
33. De Kamps 0-1
49. Klaassen 1-1
61. Tadic 2-1

Ajax: Onana; Mazraoui, Timber, Blind, Tagliafico (30. Taylor); Álvarez, Gravenberch, Klaassen (89. Kudus); Berghuis, Haller (80. Brobbey), Tadic