Verslag I Antony beslist Klassieker in slotfase na zinderend duel

Groep1280
Groep1280

Ajax heeft zondagmiddag De Klassieker na een doelpuntrijk duel winnend afgesloten. De Amsterdammers kwamen na een tegenvallende openingsfase vroeg in het duel op achterstand. Sébastien Haller scoorde halverwege de eerste helft de gelijkmaker, maar kort daarna nam Feyenoord opnieuw de leiding. Diep in de tweede helft kwam Ajax na een prachtige goal van Dusan Tadic op gelijke hoogte, waarna Antony de comeback compleet maakte in de slotfase: 3-2.

• #AJAFEY

Voorafgaand aan De Klassieker werd Joël Veltman in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA door Edwin van der Sar in het zonnetje gezet voor bewezen diensten. De verdediger speelde 246 officiële wedstrijden in de Amsterdamse hoofdmacht, waarin hij vier landskampioenschappen wist te veroveren.

Vroege achterstand
Veltman zag Ajax zondagmiddag vroeg in de wedstrijd op achterstand komen. Na een snelle uitbraak van Feyenoord kwam Til in de achtste minuut oog in oog met Andre Onana. De Kameroense sluitpost wist het schot van de Feyenoorder te keren, maar in de rebound kopte Sinisterra alsnog tegen de touwen.

Ajax recht de rug via Haller
Na de teleurstellende openingsfase was Ajax halverwege de eerste helft weer bij de les. De Amsterdammers gooiden meer strijd in de duels, waarna er verschillende kansen gecreëerd werden. Het eerste goede wapenfeit van Ajax kwam van de voet van Steven Berghuis. De linkspoot schoot hard op doel, maar recht op Feyenoord-doelman Marciano af. Niet veel later scoorde Ajax alsnog de gelijkmaker. Na een hard schot van Ryan Gravenberch kon Haller in de rebound zijn twintigste competitiedoelpunt van het seizoen maken: 1-1.

Ajax komt opnieuw op achterstand
Kort na de gelijkmaker van de Ivoriaanse spits kreeg Ajax opnieuw een tegentreffer om de oren. In de 28e minuut verloor Berghuis de bal op eigen helft en zette hiermee de aanval van de Rotterdammers in gang. De bal belandde uiteindelijk voor de voeten van Til, die Onana wist te verschalken: 1-2. Na de nieuwe voorsprong voor Feyenoord kwamen beide ploegen nog tot een aantal mogelijkheden, desondanks kon Ajax de opgelopen schade voor rust niet meer herstellen.

Grote kans voor Timber
Erik ten Hag besloot tijdens de rust Edson Álvarez in de kleedkamer achter te laten voor Davy Klaassen. Die ingreep leverde echter niet direct het gewenste resultaat op, want Ajax was in de eerste tien minuten na rust vooral zoekende. In de zestigste minuut kwamen de Amsterdammers tot hun eerste grote mogelijkheid in de tweede helft. Na een goede voorzet van Daley Blind kopte Jurriën Timber hard tegen de lat.

Tadic scoort heerlijke gelijkmaker
Ten Hag probeerde twintig minuten voor tijd een opleving te forceren met twee nieuwe wissels. Brian Brobbey en Nico Tagliafico kwamen binnen de lijnen voor Berghuis en Daley Blind. Dit zorgde al vrij snel voor een positieve impuls in de ploeg. Eerst kreeg Brobbey een grote kans na een goede voorzet van Tadic. Een paar minuten later wist laatstgenoemde zelf het net te vinden. De Ajax-captain krulde op heerlijke wijze een vrije trap direct in de verre bovenhoek: 2-2.

Antony beslist Klassieker in slotfase
Na de gelijkmaker van Tadic drukte Ajax door. Dit resulteerde tot een hele belangrijke treffer van Antony. In de 86e minuut kwam Tagliafico aan de linkerkant van het veld door en gaf de bal op een presenteerblaadje aan de Brazilaanse buitenspeler. Hij schoof de bal binnen en maakte hiermee de comeback compleet.

De feestvreugde barstte los in de Johan Cruijff ArenA, maar in de blessuretijd liep Ajax nog wel tegen een smetje aan. Antony kreeg zijn tweede gele kaart wegens tijdrekken, waardoor hij na de interlandbreak het uitduel tegen FC Groningen zal moeten missen.

Ajax-Feyenoord 3-2 (1-2)
8. Sinisterra 0-1
24. Haller 1-1