Verslag | Jong Ajax luistert debuut trainer Vos op met doelpuntrijke zege

Dave Vos 1420

Jong Ajax heeft maandagavond de eerste zege van 2023 geboekt in de Keuken Kampioen Divisie. De Ajacieden wonnen op sportcomplex de Toekomst met 4-2 van MVV. Kian Fitz-Jim, Francisco Conceição, debutant Mika Godts en invaller Jaydon Banel tekenden voor de Amsterdamse treffers.

Ajax maakte afgelopen week bekend dat Dave Vos tot het eind van het seizoen de scepter zal zwaaien bij Jong Ajax. De 39-jarige oefenmeester werkte eerder al tien jaar als trainer in Amsterdam. Hij was onder meer assistent-trainer bij Jong Ajax onder Mitchell van der Gaag. Sinds John Heitinga begin deze maand is doorgeschoven naar Ajax 1, stond assistent-trainer Michel Kreek voor de groep. Hij ging in de thuiswedstrijd tegen MVV weer terug naar zijn oude rol.

De nieuwe hoofdtrainer van Jong Ajax kon maandagavond direct beroep doen op twee aanvallers van de Amsterdamse hoofdmacht. Zo begonnen Lorenzo Lucca en Conceição in de basisopstelling tegen de Limburgers. Aanwinst Godts, die onlangs overkwam van KRC Genk, was voor het eerst speelgerechtigd. De Belgisch jeugdinternational begon op de bank.

Sterke start
Jong Ajax schoot maandagavond onder leiding van Vos uit de startblokken op sportcomplex de Toekomst. De eerste twee aanvallen van de Ajacieden leidden tot twee treffers. Binnen vijf minuten was het Fitz-Jim die de Amsterdammers uit een scrimmage op voorsprong kopte: 1-0. Drie minuten later was het Conceição die zijn klasse etaleerde. De Portugese vleugelaanvaller trok naar binnen en schoot de bal vervolgens met zijn linkerbeen in de korte hoek achter MVV-doelman Matthys: 2-0.

In de loop van de eerste helft kreeg Lucca nog een grote kans om de voorsprong verder uit te bouwen voor Jong Ajax. De Italiaanse spits werd door Fitz-Jim uitstekend in stelling gebracht, maar de Ajacied zag zijn inzet gekeerd worden. Lucca kreeg tien minuten later wederom een goede mogelijkheid op de 3-0. Conceição snelde met een fraaie beweging langs zijn directe tegenstander en leverde een voorzet af op zijn ploeggenoot, maar Matthys had wederom een antwoord op de acrobatische inzet van de Ajax-spits.

Aansluitingstreffer MVV
Waar Lucca zijn kansen niet benutte, was MVV aan de andere kant wel trefzeker. Het eerste gevaarlijke moment van de Limburgers leverde direct een doelpunt op, Blummel verschalkte Charlie Setford met een geplaatst schot in de verre hoek: 2-1. Dit was ook de ruststand.

Godts maakte na de thee zijn opwachting in het beloftenelftal van Ajax, Youri Baas bleef achter in de kleedkamer. Jaydon Banel kwam binnen de lijnen voor Amourricho van Axel Dongen. Jong Ajax kwam direct na rust goed weg. MVV ging na de aftrap in de aanval en raakte de paal. Setford had vervolgens een goed antwoord op de rebound van doelpuntenmaker Blummel.

Droomdebuut Godts
Debutant Godts liet – nadat Jong Ajax met de schrik vrijgekomen was – direct zien waarom Ajax hem in de afgelopen transferwindow aangetrokken heeft. De Belgische creatieveling maakte op prachtige wijze zijn eerste doelpunt in het Ajax-shirt. Hij dribbelde met de bal aan de voet over de gehele helft van MVV en schoot vervolgens beheerst raak: 3-1.

Het werd uiteindelijk, ondanks de nieuwe marge van twee treffers, geen gemakkelijke avond voor Jong Ajax. De bezoekers kwamen in de 65e minuut namelijk tot 3-2 na zwak verdedigen van de Ajacieden.

MVV rook zijn kans om na de aansluitingstreffer ook de gelijkmaker te produceren. De Limburgers kregen in de loop van de tweede helft meerdere mogelijkheden op de 3-3, maar deze treffer kwam er niet meer op de Toekomst. In de blessuretijd schoot invaller Banel nog de 4-2 tegen de touwen, waardoor Jong Ajax zijn eerste competitiezege van 2023 veiligstelde.

Jong Ajax - MVV 4-2 (2-1)
5. Fitz-Jim 1-0
8. Conceição 2-0
31. Blummel 2-1